Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S?upki w ?cianie kolankowej co ile?

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się czy mój projekt nie jest przewymiarowany. Słupki żelbetowe w ściance kolankowej mam co 75 cm (odległość w świetle) czy to nie za gęsto? Mój dach ma zaledwie 740 cm rozpiętości.

Aha - Murator 6 2002 strona 67 podaje słupki co 120 - 200 cm, a Murator 8 2001 strona 95 podaje co 2 - 3,5 metra.

Na dodatek mam też wieniec 30 cm wysokości z czterema prętami, a Murator podaje, że jak słupki i wieniec jednocześnie to wymiar wieńca może być zbliżony do minimalnego czyli 10 - 15 cm wysokości i tylko 2 pręty. Pliz help...

Witam.

Rozmieszczenie, kształt i zbrojenie słupków zależy przede wszystkim od rodzaju konstrukcji dachu. Jeśli masz dach o konstrukcji krokwiowo-jętkowej to cały ćiężar dachu przenoszą właśnie te słupki i ścianka kolankowa na wieniec a dalej na fundament, jeśli natomiast więźba jes płatwiowo-kleszczowa to większość obciążenia na fundamenty przenoszona jest poprzez strop na którym opierają się słupki więźby. Jeśli Twój dach jest krokwiowo-jętkowy to rozstaw słupków ścianki kolankowej jest ok. Nie chcesz chyba potem oglądać jak ścianka kolankowa pęka pod wpływem rozporu więźby.

PZDR robert

A miałam pytać, co robi Twój kierownik budowy, wal do niego z tym pytaniem!!! Po to mu płacisz!!!!!!!!!!!!! :cry:

jolly, tak bezgranicznie wierzysz swojemu kierownikowi? To po co zaglądasz na grupę? Przecież prościej jego zapytać o wszystko.

Sorry, ale zaczynają mnie denerwować tego typu rady. Kazdego dnia ktoś pisze: "Absolutnie nie ufać nikomu" i równocześnie "Przecież masz ekipę/kierownika - oni Ci mają powiedzieć"...

A kierownik budowy to taki sam człowiek jak inni. Też mu się nie chce robić za marne 2kzł, a jak cos zwali to dąży do ukrycia tego. Jedne technologie zna lepiej, o innych w ogóle nie słyszał. Jedne wymagają od niego więcej pracy (nadzoru, przeliczenia) inne w ogóle - jak myślisz do których będzie Cie przekonywał?

Naprawde nie odczuwasz potrzeby zweryfikowania tego co Ci kierownik proponuje, albo "tego o czym nie mówi" ;) ?

Pozdrawiam

A miałam pytać, co robi Twój kierownik budowy, wal do niego z tym pytaniem!!! Po to mu płacisz!!!!!!!!!!!!! :cry:

Niestety, ale kierownik to kierownik - jest bo musi być. Czasem to figurant i tylko bierze kasę, a czasem się angażuje i może wiele pomóc. Ja nie zacząłem budowy i nie mam jeszcze kierownika ani żadnej zaufanej osoby. Po prostu zastanowiło mnie to co widzę w projekcie i dlatego pytam. Powiedzmy nawet mam wiele podejrzeń przewymiarowania konstrukcji, ale aby to wszystko zweryfikować musiałbym zatrudnić innego konstruktora tylko po to aby sprawdził obliczenia tego pierwszego ... :(

Wiem, że zbrojenie ścianki zależy od konstrukcji dachu (ale także od grubości i wysokości samej ścianki). Mój dach jest krokwiowo-jętkowo-płatwiowy. Uważam, że to lekka przesada bo ma rozpiętość tylko 7,40 między murłatami :evil: Wątek na temat mojej więźby dachowej podaję poniżej.

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=30326

Upssssss, przepraszam!!!!! :oops: :oops:

Ale mając kilka zdań na jeden temat, możesz je porównać, jeśli zdania są w większości od specjalistów, to sam snujesz wnioski...

A zaglądam, bo lubię słuchać zdania innych i z nimi się liczę, a lepiej uczyć się na cudzych błędach niż na swoich...

Już nie zabiorę więcej głosu!!! :cry:

U mnie siła z więźby krokwiowo-jętkowej działająca na ścankę kolankową wyniosła 17kN/m ściany, tj. 1700 kG/m. Jest to sporo i im wyższa ściana tym bardziej będzie zginana (rozpierana na zewnątrz) taką siłą. Dlatego słupki wyszły dosyć gęsto (co 1m), ale wolę je mieć i spać spokojnie.

U mnie siła z więźby krokwiowo-jętkowej działająca na ścankę kolankową wyniosła 17kN/m ściany, tj. 1700 kG/m. Jest to sporo i im wyższa ściana tym bardziej będzie zginana (rozpierana na zewnątrz) taką siłą. Dlatego słupki wyszły dosyć gęsto (co 1m), ale wolę je mieć i spać spokojnie.

Boo - to rzeczywiście gęsto - a czy oprócz słupków masz też wieniec na ściance kolankowej?