Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj!

sam sie rozgladam za takim domkiem od jakiegos czasu i mam takie spostrzezenia:

1. stan drewna :p tak, tak, wiem, latwo powiedziec. sam nie jestem szpecem od drewna, wiec bede szukal takiego. dobrze tez jest znalezc jakiegos ciesle (na miejscu), wejsc z nim w przyjazne uklady (bez szkla sie nie obejdzie zapewne :) )

im lepszej jakosci drewno, tym mniej bedziesz musial dokladac

2. uwaga na domy szalowane deskami, papa czy innym ustrojstwem: pod szalunkiem moze czaic sie k a t a s t r o f a (drewniana oczywiscie)

3. dom nie powinien stac dlugo nie ogrzewany - ujemnie wplywa to na stan drewna. slyszalem, ze dom, ktory nie byl ogrzewany ponad 5 lat nadaje sie tylko do kominka :(

4. kontrukcja domu: z lepszego materialu budowano domy o scianach laczonych na tzw zamek ciesielski (lub jaskolczy ogon) - belki musialy byc proste, bo byly dlugie. domy w technologii (co za slowo w odniesieniu do kilkudziesiecioletnich budowli :) ) sumikowo-latkowej mogly (nie musialy!) byc budowane z gorszego drewna, bo belki byly krotsze.

5. wiek domu. paradoxalnie - im starszy, tym lepszy (jak wino :D ) albowiem material na dom przed 30-tu laty byl duzo gorszy niz przed 80-ciu laty. (moj znajomy ciesla o dzisiejszym drewnie mowi: marchew)

6. wiezba dachowa i tak pewnie do wymiany (chociaz zdarzaja sie w dobrym stanie), podobnie szczytowe scianki strychowe (zazwyczaj nie z bala)

7. popatrz, czy w okolicach komina, przy oknach nie zalewalo - moglo to popsuc belki (zwlaszcza przy oknach)

tyle przychodzi mi do glowy... chetnie dowiem sie czegos wiecej od innych, konstruktywnej krytyki moich zdan rownierz chetnie wyslucham :D wszak amatorem jezdem i mogiem sie milic, nie?

https://forum.murator.pl/topic/21200-dom-drewniany/#findComment-370874