kanijczyk 26.06.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Witam.Czas coś zrobić z deszczówką spływającą z dachu i stawiam na drenaż francuski.Trochę pogrzebałem w internecie, ale odpowiedzi na wszystkie pytania nie znalazłem.Dodam, że mam prosty dwuspadowy dach oraz dach ze spadkiem w garażu, na działce grunt przepuszczalny bo same piachy oraz wysoko woda gruntowa bo na ok. 1,2 mppt. Dom według projektu: http://lk-projekt.pl/lkand726-produkt-808.html No i mam kilka pytań:1. Czy od samej rynny ciągnąć rurę perforowaną, czy może jednak najpierw dać jakieś 2-3 metry rury pełnej, a dopiero potem rura perforowaną by woda nie rozsączała się w gruncie przy samym domu?2. Jaka powinna być średnica takiej rury? Z tego co widzę to w internecie przeważnie są rury o średnicy fi10. Czy to nie za mało?3. Jaka powinna być długość takiej rury? Pewnie to zależy od powierzchni dachu itd. Ja mam aż 4 rynny na głównym dachu oraz jedną do dachu z garażu. 4. Rozumiem, że rury na końcu nie mają być w jakiś sposób zatkane, tylko zostawić otwarte zakończenia rur?5. Na pewno rury powinny iść z minimalnym spadkiem. Czy duży ma być ten spadek?6. Chcę zrobić tak - najpierw wykop, potem wyłożenie wykopu geowłókniną, potem na dno nasypać trochę żwiru, potem wrzucić rurę i obsypać ją żwirem. Potem zamykam to geowłókniną i zasypuję. No i pytanie - ile mam dać tego żwiru? Ile żwiru powinno być wokół rury?7. Czy rury można łączyć ze sobą? Chodzi mi o sytuację, że dwie rury łączą się za pomocą trójnika i potem dalej rozprowadzenie robię za pomocą jednej rury. Czy może taki sposób jest jednak niezalecany?8. Jak połączyć rurę z rynną? Czy powinienem najpierw wpuścić rynnę w ziemię i wtedy za pomocą jakiejś złączki połączyć ją z rurą? Dzięki za ewentualną pomoc:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 26.06.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 w drenaz francuski nie wsadza sie zadnych rur , to o czym piszesz to jest zwykly drenaz nie drenaz francuski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 27.06.2016 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 1. Czy od samej rynny ciągnąć rurę perforowaną, czy może jednak najpierw dać jakieś 2-3 metry rury pełnej, a dopiero potem rura perforowaną by woda nie rozsączała się w gruncie przy samym domu? 2. Jaka powinna być średnica takiej rury? Z tego co widzę to w internecie przeważnie są rury o średnicy fi10. Czy to nie za mało? 3. Jaka powinna być długość takiej rury? Pewnie to zależy od powierzchni dachu itd. Ja mam aż 4 rynny na głównym dachu oraz jedną do dachu z garażu. 4. Rozumiem, że rury na końcu nie mają być w jakiś sposób zatkane, tylko zostawić otwarte zakończenia rur? 5. Na pewno rury powinny iść z minimalnym spadkiem. Czy duży ma być ten spadek? 6. Chcę zrobić tak - najpierw wykop, potem wyłożenie wykopu geowłókniną, potem na dno nasypać trochę żwiru, potem wrzucić rurę i obsypać ją żwirem. Potem zamykam to geowłókniną i zasypuję. No i pytanie - ile mam dać tego żwiru? Ile żwiru powinno być wokół rury? 7. Czy rury można łączyć ze sobą? Chodzi mi o sytuację, że dwie rury łączą się za pomocą trójnika i potem dalej rozprowadzenie robię za pomocą jednej rury. Czy może taki sposób jest jednak niezalecany? 8. Jak połączyć rurę z rynną? Czy powinienem najpierw wpuścić rynnę w ziemię i wtedy za pomocą jakiejś złączki połączyć ją z rurą? Pozdrawiam Obawiam się że będziesz potrzebował studnię chłonną. Ja od rynien odszedłem pełną rurą 3 metry (długość fabryczna) i następnie przeszedłem w rurę drenarską. Celem było uniknięcie rozsączania wody blisko murów. Rury szare kanalizacyjne, średnica 110 mm. Dla 8 rynien (270 m2) powierzchni dachu (ok 100 m2 w rzucie - bo to jest prawidłowa wartość zajętej przez dom powierzchni czynnej) mam ok 60 m rury drenarskiej + 1 studnię chłonną wysokości ok 1,8 