pillproof 24.06.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Mam problem z kominem... Instalator przygotował mi komin do podłączenia pieca kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania. Komin jest z bloczków i ma długość ok 7m, do środka włożona była jedna stalowa rura do odprowadzania spalin a powietrze miało być zasysane z przestrzeni w kominie. Instalator zostawił podwójną rurę o dł. ok 1m, która miała być zamontowana bezpośrednio w czapie komina-żeby kocioł mógł odprowadzić spaliny i zassać powietrze. i tu powstał problem Dekarz/ budowlaniec o niej zapomniał... zalał czapę komina i obrobił blachą tylko tą rurę, która wystawała do spalin i teraz kocioł nie będzie miał dopływu powietrza... budowlaniec chce to poprawić, ale czy nie lepiej będzie wyciąć z boku w kominie otwór na doprowadzenie powietrza? Instalatorowi się pomysł niezbyt podoba. Macie jakąś dobrą radę jak to rozwiązać po najmniejszej i najlepszej linii oporu? Poza tym zastanawia mnie fakt, że w kominie jest tylko jedna stalowa rura. Czy jak ocieplę komin wełną do samej kalenicy i obuduję płytami g-k to na bloczkach nie będzie się kondensowała woda i nie powstanie jakiś grzyb? Czy to zwyczajnie skropli się na rurze od spalin i spłynie do odprowadzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 25.06.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Wg mnie najlepiej wyciąć otwory po bokach komina. Przeróbka czapy komina właściwie wiązła by się z jej wymianą i zastosowaniem stożka na rurze spalinowej.Powietrze zasysane będzie suche więc i wilgoć się z niego nie wytrąci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 25.06.2016 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Mogę wyciąć dziurę tylko z jednej strony- pozostałe boki komina są zajęte.Może taką czerpnię zamontować żeby bezpośrednio deszczu nie wciągało? http://domwent.pl/userdata/gfx/bbc025bccf23dae80b0f5a676ac0e688.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.06.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Wycinasz bezpośrednio pod czapą komina więc ona powinna chronić przed deszczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 26.06.2016 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 (edytowane) Wycinasz bezpośrednio pod czapą komina więc ona powinna chronić przed deszczem. Komin obłożony jest cegłami klinkierowymi i pod samą czapą nie mam jak tego zrobić. Pozostaje tylko wycięcie pomiędzy wystającymi cegłami. Tu mam foto komina z zeszłego roku: Edytowane 26 Czerwca 2016 przez pillproof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 01.07.2016 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Poza tym zastanawia mnie fakt, że w kominie jest tylko jedna stalowa rura. Czy jak ocieplę komin wełną do samej kalenicy i obuduję płytami g-k to na bloczkach nie będzie się kondensowała woda i nie powstanie jakiś grzyb? Czy to zwyczajnie skropli się na rurze od spalin i spłynie do odprowadzenia? a jak to jest z skraplaniem się pary wodnej w takim kominie? różnica zimą będzie jednak znaczna. Pan od WM zasugerował, że powinna być podwójna rura w całym kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 03.07.2016 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Zna się ktoś na tym?Czy pojedyncza rura spalinowa do kotła kondensacyjnego zamontowana wewnątrz murowanego komina z pustaków to dobre rozwiązanie? Nie będzie pustakach chłonął wilgoci z zaciąganego skraplającego się powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 03.07.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Zaciągać będziesz zimne, a nie ciepłe powietrze. Wykrapla się woda z ciepłego powietrza w zetknięciu z zimną powierzchnią. Taka sytuacja nie będzie miała w Twoim przypadku miejsca. Komin będzie zawsze cieplejszy od zasysanego powietrza. Standardem jest prowadzenie przewodu spalinowego w szachcie i nic się nie wykrapla. Konieczny jest daszek osłaniający wlot powietrza, aby nie dostawała się woda opadowa. Np. coś takiego. Daszek nad przewodem spalinowym nie jest konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts