Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kominem do kondensata

Recommended Posts

Mam problem z kominem...

Instalator przygotował mi komin do podłączenia pieca kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania.

Komin jest z bloczków i ma długość ok 7m, do środka włożona była jedna stalowa rura do odprowadzania spalin a powietrze miało być zasysane z przestrzeni w kominie. Instalator zostawił podwójną rurę o dł. ok 1m, która miała być zamontowana bezpośrednio w czapie komina-żeby kocioł mógł odprowadzić spaliny i zassać powietrze. i tu powstał problem :)

Dekarz/ budowlaniec o niej zapomniał... zalał czapę komina i obrobił blachą tylko tą rurę, która wystawała do spalin i teraz kocioł nie będzie miał dopływu powietrza... budowlaniec chce to poprawić, ale czy nie lepiej będzie wyciąć z boku w kominie otwór na doprowadzenie powietrza? Instalatorowi się pomysł niezbyt podoba. Macie jakąś dobrą radę jak to rozwiązać po najmniejszej i najlepszej linii oporu?

Poza tym zastanawia mnie fakt, że w kominie jest tylko jedna stalowa rura. Czy jak ocieplę komin wełną do samej kalenicy i obuduję płytami g-k to na bloczkach nie będzie się kondensowała woda i nie powstanie jakiś grzyb? Czy to zwyczajnie skropli się na rurze od spalin i spłynie do odprowadzenia?

Wycinasz bezpośrednio pod czapą komina więc ona powinna chronić przed deszczem.

Komin obłożony jest cegłami klinkierowymi i pod samą czapą nie mam jak tego zrobić. Pozostaje tylko wycięcie pomiędzy wystającymi cegłami.

Tu mam foto komina z zeszłego roku:

20140921_145637.jpg

Edytowane przez pillproof

Poza tym zastanawia mnie fakt, że w kominie jest tylko jedna stalowa rura. Czy jak ocieplę komin wełną do samej kalenicy i obuduję płytami g-k to na bloczkach nie będzie się kondensowała woda i nie powstanie jakiś grzyb? Czy to zwyczajnie skropli się na rurze od spalin i spłynie do odprowadzenia?

a jak to jest z skraplaniem się pary wodnej w takim kominie? różnica zimą będzie jednak znaczna. Pan od WM zasugerował, że powinna być podwójna rura w całym kominie.

Zaciągać będziesz zimne, a nie ciepłe powietrze. Wykrapla się woda z ciepłego powietrza w zetknięciu z zimną powierzchnią. Taka sytuacja nie będzie miała w Twoim przypadku miejsca. Komin będzie zawsze cieplejszy od zasysanego powietrza.

Standardem jest prowadzenie przewodu spalinowego w szachcie i nic się nie wykrapla.

Konieczny jest daszek osłaniający wlot powietrza, aby nie dostawała się woda opadowa.

Np. coś takiego. Daszek nad przewodem spalinowym nie jest konieczny.

krciec_dylatacyjny_z_konierzem_z_daszkiem_1356718570.jpg