NC_PC 06.06.2017 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 3. Cz chłodzenie wymaga w systemie glikolu zamiast wody Może być sama woda. CNC podpowiesz ,odległość od pomy ciepła do klimakonwektora 8 metrów rura pp stabi jaką średnicę zastosować do wody lodowej? ??jestem przed tynkami jeśli nie sprawdzi się chłodzenie podlogówką będę mieć alternatywne źródło chłodu bez prucia scian. Może być PP25, ale itak musi być izolacja kauczukowa w ścianie minimum 9mm, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 07.06.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 15.06.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Mama Panasa 7HW Seria H, dom nie zamieszkany, wszędzie podłogówka (1600m rur) + dwie drabinki w łazienkach, anhydryt - wygrzewam wylewki. Zaczynałem od 25 Stopni i zwiększałem o 5 st temp zasilania. Jak doszedłem do 40 st. to pompa nie chce dojść do tego poziomu. Max 35 stopni.Coś nie tak? coś trzeba zmienić w ustawieniach? Zapowietrzona instalacja? Jak włączę ogrzewanie wody to zaraz temp. zasilanai rośnie do zakładanej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 15.06.2017 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Mama Panasa 7HW Seria H, dom nie zamieszkany, wszędzie podłogówka (1600m rur) + dwie drabinki w łazienkach, anhydryt - wygrzewam wylewki. Zaczynałem od 25 Stopni i zwiększałem o 5 st temp zasilania. Jak doszedłem do 40 st. to pompa nie chce dojść do tego poziomu. Max 35 stopni. Coś nie tak? coś trzeba zmienić w ustawieniach? Zapowietrzona instalacja? Jak włączę ogrzewanie wody to zaraz temp. zasilanai rośnie do zakładanej temp. To jest dobrze wszystko, po prostu jak podnosisz temp na podłogówkę to moc potrzebna na podgrzanie jest dużo większa i pompa nie daje rady tak od chop. To musi potrwać. Każda pompa ma granicę do której da radę rozgrzać podłogę i pewnej granicy pop prostu nie przebije, bo podłogówka będzie potrzebowała więcej niż pompa może dać. nie przejmuj się tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.06.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Nie znam Panasa, ale oznacza to, że za pomocą tej pompy nie da rady wygrzać podłogówki? I to jest "tylko" 45C, a jak wygrzewamy do 55C? No to może grzałka w pompie coś pomoże. da radę, tylko to wymaga czasu, szczególnie jeśli grzejemy grubą wylewkę czy całą płytę fundametową + ściany silikatowe. ja do 40°C moją grzałką 6 kW dochodziłem przez kilka dni ciągłego grzania. a po zamieszkaniu wyszło na to, że przy ciągłym grzaniu wystarczyłaby grzałka 2 kW (przy największych mrozach). po co wygrzewać do 55°C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 15.06.2017 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Przecież napisał że grzeje kilka dni i max 35C. Przy tej temperaturze nie powinno to trwać aż tak długo. Przeciez zaczyna np od 30C i co dwa dni podpijasz o 5C - więc nie powinno być problemu z wygrzaniem. To wszystko. Po co do 55C? Dziwne pytanie. Np. gdy układasz parkiet. Jak nie możesz przebić 35st.C to znaczy że przy tej temperaturze podłogówka potrzebuje 7kW, jak podniesiesz o do 40st.C to podłogówka przy tej wilgotności będzie potrzebować pewnie z 10kW, albo wićej a pompa tyle nie da. Więc musisz uszczelnić chatę, pozamykać okna, itd., wtedy podgrzejesz, tylko że wilgoć nie będzie miała którędy wylecieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 19.06.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 kubson, faktycznie jak wrzuciłem na suszenie betonu to pompa daje rady, temperatura się podnosi, fakt że potrzebuje czasu ale jak piszecie to normalne. Jak wygrzeje posadzkę to zobacze ustawienia, ale chyba pompa przestawała pracować jak było na zewnątrz powyżej 23 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roki12 06.10.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Panowie a co powiedzie na błąd H70, który wyskakuje u mnie podczas grzania? Pompa działa ze 20 min. po czym wyskakuje error H70 przegrzanie grzałki czy cos podobnego. Co może się dziać i dlaczego? ktoś coś poradzi czy uderzać do serwisu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 06.10.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 A co pompa ci na grzałkach jedzie przy+10 na zewnątrz? Zobacz czy masz dobry przepływ np. na rotametrach bo przegrzanie grzałki to nic innego jak zabezpieczenie termiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roki12 06.10.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 hmm ciężko powiedzieć czy działa na grzałkach. Przed sezonem robiono mi mały przegląd instalacji PC i podłowki, powymieniali jakies zaworki, nie wiem czy czegos nie pokopali :/ Pompa niby startuje działa, grzeje powiedzmy do 25 stopni po czym słychać "pikanie" i trach błąd wyskakuje i pompa się zatrzymuje. normalnie jakieś czary mary :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki1 07.10.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 CNC mam do ciebie pytanie o twoje aukcje na all.. masz panasa 5kw za ponad 12 tysi i za 13900. Czym one się różnią? Będę mieć dom parterowy 100% podlogówka i bojler. Powiedz mi co poza PC potrzebuje żeby połączyć PC z rozdzielaczem podlogówki (pompka obiegowa tylko?) i bojlerem (druga pompka obiegowa?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.10.2017 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 CNC mam do ciebie pytanie o twoje aukcje na all.. masz panasa 5kw za ponad 12 tysi i za 13900. Czym one się różnią? Będę mieć dom parterowy 100% podlogówka i bojler. Powiedz mi co poza PC potrzebuje żeby połączyć PC z rozdzielaczem podlogówki (pompka obiegowa tylko?) i bojlerem (druga pompka obiegowa?). Ta droższa to był babol, aukcja starej serii niedostępnej. Na początek potrzebujesz dobrać urządzenie, robiłeś OZC lub wynik na cieplowlasciwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.10.2017 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Panowie a co powiedzie na błąd H70, który wyskakuje u mnie podczas grzania? Pompa działa ze 20 min. po czym wyskakuje error H70 przegrzanie grzałki czy cos podobnego. Co może się dziać i dlaczego? ktoś coś poradzi czy uderzać do serwisu? Wyłącz grzałkę CWU w sterowniku pompy ciepła i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki1 07.10.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Na razie tylko na cieplowlasciwe robilem i mi wyszlo 3,8kW max. Cwu nie potrzebujemy dużo, bo oboje z żoną po pracy w firmie bierzemy prysznic. Zostają weekendy i córka codziennie. Czyli mówisz, że ta za 12 tysi z hakiem to fajny model? Ile pompek obiegowych potrzebuję? Jedna do podłogówki (9 obiegów po 85m około) i jedna do bojlera? Czy już wbudowane są? Nie licząc rurek miedzianych co jeszcze potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 07.10.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Wyłącz grzałkę CWU w sterowniku pompy ciepła i będzie ok. A jak mu wyskoczy błąd sprężarki to ma wyłączyć sprężarkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 07.10.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Mam pytanko odnosnie ustawień delty t w pompach serii H.W serii f byla 8 +1k, zmieniając zworkę bylo 3+1k.Jak to wygląda teraz w serii H?Jak to się teraz ustawia? Albo się nie ustawia i jest na sztywno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.10.2017 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Mam pytanko odnosnie ustawień delty t w pompach serii H. W serii f byla 8 +1k, zmieniając zworkę bylo 3+1k. Jak to wygląda teraz w serii H? Jak to się teraz ustawia? Albo się nie ustawia i jest na sztywno? w ustawieniach można sobie zmienić co 1st.C w zakresie chyba od 3 do 10st.c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 08.10.2017 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Kurde przeszukalem instrukcje i jest delta t do zmiany, ale to chyba dotyczy grzania CO a nie cwuHmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 08.10.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 A jaki termostat przewodowy polecilibyście do T-cap wersja H. Oryginalny sterownik to jest porażka.Temperaturę pokazuje o 3 stopnie wyższą niż jest. To chyba nadaje się do reklamacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.10.2017 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Ten typ tak ma. Ot zakoduj sobie że aby w domu mieć 21 musisz grzać w/g sterownika do 24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts