Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabrakło miejsca na styro. Co robić?

qwert

Recommended Posts

Poradźcie co zrobić.

W projekcie mam 10cm styro pod podłogówkę na poddaszu użytkowym +6cm wylewki.

Schody wyszły tak, że jest 9cm na styro+ wylewka, czyli można dać max 3cm styro.

Powoduje to:

1. mostek termiczny, piętro niżej są lokale użytkowe, rozliczane oddzielnie, nie mam ochoty ich ogrzewać swoją podłogą

2. pogorszenie izolacje akutstycznej

3. brak miejsca na rury w podłodze, np OC

Jakie mam wyjście?

Dolewać schody, podnieść je w sumie o 6 cm - jest 19 stopni, są już dość wysokie, 17cm, czy dobrze liczę, że wyjdzie 60mm/19=3mm na stopniu?

Dać 5 cm lepszego styro? co by to mogło być?

Inne wyjście?

schody.jpg

Jakie mam wyjście?

Dolewać schody, podnieść je w sumie o 6 cm - jest 19 stopni, są już dość wysokie, 17cm, czy dobrze liczę, że wyjdzie 60mm/19=3mm na stopniu?

Nie do końca.

- Dolewasz o 3mm pierwszy stopień, od podłogi ma on po nowemu 17.3mm. Drugi stopień ma w tym momencie 16,7cm wysokości - skrócił się o dolane 3mm pierwszego stopnia

- Drugi dolewasz o 6mm -> 16,7 + 0,6 = 17,3mm. Trzeci stopień ma w tym momencie 17 - 0,6 = 16,4mm

- trzeci dolewasz o 9mm

- czwarty dolewasz o 12mm

- piąty dolewasz o 15mm

itd, kolejne stopnie dolewasz o 3mm więcej niż poprzedni.

Taka ogólna konkluzja, jeżeli przyjdzie mi budować kolejny dom, na pewno nie zrobię schodów wylewanych, zawsze jest z nimi jazda...