Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana oleju w agregacie prądotwórczym

Recommended Posts

Witam. Mam agregat prądotwórczy firmy Makitsu, model MK3000GH. Kupiłem go jakiś rok temu i zastanawiam się kiedy wymienić olej. Ten pierwszy, rozruchowy, wymieniłem oczywiście. Agregat przepracował może koło 50h - dokładnie nie pamiętam niestety ile. Instrukcję obsługi gdzieś zapodziałem i nie mogę znaleźć. Czy to już odpowiedni czas na wymianę oleju, czy może jeszcze trochę na tym podziałać?

Sprawdziłem u siebie w instrukcji choć mam inny agregat bo pezal-a ale pewnie podobnie z przeglądami.

Pierwszy raz olej wymienić po miesiącu albo po 20h pracy

A cyklicznie co pół roku albo co 100h pracy

Filtr powietrza co 3 miesiące wymieniać lub co 50h

Od siebie dodam że olej w porównaniu z agregatem kosztuje grosze i np ja już 3 razy u siebie zmieniałem co kilka miesięcy.

A przy okazji tego tematu przypomniało mi się że muszę wymienić filtr powietrza :)

Kamil2k3 - a jaki olej używasz. Ja mam Makitsu 6500GW i wymieniłem olej raz, po 10h pracy - zgodnie ze wskazówkami sprzedawcy. Użyłem oleju orlen. Teraz minęło już pewnie około 50h albo lepiej, agregat dostaje mocno w tyłek i myślę o kolejnej wymianie. Tak jak napisałeś, wydaje mi się że lepiej zainwestować 20-30zł w olej (wchodzi około litr) niż zarżnąć agregat, bo póki co daje radę lepiej niż się spodziewałem (sąsiad na budowie obok w tym czasie już 2 razy zmieniał agregat... :) )

A co do filtra powietrza to gdzie można taki kupić? Na budowie pył i piach, więc pewnie dobrze by było to zrobić...

Z góry dzięki za poradę!

Ja też jestem bardzo zadowolony z agregatu ciesze się że nie dałem się naciągnąć na "prąd budowlany" Tyle ile się tego prądu używa agregat w zupełności wystarcza szczególnie jak ktoś buduje syst. gospodarczym i ma przerwy co jakiś czas.

U mnie jest wskazany olej SAE 10W30 lub SAE 15W40 wchodzi 0,6L więc z litra można prawie 2 razy zmienić.

U mnie filtr to taka jak by zwykła gąbka szukałem na allegro i nie za bardzo jest chyba trzeba by do serwisu bezpośrednio uderzyć ale u siebie sprawdziłem był trochę zabrudzony przetarłem go i lekko powietrzem przedmuchałem wygląda jak nowy więc na razie jeszcze zostawiam.

Dziękuję kamil2k3 - dzwoniłem do serwisu Makitsu i przysłali mi filtr bez problemu. Kosztował grosze. Olej zmieniłem sam - miałem problem, bo trzeba podnieść agregat, żeby spuścić stary, ale dałem radę. Przy okazji porada dla wszystkich zmieniających olej - najlepiej rozgrzać najpierw trochę agregat - olej wtedy lepiej schodzi (wiem, że to banał, ale za pierwszym razem jakoś na to nie wpadłem... :) )

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

stefan_kozminski - wymienialem juz 2 razy - pierwszy raz od razu po zakupie (tzn po kilku godzinach), a drugi po około 50-70h (trudno ocenić - nie zapisywałem godzin pracy). Pytałem w serwisie - można wymieniać co około 50-100h, w zależności od użytkowania. Ewentualnie co około 6 miesięcy.

Przy okazji mała uwaga - instrukcja na stronie zawiera błąd - wskazany olej to 10W-40 (półsyntetyk), a nie 10W-30.

Pozdrawiam.

Raczej bym tego nie robił - ale moja zasada - zapytać w takiej sytuacji serwis Makitsu. Niby oba oleje to półsyntetyki, ale będą pewnie miały inną klasę lepkości i nie powinno się ich mieszać. Myślę, że lepiej po prostu wymienić olej, jeśli już jest konieczność dolania i trzeba się nad sprawą "pochylić". Ostatecznie to tak niewielka ilość, że i tak trzeba kupić 1L - pytanie tylko ile z niego zostanie. W moim agregacie 6500GW wchodzi prawie litr. ale to i tak koszt około 20zł. Pozdrawiam.

• 1 year później...

Mam nowiutki agregat Mikatsu MG6500GKW.

Właśnie przepracował 2 godziny i chciałem wymienić olej.

Nie widzę korka sustowego. W czterosuwowej kosiarce i odśnieżarce są korki. W jaki sposób opróżnić miskę olejową?

Widzę że używa się tańszych olejów, ale na stacji shell gdzie tankowałem samochód z rodzaju 10W40 był tylko syntetyk Shell za ok 45 zł litr, no to już taki wleję.