Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OGRODZENIE montaż panela do słupka - śruba vs obejma

Recommended Posts

Które połączenie paneli ogrodzeniowych do słupków jest lepsze? A) Słupek - panel łączone na śruby i do tego panele łączone między sobą na zaciski czy B) Słupek - panel łączone obejmami (zacisków nie trzeba) ?

A_sruba_i_zacisk.jpg

B_obejma.jpg

B_sruba.jpg

Przychodzi mi do głowy porównanie

A) Słupek + śruby i zaciski

ZALETY:

- trudniej komuś odkręcić śruby

- większa tolerancja rozmieszczenia słupków - wystarczy przesunąć panel

WADY:

- więcej wiercenia w słupkach

Oglądałem realizcje i sztywność siatki jest podobna.

Dodam, że będę grodził z trzech stron panelami przed budową domu (stąd trudniejsze odkręcenie siatki jest dla mnie istotne).

Co Wy na to?

Rozmawiałem z sąsiadką kilka dni temu. Rozkręcili jej część paneli, ale nie zdążyli ukraść bo któryś sąsiad ją ostrzegł.

Jest jeszcze lepsza historia. Zwinęli jej blaszak w całości. Mam nadzieję, że w przez ostatnie parę lat trochę się poprawiło z tymi kradzieżami ....

Rozmawiałem z sąsiadką kilka dni temu. Rozkręcili jej część paneli, ale nie zdążyli ukraść bo któryś sąsiad ją ostrzegł.

Jest jeszcze lepsza historia. Zwinęli jej blaszak w całości. Mam nadzieję, że w przez ostatnie parę lat trochę się poprawiło z tymi kradzieżami ....

Do obejm zastosuj nakrętki zrywalne i demontaż utrudniony.

• 3 weeks później...

Kwestia indywidualnego podejścia. Poniżej wady i zalety obu rozwiązań:

systemy EL (śruba hakowa+ złączki) - system stosowany często przez wyspecjalizowane firmy montażowe

Zalety:

- system nie wymaga dokładnego zachowania odległości pomiędzy słupami

- szybkość montażu - osadzamy słupy, a następnie montujemy panele

- nie występuje przerwa pomiędzy panelem, a słupem

- brak słupa narożnego lub obejm narożnych (narożnik tworzymy z połączenia panelu z panelem)

- mocne i stabilne połączenie paneli ze słupem ( panel mniej podatny na wygięcia)

Wady:

- konieczność używania specjalnych kleszczy do zaciskania złączek

- w przypadku stosowania podmurówki: panel nie są założone osiowo (w osiach słupa) - efekt wizualny; bark możliwości płynnego regulowania uskoków - uskok, co 20cm

- konieczność wykonania słupa przedłużonego: standardowy słup z fabrycznie nawierconymi otworami dedykowany do wysokości paneli będzie za krótki, natomiast kolejny standardowy będzie miał złe rozstawy otworów

Słupy bez otworów - systemy stosowane częściej przez osoby zakładające samodzielnie ogrodzenie

Zalety:

- płynna regulacja wysokości uskoków

- osiowo ustawione panele względem podmurówki

- łatwy dobór wysokości słupa

Wady:

- system wymaga precyzyjnego rozstawu słupów

- przerwa pomiędzy panelem

- konieczność stosowania obejm końcowych narożnych i pośrednich

Wybór należy do Ciebie. :)

Dzięki @Betafence. Profesjonalna odpowiedź :) Przejrzałem spadki na działce i jest ok. 1.5m na boku działki tj na 30m. Spadek jest w dwóch kierunkach. Miały być panele, ale byłoby dużo zabawy z uskokami i jednak teraz skłaniam się do prostego murku w spadku i siatki..... :) Przyszły tydzień zabieram się do roboty.