Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewanie stropu a zabezpieczenie desek.

Recommended Posts

Witam, Mam pytanie w niedługim okresie bd zalewał strop monolityczny. Strop będzie deskowany - chciałbym zabezpieczyć deski folią aby obeszło się bez późniejszego żmudnego czyszczenia. Pytanie brzmi czy folia odklei się od betonu? Czy może trzeba czymś ją posmarować? i czy to w ogóle dobry pomysł?

• 2 weeks później...
Witam, Mam pytanie w niedługim okresie bd zalewał strop monolityczny. Strop będzie deskowany - chciałbym zabezpieczyć deski folią aby obeszło się bez późniejszego żmudnego czyszczenia. Pytanie brzmi czy folia odklei się od betonu? Czy może trzeba czymś ją posmarować? i czy to w ogóle dobry pomysł?

Folia się przykleja do betonu chociaż jak będzie wystarczająco gruba to powinna się dać oderwać.

Ale pomysł moim zdaniem słaby, też mi było szkoda desek i nie przypuszczałem że tyle tego potrzebne przy budowie ale ekipy zauważyłem nie przepadają za "robieniem" starymi deskami (trzeba wybierać odpowiednie długości, wyrywać gwoździe no i są brudne) ...

Podsumowując ja bym odżałował ( i odżałowałem :-)) kasę na nowe deski za te które się poniszczą.

Popieram przedmówce - dałem grubą folie ale tylko w garażu gdzie będzie na sufit kładziony styropian. Ze zdjęciem folii nie było problemu - deski czyste. Ale pierwsze pytanie tynkarza było właśnie o sufit w garażu - gdyby miałbyć tynkowany - bylby problem ze słabą przyczepnością.

Moje deski odkupiłem - musiałem je oczyścić i po moim stropie znowu wyczyścić by móc je wykorzystać do deskowania dachu. Troche jest z tym "zabawy"