ania1719508426 05.10.2004 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Ale zapomnieli napisać, że jest to zasada ogólna, od której na czas określony została ustalona zasada szczególna dla przyłączy do budynków mieszkalnych. Złożyłam odwołanie w URE. Niestety, dla nich też ta niepełna interpretacja ministerstwa finansów jest obowiązująca i nie zamierzają respektować art. 146. Co robić!? Czy jest ktoś, kto zapłacił 7%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 12.10.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Szkoda, że nikogo ten temat nie interesuje. Płacicie 22% VAT nie wiedząc, że zgodnie z tym co napisała pyrka - niektórzy powinni zapłacić 7%. Tutaj są sygnatury niektórych orzeczeń w zakresie stosowania przepisu art. 146 (do wyszukania w SIP (http://www.mf.gov.pl), z których to wynika jednoznacznie: US-PP-443/20/04 US24/1110/443/368/2004/IW US24/1110/443/370/2004/IW U.S.7PP-443/38/RMII/04 PP-443/15/JK/04 US.IX/443-42/HM/04 US.PP.KP/443/05/2004 Bardzo mnie dziwi, że nikt nie walczy o zwrot nienależnie pobranych kwot. Ja walczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 02.12.2004 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Ania, czy cos udalo Ci sie zalatwic, czy uwzgledniono przepisy szczegolowe? Czy jeszcze ktos walczyl o swoje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 03.12.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Złożyłam wtedy wniosek do URE, ale jak dotąd pozostaje bez odzewu. Ponaglę ich niedługo, żądając zajęcia jednoznacznego stanowiska w tej kwestii. Nie liczę na wiele.Ponadto rozmawiałam z rzecznikiem praw ochrony Konkur i Konsum. To dziwne ale jak dotąd - nie otrzymali żadnego wzornika umowy ze STOENem (Elektrownia warszwska). Napewno im takowy wyślę. Jest o czym pisać: np. że termin wykonania przyłącza jest 2 lata ale wpłata jest już dziś. To kto korzysta z odsetek za ten okres?Umowę podpisałam, ale odwołam się - chyba do Urzędu skarbowego, niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 07.12.2004 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Dzisiaj rozmawialam z nasza architekt, a ona z jakas znajoma z ZE. Otoz ZE napisal jakies pismo do MF i ten pozwolil naliczac 22% vatu. Ten, kto skladal odwolanie zazalenie czy cos podobnego otrzymywal odpowiedz ze wskazaniem interpretacji MF jako podstawy prawnej. No i nie wiem co robic. Podpisac czy nie. Innego dostawcy en.el. nie ma, a zycie przy swiecach jest fajne, ale tylko na krotka mete. Zastanawiam sie nad tymi przepisami szczegolowymi. Znasz moze dokladne zrodlo. Chetnie przeczytam calosc - jednolity tekst. I jeszcze mam problem: jest klauzula, ze podzial wlasnosci przebiega na wyjsciu od zabezpieczen w szafce ZK-3a, ktora stoi po drugiej stronie ulicy. W planie mam zapis, ze mozna tylko kablem prowadzic i trzeba bedzie robic przecisk pod ulica asfaltowa. Czy moze orientujesz sie, czy to nie sa przepisy sprzeczne z prawem (jak moge ponosic odpowiedzialnosc skoro grunt nie jest moj, na dodatek w poblizu przebiega siec gazowa, kanalizacyjna, wodna i teraz bedzie burzowa)? Mam tez slup od strony drugiej drogi (dzialka ma dwa wjazdy). Czy jesli sa warunki techniczne, to czy ZE moze odmowic przylaczenia z drugiej strony? Do tej pory wszyscy ktorych znam, nawet na tej samej ulicy maja doprowadzenie do granicy dzialki i odpowiadaja tylko za to co w granicy dzialki. Czy sa jacys specjalisci od prawa 'energetycznego'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 08.12.