Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki gipsowe- czy mogą zostać na zimę w nieocieplonym domu?

waka

Recommended Posts

Witam ponownie. Mam SSZ z instalacjami + hydraulika. Jak zaplanować czasy i minimalne przerwy technologiczne pomiędzy nast. etapami -tynkowanie, ogrz. podłogowe, wylewki, ocieplenie i ocieplenie elewacji?

Czy tak będzie OK (czas względny -do pop. etapu), wychodzi min. 4 mies:

1.tynkowanie - Czas strat

2. ogrz. podłogowe - po 2 tygodniach?

3. wylewki -po 1 tyg?

4. wygrzanie wylewek - po 1 mies?

5. terakota/kafle - po 2 tyg.

6. ocieplenie poddasza i strychu - po 1 mies?

7. ocieplenie elewacji - po 1 mies?

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zyhu -dzięki, planuję nast. rok :) więc na razie chcę sobie poustawiać czasy minimalne pomiędzy etapami żeby można było korygować :)

OK, wygrzewa się płytki, nie samą wylewkę! Rozumiem, że przed wygrzaniem płytek można zrobić ocieplenie wewn i zewn, czyli tak jak niżej?

1.tynkowanie - Czas start

3. wylewki -po 1 tyg?

4. terakota/kafle - po 2 tyg?

5. ocieplenie poddasza i strychu - po 1 mies?

6. ocieplenie elewacji - po 1 mies?

7. wygrzanie płytek - po 1 mies? Razem: ok. 4 mies.

Witam ponownie. Mam SSZ z instalacjami + hydraulika. Jak zaplanować czasy i minimalne przerwy technologiczne pomiędzy nast. etapami -tynkowanie, ogrz. podłogowe, wylewki, ocieplenie i ocieplenie elewacji?

Czy tak będzie OK (czas względny -do pop. etapu), wychodzi min. 4 mies:

1.tynkowanie - Czas strat

3. wylewki -po 1 tyg?

4. wygrzanie wylewek - po 1 mies?

5. terakota/kafle - po 2 tyg.

6. ocieplenie poddasza i strychu - po 1 mies?

7. ocieplenie elewacji - po 1 mies?

Ja bym poczekał dłużej z ociepleniem poddasza. Tynki powinny schnąć powoli a lepiej żeby wełna (jeśli będziesz nią ocieplać poddasze) nie zawilgotniała.

Proponuję elewację przed poddaszem.

zaraz sobie cosik lukne na YT. Czy osprzet do natrysku jest gabarytowo duzy ? U mnie jest dosc duzy problem z dojazdem bardzo stromo i wasko.

Jesli to nie tajemnica to jak ksztaltuja sie ceny za metr i przy jakiej grubosci ? Czytalem kiedys o pianie PUR i bylo kilka opinii ze peka i strzela etc.

Sam jakis tydzien temu musialem zakupic plyty PUR na izolacje podlogi bo malo miejsca na styro zostalo.

Za plyty 10cm placilem 52 zlote za metr.

osprzęt do natrysku stoi na dworze. tak naprawdę na pace w aucie, dobre żebyś miał 3 fazę ( siłę ) jak nie, to pewnie przywiozą jakiś agregat. w domu masz tylko wąż i pistolet

nic nie strzela, strzela zamknięto komórkowa bo jest twarda jak skała, ja na dach bym się jej nie odważył dać. otwarto komórkowa jest mięciutka i przepuszcza powietrze

mnie to wyszło około 55 zł za metr gotowej roboty przy 18-20 cm ( mocno negocjowałem )

przy wełnie wyszło by podobnie. największy atut: ekipa przyjeżdza o 9:00 o 15:00 zwijają żagle. 2 dni wietrzenia i po sprawie. natomiast wszystkie szparki, zakamarki są zapianowane, nie ma żadnego mostka

generalnie polecam, ale wiem, że zaraz tu uderzą we mnie wełniarze ;-)

okna dachowe sobie wcześniej zabudowałem płytami ( wiesz o co chodzi ) i tak mam do dziś - okna zabudowane i gotowe go gładzi a reszty nie mam, jeszcze wieszaki sobie rozmieściłem na krokwiach wcześniej, ale i tak do wełny też to musisz robić

okna ekipa zabezpiecza jak przy tynkach mechanicznych ( folia szczelnie na ramie ) i to wszystko. Żadnych strat. Tak naprawdę 3 godziny przygotowań i 3 pianowania.

mogę Ci cyknąć fotę jak to u mnie wygląda, ale to wieczorem

Witam

Tynki czyli sciany w domu są już 3-letnie to nie są tynki z tego roku jkc :)

mam zaplanowaną ekipę do wnętrz na ściany . Kładzenie gładzi szpachlowej na ściany i sufity . Teraz pytanie jest końcówka września i jesień czy brak ogrzewania w domu gdy z kotłownia jest nieuzbrojona sufity na piętrze płyta gipsowa pod nią wełna 15cm i dach ocieplony 15 cm sciany na zewnątrz dom ocieplony 10cm czy wystraczy aby zachować odpowiednia temperaturę wewnątrz domu na kładzenie gładzi szpachlowej? boję się że temperaturą która będzie na zewnątrz przejdzie do domu i spowoduje wilgość w nocy co będzie skutkować kropkami czarntmi na scianie ? prosze o wasze komentarze

Edytowane przez Krzysiek91

Tylko wiecie boję się ze jak będą szpachlować sciany i sufity to będzie ta wilgość w domu a wieczorem zawsze jest za oknem i nad ranem te 9 stopni boję sie o tą wilgoć w nocy aby nie przeszła i aby nie powstały kropki czarne na scianach .

proponują mi gładź szpachlową Gładź gipsowa GREINPLAST GG 20kg