Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrać wkład kominkowy

Consponsa

Recommended Posts

Proponuje wkład marki ROMOTOP z serii HEAT , ze 100% poborem powietrza do spalania z poza budynku , przeznaczony do domów energooszczędnych wyposażonych w rekuperator

Fajne te Romotopy z serii heat.

Patrzę na ich wymiary zewnętrzne, jaki należy przyjąć miminalny wymiar obudowy - chodzi o szerokość.

Jak wąską tą obudowę można wykonać, jak to liczyć?

• 2 weeks później...
Mili Państwo, mam dylemat. Proponuje mi się kominek typu Spartherm i Hajduk. Czy macie Państwo wyrobione zdanie o obu markach tak aby doradzić?. Nie ukrywam, że cena Spartherma jest dwukrotnie wyższa ale sprzedawca zapewnia, że ma to bezpośrednie przełożenie na jakość a ta z kolei na komfort spalania drewna. Potrzebuję kominek o mocy 8-10 to palenia okazjonalnego tak aby sobie przy nim posiedzieć. Słyszę że Hajduk to gorsza jakość stali, podobno potrafi przy paleniu wydawać jakieś odgłosy, brak opaski i półki w standardzie. Proszę o obiektywne uwagi na temat tych dwóch marek. Dodam, że stać mnie na jedno i drugie ale bardziej tu chodzi o nie "przeinwestowanie". Słyszałem też że spora rzesza zachwala Yotula, czy to dobra marka. Dziękuję i pozdrawiam.

Jotul jest z Norwegii, Hajduk z Polski, Spartherm - też z Polski (produkcja), choć na takiego nie wygląda....;) . To ewentualne jedno kryterium - wsparcie rodzimego rynku. Co do jakości, jest różnica, którą porównałbym do motoryzacji: Koreańczyk / Japończyk....Lubisz perfekcję, masz na to środki - kup Spartherma (albo Brunnera, ale tu kryterium narodowe odpada)