qwert 29.06.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Poradźcie co zrobić. W projekcie mam 10cm styro pod podłogówkę na poddaszu użytkowym +6cm wylewki. Schody wyszły tak, że jest 9cm na styro+ wylewka, czyli można dać max 3cm styro. Powoduje to: 1. mostek termiczny, piętro niżej są lokale użytkowe, rozliczane oddzielnie, nie mam ochoty ich ogrzewać swoją podłogą 2. pogorszenie izolacje akutstycznej 3. brak miejsca na rury w podłodze, np OC Jakie mam wyjście? Dolewać schody, podnieść je w sumie o 6 cm - jest 19 stopni, są już dość wysokie, 17cm, czy dobrze liczę, że wyjdzie 60mm/19=3mm na stopniu? Dać 5 cm lepszego styro? co by to mogło być? Inne wyjście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 30.06.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Jakie mam wyjście? Dolewać schody, podnieść je w sumie o 6 cm - jest 19 stopni, są już dość wysokie, 17cm, czy dobrze liczę, że wyjdzie 60mm/19=3mm na stopniu? Nie do końca. - Dolewasz o 3mm pierwszy stopień, od podłogi ma on po nowemu 17.3mm. Drugi stopień ma w tym momencie 16,7cm wysokości - skrócił się o dolane 3mm pierwszego stopnia - Drugi dolewasz o 6mm -> 16,7 + 0,6 = 17,3mm. Trzeci stopień ma w tym momencie 17 - 0,6 = 16,4mm - trzeci dolewasz o 9mm - czwarty dolewasz o 12mm - piąty dolewasz o 15mm itd, kolejne stopnie dolewasz o 3mm więcej niż poprzedni. Taka ogólna konkluzja, jeżeli przyjdzie mi budować kolejny dom, na pewno nie zrobię schodów wylewanych, zawsze jest z nimi jazda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 30.06.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Jak będą ogrzewane te lokale? Grzejnikami? jak tak, to jest szansa, że to one będą ogrzewać ciebie. To nie grunt, a ciepłe powietrze zbiera się pod sufitem. A z tą akustyką to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 30.06.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Do akustyki to wystarczy nawet te 3cm. Ja na twoim miejscu dałbym 4cm styro + 5 wylewki (nawet na podlogowke powinno starczyc) - tak zreszta mam w projekcie swoim. Tylko czy uzgledniłes że nad wylewką bedzie jeszcze koncowa warstwa podłogi (płytka panel lub drzewo ? ) dolicz 2 cm jesli nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 01.07.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 ja na piętrze dałem 5 cm, ale uważam, że nawet 3 cm starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grega 01.07.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 U mnie okazało się ze będę mieć 15 cm styro zamiast 20 ... dlatego dla 5 cm EPS w to pójdzie woda a na EPS położę 10 cm płyty warstwowej i powinno być cieplej niż 20 styro . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.07.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Wiesz czy zgadujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts