Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Nurtuje mnie kwestia czynności przed zakupem działki budowlanej. Czy wy też przed nabyciem działki wykonywaliście: badanie gruntu, składaliście wnioski w sprawie przyłącza mediów itp? Mam na oku dwie działki obie objęte MPZP, jedna działka jest w kompleksie działek bez doprowadzonych mediów tzn. prąd ok150m kanalizacja 300m , woda - brak danych (zapewne podciągniecie ok 300-400m lub studnia) druga działka z prądem, woda - studnia lub doprowadzenie. Chciałbym oszacować koszt dozbrojenia działki żeby nie okazało sie po zakupie iż doprowadzenie mediów pochłonie krocie lub grunt okaże się funduszochlonny.

Oglądałem wcześniej inna działkę i agentka nieruchomości dziwiła się ze chce sprawdzać grunt przed zakupem podobnie jak ludzie z firmy geotechnicznej. Z tego co przeczytałem to oszacowanie kosztów dozbrojenia można wykonać wtedy kiedy posiadamy akt notarialny i złożymy odpowiednie wnioski w stosownych urzędach. Gdzie tu logika? Czynności te sprawdzające wydają się być uzasadnione ,można je porównać do swoistego przeglądu przed zakupowego samochodu. Czy to może powszechna zasada kupowanie w ciemno "kanarka" który może okazać się "kotem", ostatecznie zakładając że z kota zrobi się kanarka bo to tez zwierze?:)

Wiem że są czynniki dzięki którym można wykluczyć te czynności jak np. zabudowa sąsiedzka i dostępność bliskich mediów.

Z góry dziękuję za wasze sugestie.

Jeżeli któraś działka bardzo Ci się podoba i myślisz poważnie o kupnie - poproś właściciela o możliwość wykonania badań geotechnicznych. Inaczej to kupowanie kota w worku. Zapłacisz około 800-1200zł, ale masz pewność jaka jest ziemia, a może na działce są torfy i będzie problem z posadowieniem domu? Kosztowna wymiana gruntu itd itp? A może są piaski? Glina? To wszystko ma znaczenie i albo trafisz dobrze, albo fundujesz sobie stres i ukryte koszty w dalszych etapach budowy.

Sprawdź dojazd! Droga dojazdowa jest BARDZO ważna! Czy jest utwardzona? Ciężki sprzęt potrzebuje dobrej drogi, nie polnej w której betoniara się zakopie lub odmówi wjazdu. Utwardzenie drogi liczymy w tysiącach złotych. Jeżeli przyjdzie Ci utwardzić np. 100m drogi - licz lekko 5-10tyś zł dodatkowego wydatku.

Sprawdź nachylenie terenu. Gdzie będziesz odprowadzać wodę z dachu? Są rowy melioracyjne w pobliżu? A może do studni chłonnej (i tu badania dadzą odpowiedź)?

Sprawdź stan prawny drogi. Czy są to służebności, wydzielona droga, współudział? Najlepsza jest oficjalna droga gminna.

Fajnie by było gdyby działka była ogrodzona. Wykonanie ogrodzenia to kolejne tysiące...

Przy dużych odległościach może być problem z doprowadzeniem gazu. Gazownia powie, że nie opłaca się jej doprowadzać do działki gazu, bo teren jest nierozwojowy lub za duże koszty i masz problem jeżeli chciałeś wykorzystać gaz np. do ogrzewania domu.

Jeżeli piszesz o doprowadzeniu mediów w odległościach powyżej 100m to ja bym sobie już takie działki odpuścił. Swojej szukałem rok i warto było przeglądać te dziesiątki ogłoszeń, obejrzeć z agentem ileś tam lipnych ofert. Warto szukać nie tylko w internecie, ale siadasz w auto/na rower, jedziesz po interesującej Cię okolicy i szukasz bannerów lub miejsca które Ci się podoba. A jak znajdziesz - warto zapytać sąsiada czyja to działka i czy sprzedać nie chcą :)

To tyle z grubsza z mojej strony. Temat rzeka. Pośpiech w tej kwestii jest niewskazany. Niestety dobre i ładne działki potrafią kosztować dużo, albo trafiają się jako 'okazje', które trzeba szybko i z głową (po sprawdzeniu) upolować. Dlatego warto codziennie sprawdzać NOWE ogłoszenia, bo te stare wiszą po kilka lat. Świeża dobra działka z dobrą ceną sprzeda się bardzo szybko. Warto sprawdzać ogłoszenia codziennie.