m. Wykop rury drenarskiej wyłożyłem włókniną, na dno wsypałem żwir, rurę obsypałem żwirem i zakryłem włókniną. Są różne akademickie dysputy na ten temat, czy dawać włókninę w ogóle, czy tylko od góry itp.. itd... ja zrobiłem w całości włókninę i w całości obsypałem rurę żwirem. Wokół rury żwiry na oko ... nie wiem 10 cm (?). Rury z rynną łączy się za pomocą osadników rynnowych, powinny być one licowane z docelową wysokością obsypki kamiennej, ewentualnie położone niżej. Byleby nie za wysoko, bo fatalnie wygląda. Rury można łączyć trójnikami. System mi działa, kilka razy studnia była w 100 % wypełniona wodą, co znaczy, że rury drenażowe także. Pojemność mojego systemu to jakieś 3,5 m3. Tak więc przemyśl pojemność i wykonanie studni chłonnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanijczyk 27.06.2016 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Jacentyy dziękuję za odpowiedź. Muszę przyznać, że była bardzo pomocna. Piotrek0m mam pytanie - czy jesteś pewny, że potrzebuję studnie chłonną? U mnie dach to ok 180 m2. Czy nie da się tego załatwić tylko samymi rurami drenarskimi, nawet dość długimi?Znajomy ma obok dom o trochę mniejszej powierzchni dachu i ma same rury drenarskie w ziemi i to niezbyt długie. Mało tego - zasypał je on w ziemi bez żadnej geowłokniny i żwiru wokół. System działa mu bez zarzutu już 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 27.06.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Piotrek0m mam pytanie - czy jesteś pewny, że potrzebuję studnie chłonną? U mnie dach to ok 180 m2. Czy nie da się tego załatwić tylko samymi rurami drenarskimi, nawet dość długimi? Znajomy ma obok dom o trochę mniejszej powierzchni dachu i ma same rury drenarskie w ziemi i to niezbyt długie. Mało tego - zasypał je on w ziemi bez żadnej geowłokniny i żwiru wokół. System działa mu bez zarzutu już 5 lat. Nie wiem... sam wykopałbym dołki np. na 1 metr i zobaczył jak szybko wchłania się woda. Możliwe, że teren masz chłonny, ja mam gliniasty. Na dobę wchłania się ok 50 cm wody w studni gdy jest wypełniona w 100 %. Generalnie jest zagrożenie ewentualnego przepełnienia się systemu wodą. Pomijamy letnie nawalne burze, co najwyżej woda będzie tryskała z osadników, ale długotrwałe roztopy wiosenne, połączone z nocnymi mrozami mogą spowodować zamarzniecie wody w rurach i zaczopowanie lodem rynien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanijczyk 27.06.2016 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Nie wiem... sam wykopałbym dołki np. na 1 metr i zobaczył jak szybko wchłania się woda. Możliwe, że teren masz chłonny, ja mam gliniasty. Na dobę wchłania się ok 50 cm wody w studni gdy jest wypełniona w 100 %. Generalnie jest zagrożenie ewentualnego przepełnienia się systemu wodą. Pomijamy letnie nawalne burze, co najwyżej woda będzie tryskała z osadników, ale długotrwałe roztopy wiosenne, połączone z nocnymi mrozami mogą spowodować zamarzniecie wody w rurach i zaczopowanie lodem rynien. Akurat na działce mam piaski o klasie przepuszczalności B (przepuszczalność dobra) i C (przepuszczalność średnia). To pomyślę o tej studni. Dzięki za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 29.06.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Ja mam do 1 m piaski, później od 1 -3 m gliny a później znowu piaski. Dach - dwuspadowy, pow. efektywna 100 m2. Drenaż - chciałem zrobić wokół domu i zakończyć 3 tunelami GRAF lub skrzynkami STORMBOX. Czy ktoś korzystał z tego? Geowłóknina - starczy szeroka na 50 cm do owiniecia rury? Deszczówka - mam przewidziany zbiornik 3000 i jak będzie przepełniony to też rury i 3 tunele/skrzynki. chciałem też podłączyć spłuczkę w WC do zbiornika na deszczówkę. Czy ktoś robił z Was taką konstrukcję. Odległość zbiornika od WC to około 5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts