Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pionowa nad stanem zerowym ?

mazilo

Recommended Posts

Kupiłem mieszkanie ale mam jeszcze możliwość wycofania .

Dokładnie to domek dwurodzinny z czego parter to moja przyszłość ;-/

Problem polega na tym iż deweloper wmawia mi że kostkę brukową powinienem kłaść na profil blaszany ( foto ) a co za tym idzie wyrównanie ziemią najdzie około 8 cm na ocieplenie(wata)-elewację .

Od profilu blaszanego około 30 cm ściana zabezpieczona jest tynkiem mozaikowym -tego nie widać ponieważ foto przednia ściana .

Wydaj mi się że jest to nieprawidłowe wykonanie gdyż poziom zero wyjdzie wyżej niż prawidłowy poziom zero i ściany budynku wraz z ociepleniem będą podciągały wilgoć i w dłuższym czasie na ścianach pojawi się grzyb.

Mało tego , deweloper nie przewidział odprowadzania wody deszczowej i cała woda ma uchodzić bezpośrednio na grunt.

Ważna rzecz ,nie wiem jak to możliwe ale drugi budynek (ten sam deweloper) oddalony od mojego około 12 m znajduje się wyżej niż mój około 15 cm - (fundament wylany).

Czy jest to zgodne z prawem ???

Sugeruje deweloperowi aby ściął watę na wysokość 40cm (do takiej wysokości jest tynk mozaikowym) i ściągnął listwę startową .Całość zabezpieczył masą bitumiczną (2x),nałożył nową listwę startującą; następnie zabezpieczył styrodurem (10cm) po czym nałożył siatkę,klej i tynk mozaikowy .

Czy dobrze kombinuję ???

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

to tam będziesz miał tylko stopień? czy cały teren tak wysoko?

W tym i w tym wypadku musisz zaizolować mur będący poniżej poziomu ziemi i z 10 powyżej ....czy tam dewuś...izolacją mineralną może być cokolwiek aby dobre np. cp1 luib cr166. Potem na izolację nie wełna tylko hydro jakieś .

Bez izolacji na murze będziesz miał to co piszesz

Skoro będę sciągał watę na wysokości 40cm( tak wysoko jest tynk mozaikowy )to pozostawiony klej powinienem oczyścić do samego bloczka?

Zkoro będę sciągał ala' listwę startująca górna powierzchnie styroduru ( z ocieplenia pionowego fundamentu ) rownież powinienem zabezpieczyć np. CR 166??? i ponownie nakręcić owa listwę ?