Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie dachu przed gryzoniami

lazywhiteboy

Recommended Posts

Witam wszystkich i proszę o radę... czy istnieją jakieś sprawdzone sposoby na zabezpieczenie dachu przed gryzoniami. Ze swojego bardzo bliskiego otoczenia (Dolnośląskie, okolice W-awia) słyszałem już dwie historie o tym, jak pod dach dostaje się kuna i tnie membranę, wełnę mineralną dekorując przy okazji wszystko moczem.

Moja (wciąż jeszcze) budowa to ściana nośna dwuwarstwowa (protherm 24 + nieprzyklejona jeszcze wełna mineralna 15). Dom z poddaszem użytkowym zamknięty oknami, drzwiami i bramą garażową przykryty dachem. Na szczyty został przyklejony 10cm styrodur. Dach dwuspadowy (geometria dachu przenika się... kalenice dachy układają się w literę "T") bez deskowania... pod płaską dachówką membrana. Wciąż brak podsufitki... ta czeka na ocieplenie elewacji, którą chcę rozpocząć z końcem sierpnia.

W zasadzie mógłbym rozpocząć prace związane z ociepleniem poddasza i zabudową GK, ale boję się jak cholera, że przez jakąś kunę narażę się na dodatkowe koszty, nerwy i problemy.

Intuicja podpowiada mi, że powinienem zaczekać z ociepleniem, GK i wykończeniówką do czasu ocieplenia elewacji i wykonania podbitki.

Bardzo uprzejmie proszę o podpowiedzi, czy da się jakoś odwrócić/przyśpieszyć ten proces... oraz na co zwrócić uwagę przy wykonywaniu ocieplenia oraz podbitki.

Pozdrawiam,

MI

Nie robić mieszkania dla kun, tylko dla ludzi.

Jest tu gdzieś wątek o kunach. Poczytaj.

Za jakie kilka lat masz szansę być wytrawnym ich łowcą!

Zrobienie z domu konserwy tak, aby kuna nie wlazła nie jest łatwe.

Łatwiej zbudować go tak - aby nie miała po co tam włazić.

Zupełnie zimny i bez waty strych.

Adam M.

Tu masz ten wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?76638-%C5%81asica-Kuna-pomocy

A.M.

Edytowane przez adam_mk

Nie robić mieszkania dla kun, tylko dla ludzi.

Jest tu gdzieś wątek o kunach. Poczytaj.

Za jakie kilka lat masz szansę być wytrawnym ich łowcą!

Zrobienie z domu konserwy tak, aby kuna nie wlazła nie jest łatwe.

Łatwiej zbudować go tak - aby nie miała po co tam włazić.

Zupełnie zimny i bez waty strych.

Adam M.

Tu masz ten wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?76638-%C5%81asica-Kuna-pomocy

A.M.

Tez nie do konca, znam taki dach gdzie jest tylko ocieplony sufit, od gory nic nie ma tylko blacha, zima zimno jak szlag, latem goraco jak w piecu. A kuna smigala az milo, takiego balaganu narobila ze szczoszki przemokly przez welne na sufit... Pomoglo odciecie dostepu. Coraz czesciej widze ze na domach sa takie plastikowe oslonki na rynny, jak kolniez dla psa tylko do gory nogami, zeby kuny nie wlazily

Z całą sympatią Adam... Twój post, jak i posty w wątku, do którego link wskazałeś nie mają właściwie żadnej wartości.

Jeśli chodzi o merytoryczną wypowiedź.... podczas własnego śledztwa zaproponowano mi aby do murłat, pod sam dach przykręcać pionowo płytę osb... ale ma to raczej sens w przypadku deskowanego dachu... nie membrany.

Tak czy inaczej... zdecydowałem się najpierw ocieplić elewację, później zrobić podsufitkę... a dopiero później ocieplać i zamykać poddasze użytkowe.

Pozdrawiam,MI

Edytowane przez lazywhiteboy