Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Działka leśna to po prostu las. Nawet gdy nie ma drzew traktowane jest to jako las. Można dostać od Lasów Państwowych nakaz zalesienia. NIE MOŻNA NA TYM NIC BUDOWAĆ !!! Znam temat bo mam kolegę który taką działkę kupił. Tam niestety nie możesz postawić nawet budy dla psa.
https://forum.murator.pl/topic/21207-dzia%C5%82ka-le%C5%9Bna/#findComment-372716

Marcin, niby masz rację, ale jak rozumieć to:

Ustawa z dnia 28 września 1991 r. O LASACH

(Dz. U. Nr 101 poz. 444, z 1992 r. Nr 21, poz. 85, Nr 54, poz. 254, z 1994 r, Nr 1 poz. 3, Nr 127, poz. 627, z 1995 r. Nr 147, poz. 713, z 1996 r. Nr 91, poz. 409, z 1997 r. Nr 54, poz. 349, Nr 121, poz.

770, Nr 160, poz. 1079 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668)

Tekst ujednolicony wg stanu na dzień 1 stycznia 1999 r.

Rozdział 1

Przepisy ogólne

Art. 1.

Ustawa określa zasady zachowania ochrony i powiększania zasobów leśnych oraz zasady gospodarki leśnej w powiązaniu z innymi elementami środowiska i z gospodarką narodową.

Art. 2.

Przepisy ustawy stosuje się do lasów, bez względu na formę ich własności.

Art. 3.

Lasem w rozumieniu ustawy jest grunt:

1) o zwartej powierzchni co najmniej 0,10 ha, pokryty roślinnością leśną (uprawami leśnymi) - drzewami i krzewami oraz runem leśnym - lub przejściowo jej pozbawiony:

a)przeznaczony do produkcji leśnej lub

b)stanowiący rezerwat przyrody lub wchodzący w skład parku narodowego albo

c)wpisany do rejestru zabytków,

2) związany z gospodarką leśną, zajęty pod wykorzystywane dla potrzeb gospodarki leśnej budynki i budowle, urządzenia melioracji wodnych, linie podziału przestrzennego lasu,drogi leśne, tereny pod liniami energetycznymi, szkółki leśne, miejsca składowania drewna, a także wykorzystywany na parkingi leśne i urządzenia turystyczne.

myślę że jak bym chciał prowadzić coś w rodzaju gospodarstwa leśnigo, to musze gdzieś trzymać narzędzia i gdzieś mieszkać, na podobnej zasadzie jak siedlisko na działce rolnej

https://forum.murator.pl/topic/21207-dzia%C5%82ka-le%C5%9Bna/#findComment-373097

W 2003 roku kupiłem działkę leśną, obecnie mam zezwolenie na budowę i przymierzam się do rozpoczęcia prac.

Różnie to bywa z załatwwianiem formalności, zależy to od gminy i urzędników. ja nie miałem problemów, wszytkie formalności łącznie z uzbrojeniem oraz zezwoleniem na budowę załatwiłem w trzy miesiące.

https://forum.murator.pl/topic/21207-dzia%C5%82ka-le%C5%9Bna/#findComment-373342

To co obok widzicie to stan surowy na działce leśnej. Należy wezwać leśnika z uprawnieniami taksacyjnymi, on oszacuje wiek lasu i powie czy można ten teren przeznaczyć pod zabudowę. Jeżeli nie jest to sprzeczne z planem zagospodarowania przestrzennego to gmina wyda promesę zgody na budowę a Ty musisz udać się do właściwego oddziału Lasów Państwowych z podaniem o wyłączenie z uprawy leśnej. UWAGA decyzja ważna 90 dni. Z tym wracasz do gminy uzyskujesz zgodę i szybko rozpoczynasz budowę. Potem uiszczasz opłatę za przedwczesny wyrąb (wartość taksacyjna drewna jakie by wyrosło pomniejszona o koszt działki i coś tam jeszcze - dość skomplikowane i nic nowego nie wnoszące obliczenia). To wszystko może być rozłożone na dziesięć lat. Powodzenia. :wink:
https://forum.murator.pl/topic/21207-dzia%C5%82ka-le%C5%9Bna/#findComment-373394