inż. Mamoń 28.07.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Witam,Zastanawiam się czy mój projekt nie jest przewymiarowany. Słupki żelbetowe w ściance kolankowej mam co 75 cm (odległość w świetle) czy to nie za gęsto? Mój dach ma zaledwie 740 cm rozpiętości.Aha - Murator 6 2002 strona 67 podaje słupki co 120 - 200 cm, a Murator 8 2001 strona 95 podaje co 2 - 3,5 metra. Na dodatek mam też wieniec 30 cm wysokości z czterema prętami, a Murator podaje, że jak słupki i wieniec jednocześnie to wymiar wieńca może być zbliżony do minimalnego czyli 10 - 15 cm wysokości i tylko 2 pręty. Pliz help... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 28.07.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Nasze słupki w scianie kolankowej są rozstawione co 147 cm na długosci domu 12 metrów, a wieniec na nich ma mieć 10 cm. Projekt D07 Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.07.2004 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Slupki faktycznie strasznie gesto. 2-3 metry to tak sredni rozstaw. 75 cm to praktycznie slupek na slupku bez sensu przy tak malej rozpietosci dachu. Co do wienca ja bym nie rezygnowal z 4 pretow fi12 i wieneic tak 25x25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 29.07.2004 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 W naszym projekcie są słupki co 120 cm + wieniec na ścianie kolankowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 29.07.2004 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 U mnie slupkow w projekcie nie bylo ale dale co 190 cm i mysle ze jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_72 29.07.2004 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Witam.Rozmieszczenie, kształt i zbrojenie słupków zależy przede wszystkim od rodzaju konstrukcji dachu. Jeśli masz dach o konstrukcji krokwiowo-jętkowej to cały ćiężar dachu przenoszą właśnie te słupki i ścianka kolankowa na wieniec a dalej na fundament, jeśli natomiast więźba jes płatwiowo-kleszczowa to większość obciążenia na fundamenty przenoszona jest poprzez strop na którym opierają się słupki więźby. Jeśli Twój dach jest krokwiowo-jętkowy to rozstaw słupków ścianki kolankowej jest ok. Nie chcesz chyba potem oglądać jak ścianka kolankowa pęka pod wpływem rozporu więźby.PZDR robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 29.07.2004 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Ja mam krokwiowo-jętkowy i słupki co 1,2m wyszło na stronie chyba z 8 do tego wieniec 4 pręciki fi 10 !!! i oczywiście zatopione szpileczki na murłatki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 29.07.2004 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 A miałam pytać, co robi Twój kierownik budowy, wal do niego z tym pytaniem!!! Po to mu płacisz!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 29.07.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 A miałam pytać, co robi Twój kierownik budowy, wal do niego z tym pytaniem!!! Po to mu płacisz!!!!!!!!!!!!! jolly, tak bezgranicznie wierzysz swojemu kierownikowi? To po co zaglądasz na grupę? Przecież prościej jego zapytać o wszystko. Sorry, ale zaczynają mnie denerwować tego typu rady. Kazdego dnia ktoś pisze: "Absolutnie nie ufać nikomu" i równocześnie "Przecież masz ekipę/kierownika - oni Ci mają powiedzieć"... A kierownik budowy to taki sam człowiek jak inni. Też mu się nie chce robić za marne 2kzł, a jak cos zwali to dąży do ukrycia tego. Jedne technologie zna lepiej, o innych w ogóle nie słyszał. Jedne wymagają od niego więcej pracy (nadzoru, przeliczenia) inne w ogóle - jak myślisz do których będzie Cie przekonywał? Naprawde nie odczuwasz potrzeby zweryfikowania tego co Ci kierownik proponuje, albo "tego o czym nie mówi" ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 29.07.2004 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 A miałam pytać, co robi Twój kierownik budowy, wal do niego z tym pytaniem!!! Po to mu płacisz!!!!!!!!!!!!! Niestety, ale kierownik to kierownik - jest bo musi być. Czasem to figurant i tylko bierze kasę, a czasem się angażuje i może wiele pomóc. Ja nie zacząłem budowy i nie mam jeszcze kierownika ani żadnej zaufanej osoby. Po prostu zastanowiło mnie to co widzę w projekcie i dlatego pytam. Powiedzmy nawet mam wiele podejrzeń przewymiarowania konstrukcji, ale aby to wszystko zweryfikować musiałbym zatrudnić innego konstruktora tylko po to aby sprawdził obliczenia tego pierwszego ... Wiem, że zbrojenie ścianki zależy od konstrukcji dachu (ale także od grubości i wysokości samej ścianki). Mój dach jest krokwiowo-jętkowo-płatwiowy. Uważam, że to lekka przesada bo ma rozpiętość tylko 7,40 między murłatami Wątek na temat mojej więźby dachowej podaję poniżej. http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=30326 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 29.07.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Upssssss, przepraszam!!!!! Ale mając kilka zdań na jeden temat, możesz je porównać, jeśli zdania są w większości od specjalistów, to sam snujesz wnioski... A zaglądam, bo lubię słuchać zdania innych i z nimi się liczę, a lepiej uczyć się na cudzych błędach niż na swoich... Już nie zabiorę więcej głosu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 29.07.2004 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 jolly - dzięki za głos , ale dlaczego się wycofujesz? Dla mnie każde zdanie zawiera cenne informacje na które czekam ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 29.07.2004 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 U mnie siła z więźby krokwiowo-jętkowej działająca na ścankę kolankową wyniosła 17kN/m ściany, tj. 1700 kG/m. Jest to sporo i im wyższa ściana tym bardziej będzie zginana (rozpierana na zewnątrz) taką siłą. Dlatego słupki wyszły dosyć gęsto (co 1m), ale wolę je mieć i spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 30.07.2004 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 U mnie siła z więźby krokwiowo-jętkowej działająca na ścankę kolankową wyniosła 17kN/m ściany, tj. 1700 kG/m. Jest to sporo i im wyższa ściana tym bardziej będzie zginana (rozpierana na zewnątrz) taką siłą. Dlatego słupki wyszły dosyć gęsto (co 1m), ale wolę je mieć i spać spokojnie. Boo - to rzeczywiście gęsto - a czy oprócz słupków masz też wieniec na ściance kolankowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 30.07.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 W naszym projekcie są słupki co 120 cm + wieniec na ścianie kolankowej dla więźby krokwiowo-jętkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej - Chrząstawa 30.07.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 u mnie co 1,5 - 2 metry, i tez jest wieniec na sciance kolankowej. Najwieksze nadproze na sianie szczytowej tez jest przewiazane z dolnym wiencem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 31.07.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2004 Wieniec też mam, żeby powiązać słupki górą. Wysokość ścianki 125 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
general 31.07.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2004 Ja mam ścianę kolankową o wysokości 50cm , uważam że wystarczy połaczyć wieńce kotwami z drutu 16 bez słupków i będzie OK.Kotwy co 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Węgrzyn 31.07.2004 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2004 My mamy słupki co 150 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts