Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

mam taką sytuację: do jednej ze ścian domu na całej długości przylega garaż czyli po prostu garaż z domem mają wspólną ścianę. ludzie którzy wylewali mi płytę fundamentową zrobili różnicę poziomów 7cm, tzn dom ma mieć jeszcze podłogówkę 12 cm (czyli ma teraz niżej), a garaż ma mieć samą wylewkę 5 cm (teraz jest wyżej). różnica poziomów zrobili równo w połowie ściany (tzw. dylatacja) twierdzili że inaczej się nie da. w jaki sposób najlepiej zrównać teraz ze sobą poziomy żeby cegły ścian równo stały? oni twierdzą że można podciąć 7 cm cegły ale przecież to od ch... roboty. może po prostu zrobić podmurówkę betonową? albo ścianę wspólną między garażem a domem rozbić na dwie części, jedna wyżej, druga niżej?

Czy rozumiesz przez to, że pod garażem jest osobna płyta, zdylatowana od płyty pod częścią mieszkalną? Czy ściana ta jest ścianą nośną? Czy tak było w projekcie?

tak, pod garażem jest osobna płyta, a ściana rozdzielająca 2 płyty jest ścianą nośną, projekt tej płyty był robiony przez ekipę ją wykonującą, zapewniali że tak robili milion razy i tak się robi, że dwie płyty muszą schodzić się równo pod ścianą nośną ponieważ musi być zachowana równowaga sił

1, Dolej brakujące 12 cm gdzie niżej

2, Skuj (odetnij o ile nie ma tam zbrojenia) tam gdzie jest wyżej

3, Podmuruj cegłą pełna ona ma 6 cm to akurat wyjdziesz z zaprawą na zero

czy skuwanie 20 cm x 7 cm na 10 m betonu nie naruszy trochę płyty?, trochę twardy ten beton nie wiem czy pójdzie tak łatwo