Edytowane przez Antymateria

Witam serdecznie,

Nurtuje mnie kwestia czynności przed zakupem działki budowlanej. Czy wy też przed nabyciem działki wykonywaliście: badanie gruntu, składaliście wnioski w sprawie przyłącza mediów itp? Mam na oku dwie działki obie objęte MPZP, jedna działka jest w kompleksie działek bez doprowadzonych mediów tzn. prąd ok150m kanalizacja 300m , woda - brak danych (zapewne podciągniecie ok 300-400m lub studnia) druga działka z prądem, woda - studnia lub doprowadzenie. Chciałbym oszacować koszt dozbrojenia działki żeby nie okazało sie po zakupie iż doprowadzenie mediów pochłonie krocie lub grunt okaże się funduszochlonny.

Oglądałem wcześniej inna działkę i agentka nieruchomości dziwiła się ze chce sprawdzać grunt przed zakupem podobnie jak ludzie z firmy geotechnicznej. Z tego co przeczytałem to oszacowanie kosztów dozbrojenia można wykonać wtedy kiedy posiadamy akt notarialny i złożymy odpowiednie wnioski w stosownych urzędach. Gdzie tu logika? Czynności te sprawdzające wydają się być uzasadnione ,można je porównać do swoistego przeglądu przed zakupowego samochodu. Czy to może powszechna zasada kupowanie w ciemno "kanarka" który może okazać się "kotem", ostatecznie zakładając że z kota zrobi się kanarka bo to tez zwierze?:)

Wiem że są czynniki dzięki którym można wykluczyć te czynności jak np. zabudowa sąsiedzka i dostępność bliskich mediów.

Z góry dziękuję za wasze sugestie.

Koszty dozbrojenia są w ramach tych samych jednostek terenowych mocno ujednolicone (lub ustawowe) - jeśli np weźmiesz mapkę z numerem działki i podjedziesz na najbliższy posterunek energetyczny to będą Ci w stanie podać orientacyjny koszt podciągnięcia zasilania, podobnie gazownia i komunalka (zorientuj się też, czy kanalizacja jest grawitacyjna czy ciśnieniowa - różnią się kosztami). U mnie wyszło nawet taniej - za gaz płaciłem tylko przyłącze, wystarczyło im oświadczenie właściciela sąsiedniej działki, że także jest zainteresowany podlączeniem do sieci ( bez określenia terminu - na razie nic nie buduje).

Z wodą warto się uprzeć i działać zaraz po zakupie (trochę to trwa) - ja ostatecznie wsparłem się pismem od prawnika, który powołał się na ustawę o obowiązkowym zaopatrzeniu w wodę przez Gminę - dotyczy działek oznaczonych w MPZP jako przeznaczone pod zabudowę. Podciągnęli na własny koszt do granicy działki 120 mb rury. Wcześniej chcieli, żebym wykonał na własny koszt i im przekazał, a potem do 3 lat zwrócą mi 30%.

W temacie gruntu - jeśli w pobliżu są rozpoczęte budowy - wystarczy podejść z kimś, kto się zna.

Oczywiście - jeśli chcesz mieć wszystkie wyliczenia na piśmie, to tylko formalna droga o której piszesz.

Edytowane przez przemo1

• 1 month później...
Witam. Planuje kupić działkę pod budowę domu, jednak ta którą się interesuje ma tylko podciągnięty prąd. Woda i inne media są w drodze gminnej oddalonej około 130 m. Interesuje mnie orientacyjny koszt podciągnięcia ich do granicy działki. Zależy mi na szybkiej budowie więc muszę znać koszty podciągnięcia na własny rachunek. Jeżeli okaże się, że planują rozbudowę sieci to będę mile zaskoczona.Bardzo prozę o szybkie odpowiedzi. Nie ma MPZP.

Przecież takich tematów są dziesiątki. Nie lepiej wklepać w wyszukiwarkę dwa słowa niż czekąc na odpowiedź czasem kilka godzin?

Jeśli media są w odległości większej niż 100-150m to koszt podłączenia wyjdzie nie w tysiącach ale dziesiątkach tysięcy. Czasami wodociągi część zwrócą ale tylko część. Podobnie z prądem, jak masz bardzo daleko to bedą kazali sporo dopłacić. Pomijam gaz i kanalizację bo to w naszym kraju raczej rarytas w działkach pozamiejskich.