arek2426 27.06.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Witam. Mam remont poddasza chciałem przerobić nie użytkowane poddasze na mieszkania, chodzi mi o belki stropowe oparte na murze. Belki obecne osadzone w gniazdach mają wymiary 10x10 i 3,45 m dł, łącznie 7 belek gniazda mają identyczne wymiary belki są włożone dosyć ciasno. Z racji tego że chcę tam zrobić podłogę z płyt osb i paneli trzeba te belki wymienić na solidniejsze i zrobić jak się należy pod podłogę użytkową. Planuje położyć belki 15x10 żeby za wysoko się nie podnieść a nie jest to jakaś wielka powierzchnia łącznie około 30m2. Pytanie moje brzmi czy zaproponowane przeze mnie belki wystarczą i co ważniejsze jak się osadza prawidłowo w gniazdach? Wiem że końce belek trzeba izolować folią, pytanie czym i jak je kotwić czy jest taka konieczność? Czy powinienem w gniazdach zostawić po bokach luz i czym go później wypełnić? Proszę pilnie o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 27.06.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Witam. Mam remont poddasza chciałem przerobić nie użytkowane poddasze na mieszkania, chodzi mi o belki stropowe oparte na murze. Belki obecne osadzone w gniazdach mają wymiary 10x10 i 3,45 m dł, łącznie 7 belek gniazda mają identyczne wymiary belki są włożone dosyć ciasno. Z racji tego że chcę tam zrobić podłogę z płyt osb i paneli trzeba te belki wymienić na solidniejsze i zrobić jak się należy pod podłogę użytkową. Planuje położyć belki 15x10 żeby za wysoko się nie podnieść a nie jest to jakaś wielka powierzchnia łącznie około 30m2. Pytanie moje brzmi czy zaproponowane przeze mnie belki wystarczą i co ważniejsze jak się osadza prawidłowo w gniazdach? Wiem że końce belek trzeba izolować folią, pytanie czym i jak je kotwić czy jest taka konieczność? Czy powinienem w gniazdach zostawić po bokach luz i czym go później wypełnić? Proszę pilnie o pomoc Na te pytania odpowie konstruktor, ktoremu zlecisz projekt przebudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2426 27.06.2016 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Tzn to będzie tylko remont, nie przebudowa, ja tak to rozumie. Część poddasza posiada strop wylany i jest część drewniana nie wiem dlaczego teściowie tak robili. Chcemy tylko na tej drewnianej części wymienić obecne belki bo są po prostu za słabe na podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radetzky 27.06.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 No to zróbcie to porządnie, czyli wymieńcie drewno na belki żelbetowe (np. z jakiegoś systemu stropowego). Na górę pustaki stropowe i równacie nadbetonem do pierwotnego poziomu posadzki. To najlepsza opcja moim zdaniem. Drewno na użytkowym poddaszu to zawsze jest gehenna i skrzypienie belek przy ugięciach. Osobiście mogę polecić belki z systemu gęstożebrowego Porotherm, które mam u siebie i sprawdzają się super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.06.2016 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Owijanie końcówek ma za zadanie zabezpieczyć przed wilgocią. Kiedyś zamurowywali bez izolacji i bez dylatacji. Wyschło szybko i siedzi do dziś. Belki pracują. Pęknięcia naprawiasz podczas remontów (malowania). Ja ma belki 16 x 14 w rozstawie co 70 cm (chyba trochę widać na fotce). Mniejszy przekrój wiąże się ze zmniejszeniem odległości między belkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2426 28.06.2016 05:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 No widać na zdjęciu ale czy są one w jakiś sposób mocowane? Czy tylko po prostu włożone w gniazda i wszystko razem wiąże podłoga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2426 28.06.2016 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Tak to u mnie wygląda, chcę te belki wymienić na mocniejsze tylko nie wiem jak powinno wyglądać mocowanie belek w tych gniazdach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 28.06.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Nie odpowiem Ci jak mocować belki w gniazdach, choć widać na zdjęciu że nie są mocowane bo przecież do góry nie polecą. Mogę doradzić, abyś gniazda belek wyłożył filcem, aby na nim leżały i położył pasy filcu na belki pod płytę OSB. Znacznie ograniczysz tym przenoszenie hałasu na niższą kondygnację. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 28.06.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Tzn to będzie tylko remont, nie przebudowa, ja tak to rozumie "Remont" to przywrócenie stanu poprzedniego. Adaptacja poddasza nieużytkowego na użytkowe to więcej niż remont. Projekt, pozwolenie na budowę i działaj. Chyba, że nie zależy Ci na legalności działań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2426 29.06.2016 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 cezary.pl dzięki na pewno skorzystam z rad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miczioczi 01.07.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Witam, ja zdecydowałem się na drewniane poddasze nieużytkowe. Wszystko byłoby OK, gdyby nie fakt, że przy próbie zagospodarowania tego stropu pojawiają się problemy i ograniczenia konstrukcyjne. Nie zdecydowałbym się więc na takie rozwiązanie drugi raz. Miałem możliwość zrobienia stropu gęstożebrowego - niejako w pakiecie z pustakami (system Porotherm), ale nie zdecydowałem się na to. Żaluję, bo strop drewniany ma jednak znacznie gorszą funkcjonalność, a cenowo wcale nie jest tak rewelacyjnie, żeby jakoś zdecydowanie przebić stropy na belkach żelbetowych. Monolitu mi się oczywiście by nie opłacało robić, ale gęstożebrowy jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2426 03.08.2016 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 A nawiązując do wstawionych przeze mnie zdjęć, gdyż belki są w nierównych odległościach od siebie chciałbym w dwóch mieejscach dołożyć po jeszcze jednej gdyż rozstaw wynosi 69cm. Czy mogę to zrobić wieszając je na ścianie za pomocą wieszaków tzw butami? Równając oczywiście do tych osadzonych w stropie. Chodzi o to że nie widzi mi sie wykuwanie w stropie gniazd, gdyż nie wiem co tam mogę napotkać i jaki będzie tego efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts