mlewan 29.06.2016 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Dzień dobry, to mój pierwszy post na forum. Zamierzam doprowadzić wodę do warzywnika znajdującego się w rogu działki. Instalacja zaczynałaby się pod kranem umieszczonym w zewnętrznej ścianie budynku, a kończyła w rogu planowanego warzywnika - około 10 m. Całość służyłaby zastosowaniu systemu typu micro-drip. Na obu końcach instalacji znalazłyby się takie studzienki a w nich z obu stron szybkozłączki do węża: http://www.leroymerlin.pl/dachy-i-akcesoria/odprowadzanie-wody-deszczowej/kanaly-i-akcesoria-odplywowe/studzienka-z-dnem-200x200-eco-export,p395502,l451.html Pytanie do Was, czego użyć do transportu wody? Pierwsze rozwiązanie to rurki - jakie należy zastosować nie wiem, zapewne przeznaczone do zakopania w gruncie. Drugie rozwiązanie to wąż zbrojony przeciągnięty w "arocie". To jakoś lepiej do mnie przemawia, bo od razu na końcach mogę dać szybkozłączki, oraz mieć możliwość ingerencji w instalację bez jej odkopywania - na przykład dołożenie w przyszłości instalacji elektrycznej (za pomocą kabla przeznaczonego do montażu w wodzie). Całość zakopana była stosunkowo płytko pod istniejącym już trawnikiem, dlatego zakładam stosowanie sprężarki do opróżniania instalacji na zimę. Co myślicie o tym rozwiązaniu? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Edytowane 29 Czerwca 2016 przez mlewan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 29.06.2016 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Jeden z wiodących producentów akcesoriów dla ogrodów posiada tzw. "zestaw przyłączeniowy" do kranu, który łączy się z wężem puszczonym pod ziemią i zakańcza puszką do poboru wody. Wszystko na szybkozłączkach. Wodę pobiera się z puszki ukrytej pod ziemią tak jak prąd.z gniazdka - wtyka się wąż do szybkozłączki. Na zimę przedmuchuje się powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlewan 29.06.2016 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Dziękuję za odwiedź. Miałem wątpliwości co do zastosowania węża i ewentualnej jego krótkiej żywotności. Teraz już wiem co chciałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 28.07.2016 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Wąż w ziemi? Nie wiem, ale chyba średnio... Ja mam rurę wodną fi 25 czarną zakopaną na 30 cm. Przy domu zestaw przyłączeniowy w skrzynce - od skrzynki do kranu na elewacji podłączam krótki wąż. Na drugim końcu rury możesz zastosować przejściówkę na linię kroplującą/wąż pocący. Możesz też na końcu zakopać skrzynkę i w niej za pomocą trójników rozejść się na różne inne linie nawadniające i np. na zwykłe wejście na wąż ogrodowy.Rura działa 2 lata, nie potrzeba sprężarki, ponieważ jest zakopana z 1,5% spadkiem. Całość wody ścieka na końcu rury. Właśnie jestem na etapie budowy takiej skrzynki - 4 rozejścia: trawnik, warzywnik, do węża ogrodowego i jedna w zapasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
100club 08.11.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) Świetny pomysł. Pomyślę nad tym rozwiązaniem także u siebie. Edytowane 8 Listopada 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts