Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A wiesz może kiedy to nastąpi. Tzn do kiedy można pompę zamówić jeszcze z odczynnikiem?

Swoja drogą wysłałam do Ciebie maila CNC ;)

Spokojnie to jeszcze długo zanim to nastąpi.

O R32 na razie nic nie słychać, więc jeszcze długo...

podeślij mi na priv swojego miela, sprawdzę bo raczej na wszystko już odpisałem, może gdzieś się zespamowało.

• 4 months później...
Proszę o podpowiedź , czy jest konieczne zastosowanie zasobnika buforowego przy pompie T-CAP (SXC09H3E8 – WH-UX09HE8 ) dom 120 m2 , z użytkowym poddaszem 100% wylewki anhydrytowej , zasobnik do c.w.u. 300 L fisch 15S o pow. wymiany 3,4m
Proszę o podpowiedź , czy jest konieczne zastosowanie zasobnika buforowego przy pompie T-CAP (SXC09H3E8 – WH-UX09HE8 ) dom 120 m2 , z użytkowym poddaszem 100% wylewki anhydrytowej , zasobnik do c.w.u. 300 L fisch 15S o pow. wymiany 3,4m

Teoretycznie :

-masz nie dużą powierzchnię domu

-modele H mają samo dopasowującą się pompę obiegową

Raczej nie trzeba bufora/sprzęgła-chyba ,że masz jakieś mega opory hydrauliczne.

A co Ci powiedział instalator nt ?

A masz ogrzewanie tylko podłogowe czy mieszane?

Całość Mam w podłogówce , dodatkowo jest w łazience na górze mały grzejnik drabinkowy na skarpetki , w każdym pokoju jest sterownik , i siłowniki na rozdzielaczach
Całość Mam w podłogówce , dodatkowo jest w łazience na górze mały grzejnik drabinkowy na skarpetki , w każdym pokoju jest sterownik , i siłowniki na rozdzielaczach

W tym układzie raczej bez bufora tego nie ugryziesz. Chyba że zrezygnujesz z tych sterowników i siłowników.

Gość Arturo72

Dałeś ciała ze sterownikami w każdym pomieszczeniu to nie dość,że to już kosztowało to musisz jeszcze wpakować nowy osprzęt i bufor.

I jeszcze anhydryt...

Masakra jak ludzie nie myślą i wyrzucają kasę w błoto...

Krytykować to ja wiem ,że każdy potrafi , ale żeby coś doradzić to już gorzej , jaki osprzęt i czy faktycznie bufor jest potrzebny , skoro piszesz dałem ciała to przynajmnie może jakaś konstruktywna odpowiedz ??? Edytowane przez tozarek
Gość Arturo72
Krytykować to ja wiem ,że każdy potrafi , ale żeby coś doradzić to już gorzej , jaki osprzęt i czy faktycznie bufor jest potrzebny , skoro piszesz dałem ciała to przynajmnie może jakaś konstruktywna odpowiedz ???

Gdybyś zadał sobie trochę trudu i poczytal PRZED to byś głupoty nie zrobił.

Pompy mają ustalony minimalny przepływ gdzie jak takowy będzie to występuje błąd i pompa się wyłącza. Sterowniki odcinajac grzanie odcinają pętle i siłą rzeczy zmniejszają przepływ i może wystąpić błąd. Do równoważenia przepływu potrzebne jest takie sprzęgło.

A jak tak to i dodatkowa pompka obiegowa czyli nie potrzebne koszty.

A sterowniki możesz wyrzucić bo na reakcję temp.w pomieszczeniu nawet o 0,5st.C będziesz czekał kilka godzin.

Chyba żeby pokombinować w ten sposób aby 2-3 pętle były ciągle otwarte aby zapewnić minimalny przepływ wody. Dzięki temu gdy siłowniki zamkną pozostałe pętle pompa nadal będzie chodziła i nie będzie błędów z przepływem. Albo odłączyć siłowniki i grzać jak inni.
Zapewnisz na 2-3 pętlach przepływ 1500l/h?

W 9 T-capa wersja H wywala gdy przepływ spadnie poniżej 12 l/min a to około 700 l/h. 1500 dla tej pompy to wartość nominalna. Ale i tak na 3 pętlach może być kłopot z osiągnięciem takiego przepływu. Obawiam się też że sprzęgło 20 - 30l też będzie w tym układzie za małe ale to tylko moje zdanie.

Edytowane przez plusfoto
tozarek - wydałeś ekstra ~2,5 klocka na termostaty pokojowe to dołóż jeszcze 1,5 klocusia na buforek, jak masz miejsce to taki 300l, będzie przynajmniej płynnie pracować. Na samym sprzęgle czasy praca/postój będą krótkie (jak już nie zejdzie z modulacją).
  • 2 weeks później...

Witam.

Wyskoczył mi błąd H20. Z tego co wyczytałem na forum to: H20 - kod usterki dla nieprawidłowej praca pompy wodnej. Powinienem to zgłosić w serwisie, bo słyszałem że były usterki płyty głównej w takich przypadkach. Po wyłączeniu zasilania pompa pracuje normalnie.

Witam.

Wyskoczył mi błąd H20. Z tego co wyczytałem na forum to: H20 - kod usterki dla nieprawidłowej praca pompy wodnej. Powinienem to zgłosić w serwisie, bo słyszałem że były usterki płyty głównej w takich przypadkach. Po wyłączeniu zasilania pompa pracuje normalnie.

syf w wodzie, kiepska jakość wody powoduje złą pracę pompy obiegowej.

Skończy się tym ze przyjedzie serwisant i wyczyści pompę obiegową.

Dzisiaj wyczyściłem filtry. W tym przed przed jednostką wew. było naprawdę dużo syfu. Ten od zbiornika CWU prawie czysty. Podobno w samej jednostce wew. jest jeszcze jeden, ale tego nie otwierałem. Poczekam na serwis.