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Co do drugiego to nie wiem. Interpretacja MF jest ogólna - wg art.46 (chyba) ustawy o VAT naliczają 22%. I słusznie. Tylko że wyjątek dotyczy mieszkaniówki - wtedy powinien obowiązywać art. 146 tej ustawy. Energetyka zadała pytanie w taki sposób, żeby uzyskać wygodną dla siebie odpowiedź i nie bawić się w wyjątki.Chamstwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 08.12.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2004 Musze poczytac. Aniu - czy mozesz w 'dokumentach wlasnych' zamiescic wzor skargi do URE. Z przyjemnoscia wysle. Moze jak kilkadziesiat tysiecy inwestorow napisze skarge to zajma sie ta interpretacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 09.12.2004 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Ależ oczywiście! Cała przyjemność po mojej stronie... http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=37842 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 09.12.2004 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Też mam problem z ZE! Umowę podpisywałam 24.05.2004-zapłaciłam pierwszą ratę 890. W listopadzie dostałam fakturę kor. z VAT.Poszłam z tym do ZE i dostałam inf., ż jeżeli w umowie mam zapis"Opłata za przyłączenie podmiotów do sieci elektroen. nie jest czynnością wymienioną w art.2 ustawy z dnia 08.01.93 o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym, stąd nie podlęga opodatkowaniu podatkiem VAT"- mam napisać odwołanie i nie zapłacę VAT-u.Napisałam odwołanie i...dostałam wczoraj aneks do umowy.Zdenerwowałam się okropnie-jeden mówi tak, a potem przysyłają jakieś aneksy.Dzisiaj byłam u radcy prawnego.Powiedział, że w dniu podpisania umowy zapis ten był niewazny, bo był niezgodny z ustawą i ZE może w ten sposób się tłumaczyć.Pow., że to monop. i maja prawników i trudno z nimi będzie wygrać.Tak mnie to wkurza i nie bardzo mam ochotę płacić!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea3 10.12.2004 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Przy podpisywaniu umowy z ZE wpłaca się tylko część kwoty ok.30%reszte po realizacji.Możesz wypowiedzieć umowę i podpisać kolejną na korzystniejszych dla ciebie warunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipek 02.09.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Cześć Czy komuś udało się coś wywalczyć w kwestii nie płacenia VAT-u? Kilka dni temu byłem w zakładzie energetycznym w Pruszkowie.Na moje pytanie, dlaczego zakład przerzuca koszt zmiany przepisów na odbiorcę odpowiedziała, że taką dostali odpowiedź z Izby Skarbowej, że prywatnie mnie rozumie i mogę napisać skargę/zapytanie.Ponieważ zależało mi na jak najszybszym załatwieniu sprawy zapłaciłem ten nieszczęsny VAT. Tylko jak on był liczony. Wcześniej miałem wpłatę 120 (za warunki) + 142,50 (I rata opłaty przyłączeniowej), zostało do zapłaty 1162,5 netto. A zapłaciłem to netto i VAT (313,50) od całej kwoty opłaty za przyłączenie 1425 zł. Na pytanie, dlaczego liczą VAT od wpłat przed zmianą przepisów pani przedstawiła odpowiedz na zapytanie klienta,który całą opłatę przyłączeniową opłacił wcześniej a teraz żądają od niego VAT, bo jeszcze nie odebrał przyłącza.A jeszcze jedno musiałem podpisać aneks do umowy, że zgadzam się na podniesienie opłaty o VAT, bo w przeciwnym razie nie mogą wystawić faktury. To jest niezgodne z ustawą o podatku VAT, ale znowu mogę pisać odwołanie.Czy ktoś wymigał się od płacenia VAT-u albo otrzymał jakąś interpretację, że nie ma szans wygrać z monopolistą. pozdrawiamfilipek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 02.09.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Ja też płaciłem w dwóch równych ratach (równych netto). Pierwszą ze starym vatem, a drugą z nowym. Vat 22% był liczony tylko od tej drugiej raty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts