yarecki_wr 30.06.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Czy to aby bezpieczne, żeby samochód załadowany bloczkami fundamentowymi przejechał po kilkudniowych ławach aby te bloczki porozkładać? U mnie już fakt dokonany a martwię się, czy aby nie spowodowało to jakichś niewidocznych pęknięć bo to w końcu spore obciążenie punktowe na ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.06.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Zależy od klasy betonu, jeden beton będzie miał po 2 dniach nawet 20MPa wytrzymałości, drugi tylko np 5-7MPa.Nacisk na oś/ koło by się zdał, a jeszcze lepiej ciśnienie kontaktowe opony.Ale raczej nic się dziać nie powinno, jedynie jak możesz sprawdzić, to na bocznym licu ławy= kopanie i sprawdzanie, czy ma sens ?Ja obciążałem fundament po jednym dniu, podnośnikiem hydraulicznym, ale beton był na cemencie 42,5 I R i dość mocny procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 30.06.2016 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 U mnie standardowo B20 polewany od soboty. Związał szybko bo tego samego dnia pod wieczór mogłem chodzić bez zostawiania śladów. wody pomimo upałów też jakoś mocno nie zasysał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 30.06.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 U mnie standardowo B20 polewany od soboty. Związał szybko bo tego samego dnia pod wieczór mogłem chodzić bez zostawiania śladów. wody pomimo upałów też jakoś mocno nie zasysał. Beton to nie gabka, nie leje sie po to zeby wciagal wode tylko po to zeby za szybko nie wysychal. Ja po prawie tygodniu moalem opory wjechac koparka 2.5t zeby wybrac urobek z law, a co dopiero kilkunastotonym samochodem z bloczkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 30.06.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Odpuścić kilka dni, zamiast się martwić. My lejemy w jeden dzień duże elementy, a na drugi dzień rano wyciąga się spokojnie toto z formy. Ale beton, mimo że dobry, jest jeszcze miękki, obrabia się bez problemu krawędzie kamieniem. Obawiałbym się, że mogą popękać krawędzie przy wjeździe ciężkiego sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 30.06.2016 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Dziś była ostra ulewa więc nie jechałem a ostatnio rzeczywiście nie zwróciłem uwagi na krawędzie. Może jutro pogoda pozwoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts