Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja w mieszkaniu, błąd wyliczeń wykonawcy, co robic????

Recommended Posts

Witam.

W marcu zakladalem w mieszkaniu klimatyzacje, czekajac na 1 ciepla aby wkoncu moc sie rozkoszowac;) chlodkiem w mieszkaniu, lecz pojawil sie problem, klimatyzacja np. przy temperaturze zewnetrznej 20 stopni, i temperaturze wewnatrz pomieszczenia 24-25 schladza w maksie do 22 ale bardziej jest 23, na najwyzszych obrotach, sprezarka caly czas ''mieli''. Zadzwonilem do instalatora, ze cos jest nie tak przyjecali, pomierzyli- z klimatyzatorem wszystko OK. Lecz nadal nie schladza.

Mam Samsunga Prestige 3,5 kw, rozklad mieszkania jest nastepujacy:

http://images75.fotosik.pl/714/6c3535ff01edefe2med.jpg

Idac do tej ''firmy'' nie znalem sie na tym kompletnie, wiec liczylem na pomoc z ich strony, teraz dzwoniac po innych firmach kazdy mowi ze za mala moc chlodnicza, dzisiaj dzwonilem znowu do nich, wiec oni umywaja rece, ze sam salon z kuchnia by napewno schlodzil, a problem jest z tym przedpokojem ze przez to nie schladza, bo nie ma drzwi mozliwe, ale byli na miejscu znali dokladny rozklad pomieszczen i nikt wiekszego nie zaproponowal, tak samo jak i wiedzieli ze nie ma tam tych drzwi tylko jest otwarte.

Dodam jeszcze ze wysokosc pomieszczen 2,6 metra.

Co mam ztym dalej zrobic????

Dziekuje wszystki za ewentualna pomoc....

A w tej chałupie to ile ma być...?, 18*...

Najpierw się czeka aż się wszystko rozgrzeje a potem się próbuje schładzać ...?

A okna to chociaż pozamykane czy też się wietrzy bo duszno i gorąco...?

Nastawić na AUTO np 23* i tak zostawić a nie łazić koło tego i zastanawiać się dlaczego sprężarka klimatyzacji pracuje...

Przeciez 22-23stopnie to dobrze schlodzone wnetrze, nie wiem czego Ty oczekujesz?

Moc urzadzenia jest wystarczajaca. Ja mam na 51m2 2.5kw i wystarcza poza 1 pokojem, ktory jest niekorzystnie polozny wzgledem jednostki zewnetrznej.

Zeby go schlodzic musialbym zamontowac druga jednostke.

U ciebie jest podobnie, chcesz miec schlodzony drugi pokoj i przedpokoj to zamontuj drugie urzadzenie.

Zreszta przy zewnetrznej 20, a wewnetrznej 24-25 lepiej otworz okna :D Po upalach, ktore byly budynek jest nagrzany i potrzeba kilka dni zanim to sie wyreguluje.

• 4 weeks później...
Witam.

klimatyzacja np. przy temperaturze zewnetrznej 20 stopni, i temperaturze wewnatrz pomieszczenia 24-25 schladza w maksie do 22 ale bardziej jest 23, na najwyzszych obrotach, sprezarka caly czas ''mieli''

To nie jakis blad ? 20 stopni na zew a wewnatrz masz 24-25 ? no i klima schladza 1-2 stopnie ?? To otwarcie okien daloby lepszy efekt.

W ogole to czuc, ze ta klima daje zimno ? Moze zmierz jaka temperature ma powierze jakie wyrzuca.

wystarczy że klima schłodzi o 2 stopnie to już jest inny komfort. Czyli mamy np w domu 29C, po schłodzeniu klimą znika wilgoć i temperatura spada do 27 i już w mieszkaniu jest przyjemnie. Aby to docenić wystarczy wyjść na klatkę i po otwarciu drzwi uderzy fala gorącej wilgoci.

Nie rozumiem oczekiwania by klima chłodziła do 20C wewnątrz no chyba ze kolea chce wędliny trzymać bez lodówki

Napiszę tak:

Mam klimę split, niezależnie o temperatury na zewnątrz w domu mam tyle ile nastawię, czyli na zewnątrz 20 a w środku 24 (budynek zakumulował ciepło) ustawiam 19 i jest 19 stopni. Na dworze 35, nastawiam na 23 i mam 23. Bez żadnego problemu. Wentylacja grawitacyjna (tak odradzana przez większość forumowiczów).