Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic Aquarea Seria H parametry wszytstkich modeli z nowej serii łącznie z T-CAP

NC_PC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za kilka miesięcy stanę się posiadaczem T-cap 9kW. Ciągle zastanawiam się nad metodą sterowania tego urządzenia przy 100% podłogówki, dom z poddaszem użytkowym 140 m2 podłogi, użytkowej 120m2. Czy wystarczy tylko pogodówka i krzywa grzewcza? Czy uzupełnić to czujnikiem pokojowym? Przewiduję używać taryfę G13.

• 2 months później...
  • 6 months później...
Przez dwa miesiące próbowałem na sterowniku z histerezą +/- 0,2 ale szybko powróciłem do pogodówki.

Cześć ,

mam pytanie odnośnie histerezy termostatu w H- jaka jest min i co ile skok.

Pytam , ponieważ kuzynka zdecydowała się na T-capa 9kW mono (3f) i poproszono mnie o wsparcie.

Pzdr

Ustawisz 22 to wyłączy się przy 23 a załącza się przy 21.

To trochę słabo- myślałem , że Panas to poprawił.

Dodam jeszcze , że chodzi o grzejniki-uprzedzam (Arturo/Killa czy Billa) przed radą o sterowaniu tylko pogodówką.

Pzdr

PS

Arturo- policzyłeś może wszystkie swoje wersje ?

Bez urazy- tylko żartuję;)

Ale jak dobrze pamiętam, pisano tutaj, że ten sterownik nawet dobrze nie mierzy temp...

Ale tylko podobno. Jest kalibracja +/- 2 stopnie. Natomiast problemem w pewnych przypadkach może być fakt że po załączeniu pompy czujnik podbija temperaturę o 0,5 stopnia co może skutkować błędnym odczytem. N.p. faktycznie jest 22,2 sterowniki pokazuje 22. Załączenie pompy skutkuje podbiciem o 0,5 .I czytana temperatura podskakuje do 23.

Trudno się z tym nie zgodzić ale zauważ że dzięki temu trikowi histereza zmniejsza się z +/- 1 do +/- 0,5 a jednocześnie czujnik jest mniej wrażliwy na nagłe wahnięcia temperatur spowodowane czy to otwarciem okna, drzwi czy nawet zatrzymanie się na dłuższą chwilę w jego pobliżu. Edytowane przez plusfoto

• 2 weeks później...
Właśnie się zastanawiam nad Panasoniciem tylko mam jedna wątpliwość.

Pompy Panasonica są na sprężarce rotacyjnej która ma żywotność około 10 lat, natomiast pompy spiralne jak w Daikinie ( drugi mój typ ) mają żywotność 20 lat.

Zobacz czy masz na forum jakiś wątek o uszkodzonych Panasonikach, nie ma takich bo te pompy są bardzo trwałe.

A to że ktoś próbuje podawać czas życia sprzętów które dopiero co wyszły to ściema.