Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Geodeta

MB

Recommended Posts

w sumie chyba tak... jak kiedys zaczalem rozmowe z jednym, a potem okazalo sie ze jest z innego powiatu, to poradzil, bym poszedl do swojego urzedu (albo czytal ogloszenia na tablicy przed nim), bo tylko takiemu nie robia problemow w dostepie do dokumentacji itp. taka mala klika, ale w naszym kraju to wszak normalne 8)

Na Boga kochani inwestorzy, to Wy sami stwarzacie te kliki

materiały geodeta pobiera w PODGiK, nie ma ta instytucja nic wspólnego

z Urzędem, a i urząd musi się stosować do przepisów. Geodeta ma być kompetentny, działać na tym terenie i jego cena ma Wam odpowiadać, to wszystko, a pracownicy Urzędu mają zabronione prowadzenie działalności gospodarczej na swoim terenie. :D

marpanek ja mi wyjasnisz taka sprawę, że jak szukałem geodety do podziału działki w Warszawie(wtedy jeszcze był podział na gminy) w gminie X, rozmawiałem z geodetą iksinskim z gminy Y i powiedział od razu że on tam nie działa, więc w końcu trafiliśmy do geodety działającym w gminie X. nie zawsze jest tak że my coś tworzymy, to juz funkcjonuje od lat i ciężko z tym walczyć. jak komus zalezy na czasie jest zmuszony wziąść geodetę powiedzmy "poleconego".

Na Boga kochani inwestorzy, to Wy sami stwarzacie te kliki

materia?y geodeta pobiera w PODGiK, nie ma ta instytucja nic wspólnego

z Urze˛dem, a i urza˛d musi sie˛ stosowac´ do przepisów. Geodeta ma byc´ kompetentny, dzia?ac´ na tym terenie i jego cena ma Wam odpowiadac´, to wszystko, a pracownicy Urze˛du maja˛ zabronione prowadzenie dzia?alnos´ci gospodarczej na swoim terenie. :D

ja napisalem jeno, co mi powiedzial geodeta, z ktorym rozmawialem... jaki jest moj udzial w tworzeniu "kliki"?

a to, co napisal Sidney - pokazuje, ze teoria sobie, a praktyka sobie.

Niestety :cry:

Szanowni Państwo!

Dlaczego koniecznie musi to być geodeta który pracuje w Urzędzie Gminy? Czasy nakazowo-rozdzielcze dawno minęły i mamy wolny rynek!

Geodeta musi mieć przed wszystkim uprawnienia do wykonywania zawodu

a osobną sprawą jest to czy mu się chce jeździć w teren na drugi koniec miast? Geodeci prowadzą własną działalność gospodarczą i nie mają żadnych związków z gminą. Urzednik w gminie nie może zakwestionować

mapy wykonanej i podstemplowanej przez geodetę !!!

Zatem skąd te wszyskie obawy ? Czy kupując projekt domu kupujecie

projekt autorstwa architekta z konkretniego Starostwa !!!!?

Pozdro

J

A ja wybrałam geodetę z Urzedu Miasta- załatwił wszystko szybko i bez ceregieli. Geodeta (wolny strzelec) załatwiał wszystko powoli i flegmatycznie, czepiał sie o wszystkie dokumenty, pozwolenia i decyzje nawet jeśli miały byc dopiero wydane. Geodecie z Urzedu nie musialam niczego wyjasniac bo znał sprawę, małlo tego był o połowę tańszy, a że kasę wziął do kieszeni bez rachunku to dokumenty miałam podbite fachowo i właściwą pieczatką a tylko to się liczy u nas.

Dzwoń po wszystkich możliwych geodetach. Pytaj czy mogą to załatwić, jaki termin i ile kosztuje. Reszta niech Ciebie nie obchodzi - bo po co? Wybierz najtańszego pod warunkiem, że podaje sensowny (krótki) czas wykonania usługi. Geodeta to tylko geodeta - w zasadzie Tobie nie jest to potrzebne, po prostu ma być mapka, ma być coś wkreślone, coś wytyczone i koniec.

Ja znalazłem bardzo taniego geodetę jak na Poznań. Zrobił mapki, są wszystkie pieczątki i zupełnie mi to wisi, że facet nawet nie był na działce (wiem bo nie wkreślił budynku stojącego na sąsiedniej działce, a jak go zapytałem to się zmieszał). Przecież ta mapka to tylko biurokracja. Ona nie jest potrzebna inwestorowi tylko urzędasom ... :D