Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki gipsowe- czy mogą zostać na zimę w nieocieplonym domu?

waka

Recommended Posts

Nie jestem ekspertem ale tak mi sie wydaje ze przy gladzi idze dosc cienka warstwa gipsu. To raczej wyschnac powinno dosc szybko. Wilgoci duzo nie bedzie a za dnia wietrzymy. Ja jestem wlasnie przed tynkami i umowiona mam ekipe na poczatek Listopada ( takie terminy ) . Tynk cementowo-wapienny .Goscie od tynkow twierdza ze jak temperatura jest powyzej 5 stopni to jest OK.

Wydaje mi sie ze przy takiej pogodzie oraz gladzi wszystko powinno byc dobrze ale lepiej niech wypowie sie ktos kto w tym "robi"

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wracam do min. przerw technologicznych, bo gdybyśmy zdecydowali się na gładź, to w którym etapie najkorzystniej ją umieści, ponownie jest zagrożenie wilgocią? Ile czasu dod. potrzeba -1 miesiąc po tynkach wystarczy? I na koniec jak z praktyki wychodzi, po jakim czasie od czasu ZERO można robić schody w drewnie lub parkiet?

1. tynkowanie - Czas 0 - start

2. ogrz. podłogowe - po 2 tygodniach

3. wylewki -po 1 tyg

4. gładź -po 1 tyg (po misiącu od tynku?)

5. terakota/kafle - po 1 tyg

6. ocieplenie poddasza i strychu - po 1 mies

7. ocieplenie elewacji - po 1 mies

8. wygrzanie wylewki- po 1 mies -czy wygrzewa się same wylewki czy razem z płytkami?

9. Prace w drewnie ? - po jakim czasie od tynków?

Edytowane przez Adaxis

• 2 weeks później...

OK :) ale to przykład jak można namieszać laikowi! Nadal mam mętlik i proszę o weryfikację tych minimalnych przerw technologicznych po poszczególnych etapach, bo chciałem sobie elastycznie zaplanować nast. rok - może się uda. :)

Ekipa od ociepleń chce przyjść w maju (wolny termin) i stąd pytanie czy można ocieplać poddasze przed położeniem terakoty na parterze i płytek w łazienkach? Czy ich schnięcie nie zawilgoci wełny?

1. mies.1. tynkowanie - Czas 0 - start

2. mies.1. instalator - ogrzewanie podłogowe - po 2 tygodniach

3. mies.2. wylewki -po 1 tyg

4. mies.2. gładź 1x wyrównująca -po 1 tyg (1. mies. po tynkowaniu)

5. mies.3. wygrzanie wylewki- po 1 mies. od wylania

6. mies.4. terakota/kafle - po 1 tyg od wygrzewania

7. mies.5. ocieplenie poddasza i strychu

8. mies.5 ocieplenie elewacji

9. mies.6. deski/parkiet/schody w drewnie