swider1983 29.06.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Witam! Jestem wlascicielem nieuzbrojonej dzialki budowlanej, na ktorej na razie nie planuje rozpoczynac zadnych inwestycji. Sasiad natomiast rozpoczal budowe domu i poprosil mnie o zgode na przeprowadzenie przez moja dzialke przylaczy mediow.1. Czy musze udzielic takiej zgody?2. Co nalezaloby w takiej zgodzie zawrzec? myslalem o ustaleniu konkretnego miejsca na dzialce, aby uniknac sytuacji gdzie rura bedzie przechodzila przez srodek dzialki. oraz punkt o powrocie stanu sprzed inwestycji.3. Czy wystarczy zwykla zgoda czy koniecznie trzeba udac sie do notariusza?4. Po przeprowadzeniu mediow przez moja dzialke teoretycznie zwiekszy ona swoja wartosc (przez uzbrojenia dzialki) dlatego sasiad chce zebym partycypowal w kosztach przekopu gruntu. Ja jak juz wspomnialem nie planuje w najblizszym czasie budowac domu etc. wiec nie zalezy mi na przylaczu mediow, ale nie wykluczam tego w przyszlosci. W takim razie, czy jesli teraz nie bede partycypowal w kosztach (jesli nie ma takiej prawnej koniecznosci) to czy w przyszlosci bede mogl przylaczyc sie do mediow ktore de facto beda juz na mojej dzialce? Z gory dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 29.06.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Witam! Jestem wlascicielem nieuzbrojonej dzialki budowlanej, na ktorej na razie nie planuje rozpoczynac zadnych inwestycji. Sasiad natomiast rozpoczal budowe domu i poprosil mnie o zgode na przeprowadzenie przez moja dzialke przylaczy mediow. 1. Czy musze udzielic takiej zgody? 2. Co nalezaloby w takiej zgodzie zawrzec? myslalem o ustaleniu konkretnego miejsca na dzialce, aby uniknac sytuacji gdzie rura bedzie przechodzila przez srodek dzialki. oraz punkt o powrocie stanu sprzed inwestycji. 3. Czy wystarczy zwykla zgoda czy koniecznie trzeba udac sie do notariusza? 4. Po przeprowadzeniu mediow przez moja dzialke teoretycznie zwiekszy ona swoja wartosc (przez uzbrojenia dzialki) dlatego sasiad chce zebym partycypowal w kosztach przekopu gruntu. Ja jak juz wspomnialem nie planuje w najblizszym czasie budowac domu etc. wiec nie zalezy mi na przylaczu mediow, ale nie wykluczam tego w przyszlosci. W takim razie, czy jesli teraz nie bede partycypowal w kosztach (jesli nie ma takiej prawnej koniecznosci) to czy w przyszlosci bede mogl przylaczyc sie do mediow ktore de facto beda juz na mojej dzialce? Z gory dzieki! 1. nie 2. zgoda po przedstawieniu planu przebiegu przyłącza 3.tak,nie 4.może chcieć. Oczywiście,ze masz prawo podłączyć się do mediów na własnej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swider1983 29.06.2016 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Dzieki za szybka odpowiedz. Czyli sasiad moze chciec zebym pokryl czesc kosztow, ale czy istnieje jakas podstawa prawna, ze ja MUSZE sie dolozyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 29.06.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 nie, nie musisz.Tym bardziej że jeżeli mu coś nie pasuje to możesz mu powiedzieć że tobie nie pasują jakiekolwiek przejścia przez twój teren jego przyłączy. A jeżeli dasz zgodę to tylko na twoich warunkach np. rura gazowa ma mieć taki przekrój żeby obskoczyła twoją i jego działkę ( zresztą tego pilnuje gazownia - energetyka też pilnuje takich spraw ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swider1983 29.06.2016 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Ok, dzieki wielkie za odpowiedz. Jest tak jak myslalem ,wiec rozwiales moje watpliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.06.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Jeszcze parę słów. Media fajnie brzmi ale każde z nich jest na trochę innych prawach. Najprościej jest z gazem, bo z reguły gazownia ciągnie rurę na swój koszt (do której będziesz mógł się podpiąć) a co więcej możesz zażądać od nich opłaty za służebność. Prąd może pociągnąć sąsiad od skrzynki licznikowej, która będzie przed twoją działką i wtedy nie podłączysz się do niego a może też tę skrzynkę mieć na swojej działce a na twojej będzie odcinek linii należący do operatora. W tym drugim przypadku (prawdopodobnie) będziesz mógł się do niej podłączyć. (możesz i powinieneś to zrobić czyli zażądać od sąsiada lub operatora opłaty za służebność). Woda najprawdopodobniej będzie ciągnięta od studzienki z licznikiem, która będzie przed twoją działką co oznacza, że do rury na twojej działce już się nie podłączysz. Mogą też wodociągi stworzyć odcinek sieci, np zasilających dalsze działki za wami (o ile takie są). Wtedy będziesz mógł się podłączyć ale sąsiad musiałby ten odcinek sieci sfinansować (ciebie nie może do tego zmusić) więc to bardzo mało prawdopodobne. Tak jak i w poprzednich wypadkach za służebność zażądasz opłaty, Zgodę wyrazisz po przedstawieniu ci projektu przyłączy i ich przebiegu na twojej działce. Jak się nie zgodzisz to najprawdopodobniej służebność wymusi sąd ale musi liczyc się z twoim zdaniem co do przebiegu, no i opłaty za służebność dalej się należą. Jak widzisz twoje uczestniczenie w kosztach jest raczej wykluczone, bo nie skorzystasz z tego. Mam nadzieję, że już wiesz o co chodzi. Edytowane 29 Czerwca 2016 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 29.06.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Cwaniaczek z tego sąsiada, za taką zgodę powinien nosić cię na rękach i jeszcze dobrą "rudą na myszach" postawić, a ten z partycypacją w kosztach wyskakuje. Uważaj na niego. Odnośnie spraw formalnych, wydaje mi się że zakłady będą chciały aby wpisać służebność w księdze wieczystej Twojej działki. Chyba że ta część instalacji będzie potraktowana jako wewnętrzna. Gdzie będą liczniki pomiarowe ? W linii Twojego ogrodzenia ? pkt4. takie przyłącza mediów ograniczają możliwość zagospodarowania działki, więc z tym wzrostem wartości różnie może być. W miarę możliwości upchaj to w pasie 4m od granicy działki, gdzie i tak nie można nic budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts