Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach w trakcie pokrycia - proszę o pomoc i ocenę. Braas Rubin 9V

rybak1986

Recommended Posts

Witam,

dekarz jest w trakcie pokrywania dachu dachówką ceramiczną Braas Rubin 9V.

Zastanawia mnie czy gąsiory wraz z tasma kalenicową są prawidłowo zamontowane - szczegolnie widać z daleka przerwę pomiedzy muszlą a dachowkami. Przy okazji proszę o ocenę czy dachówki przycinane w koszach mieszczą sięw noramch czy pomęczyć dekarza o to żeby to wyrównał?

Zdjęcia z budowy:

http://www.aukcjoner.pl/gallery/023449764-.html#I1

Wszystko jest jak najbardziej okej, wystająca taśma z pod gąsiorów w niczym nie przeszkadza, tylko patrząc na to że kupiłeś taśmę której metr kosztuje 5 zł a nie figaroll która kosztuje 28zł /mb cudów nie oczekuj bo pierwszy mróz ona się odklei bo to największy szajs jaki sprzedają hurtownie !

Wszystko nie jest OK. W okolicy kosza biegną skośne kontrłaty. Będą blokować spływ skroplin, już tam widać zaleganie trocin. Najprawdopodobniej drugie cięcie robią w koszu. Należy zwrócić uwagę czy przypadkiem nie został uszkodzona blacha koszowa. Czy strumień gorącego pyłu nie wtopił się w powłokę lakierniczą. Lepsza byłaby taśma cała aluminiowa. Pozdrawiam.

Z dekarzem się pożegnałem. Dekarz bez giętarki, jak żołnierz bez karabinu. Do tego krzywa relacja że to wykonawca decyduje czy jest dobrze czy jest źle a inwetor ma przyjąć do wiadomości że tak wyszlo i koniec. Kierownik budowy mnie poparł, ale zmanierowany latami pracy dekarz nie chciał poprawić.

Na szczęscie mam kolejnego który chce pomóc. Wchodzi niedługo i po dłuzszej rozmowie na temat standardow wykonania jestem przekonany że tym razem będzie dobrze i będzie godny polecenia na białej liście.

Jeszcze takie kwiatki w zalacznikach:

IMG_6432.jpgIMG_6419.jpgIMG_6404.jpg

Co do skroplin to najlepiej jest zalać kosz od góry i przy kontr łatach izohanem br tixo i masz wtedy pewność że będzie szczelny. Co do taśmy to ona odklei się z czasem nie teraz i będziesz żałował że nie dołożyłeś parę zł. Przetestowane jest to na kilkudziesięciu blokach u dewelopera gdzie na początku dawał taśmę Figaroll która trzyma a teraz kupują to co Ty masz zamontowane i zimie taśma się odkleja i suchy śnieg wie co ma robić ;(

A propos żałowania na materiał, aż sprawdziłem... dekarz spis matriałow dostał pierwszy raz w styczniu tego roku potem w maju i jeszcze 2 tygodnie przed rozpoczaciem prac wersje papierowa do potwierdzenia. Jaki fachowiec takie doradzanie a właściwie brak doradzania. Uwierz że przy kosztach domu tego dodatkowego tysiąca na lepszą taśmie nie miałem zamiaru żałować. Wbrew pozorom dobrze że taśma była tania. Ta co jest i tak jest do ściagniecia w czasie poprawek szczytów i raczej nie będzie się nadawała do ponownego położenia. :bash:

Wciąż optymistycznie zakładam i wierzę że druga osoba pracująca nad pokryciem dachu a pierwszy prawdziwy dekarz jaki odwiedzi moją budowę bedzie fachowcem, doradzi, poprawi i skończy :rolleyes:

• 1 month później...

Dach skończony, mimo że nie łatwo jest znaleźć dekarza w środku sezonu i trzeba było swoje odczekać. Dach wyglada ładnie, potrzeba jeszcze kilka deszczy żeby jeszcze wyładniał. Okazało się poprzycinane dachówki mozna montować w inny sposób niż chamskie nacinanie.

20160822_161553 (1).jpg

20160820_151029-1.jpg

PS,

Kamil30cm , jesteś z Żukowa i wypowiadasz się w wątkach na temat dachów, a Twoje pierwsze posty są w moim wątku, gdzie piszesz że wszystko wygląda dobrze? Nie zareklamujesz swojej firmy? jak się nazywa?

Edytowane przez rybak1986

Nie mam potrzeby reklamowania się... Napisałem że wszystko jest okej bo wynikało to ze zdjęć, co do skroplin to doradziłem Ci zalania koszy, Zwróć uwagę że skropliny które spłyną z całego dachu będą się odrywały na desce , która w późniejszym etapie będzie gniła dlatego że nie masz zamontowanej blachy z kapinosem która jest wsunięta pod papę... Powiedz jeszcze ile brali Ci pierwsi dekarze za m2 a ile ekipa która po nich poprawiała, dlatego że to jest istotne bo wydaje mi się że chciałeś zrobić tanio a wyszło Ci drożej, dlatego tacy klienci ciężko znajdą dekarza który chce po kimś poprawiać.

Pierwsza ekipa z Żukowa brała 40 zł za metr + 300 za kazdy komin, montaż okien w cenie metrów. Dach ma 210 mkw, lacznie wyszlo to 9300, shandlowane na 9000 za cały dach. Ekipa która poprawiała nie liczyła pracy na metry bo tego się nie dało tak policzyć. Dwa dni spędzili na poprawkach po pierwszym. Sumarycznie wyszło troche drożej.

I źle Ci sie wydaje że chciałem tanio, dekarz był z polecenia kierownika budowy i w sumie nawet innego nie szukałem, co było błedem. Na szczęście kierownik okazał się profesjonalistą... i z perspektywy czasu wyszło dobrze.