andre81 01.07.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Które połączenie paneli ogrodzeniowych do słupków jest lepsze? A) Słupek - panel łączone na śruby i do tego panele łączone między sobą na zaciski czy B) Słupek - panel łączone obejmami (zacisków nie trzeba) ? Przychodzi mi do głowy porównanie A) Słupek + śruby i zaciski ZALETY: - trudniej komuś odkręcić śruby - większa tolerancja rozmieszczenia słupków - wystarczy przesunąć panel WADY: - więcej wiercenia w słupkach Oglądałem realizcje i sztywność siatki jest podobna. Dodam, że będę grodził z trzech stron panelami przed budową domu (stąd trudniejsze odkręcenie siatki jest dla mnie istotne). Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 01.07.2016 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Ktos bedzie chcial wejsc to rozetnie nozycami, bedzie to szybsze niz rozkrecanie srubek. To tak tylko na moja logike, ja bym zrobil tym co łatwiejsze w wykonaniu czyli raczej obejmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre81 09.07.2016 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Rozmawiałem z sąsiadką kilka dni temu. Rozkręcili jej część paneli, ale nie zdążyli ukraść bo któryś sąsiad ją ostrzegł. Jest jeszcze lepsza historia. Zwinęli jej blaszak w całości. Mam nadzieję, że w przez ostatnie parę lat trochę się poprawiło z tymi kradzieżami .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maximanek 11.07.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Rozmawiałem z sąsiadką kilka dni temu. Rozkręcili jej część paneli, ale nie zdążyli ukraść bo któryś sąsiad ją ostrzegł. Jest jeszcze lepsza historia. Zwinęli jej blaszak w całości. Mam nadzieję, że w przez ostatnie parę lat trochę się poprawiło z tymi kradzieżami .... Do obejm zastosuj nakrętki zrywalne i demontaż utrudniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre81 11.07.2016 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Do obejm zastosuj nakrętki zrywalne i demontaż utrudniony. Cenna porada. Skorzystam. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betafence 27.07.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Kwestia indywidualnego podejścia. Poniżej wady i zalety obu rozwiązań: systemy EL (śruba hakowa+ złączki) - system stosowany często przez wyspecjalizowane firmy montażowe Zalety: - system nie wymaga dokładnego zachowania odległości pomiędzy słupami - szybkość montażu - osadzamy słupy, a następnie montujemy panele - nie występuje przerwa pomiędzy panelem, a słupem - brak słupa narożnego lub obejm narożnych (narożnik tworzymy z połączenia panelu z panelem) - mocne i stabilne połączenie paneli ze słupem ( panel mniej podatny na wygięcia) Wady: - konieczność używania specjalnych kleszczy do zaciskania złączek - w przypadku stosowania podmurówki: panel nie są założone osiowo (w osiach słupa) - efekt wizualny; bark możliwości płynnego regulowania uskoków - uskok, co 20cm - konieczność wykonania słupa przedłużonego: standardowy słup z fabrycznie nawierconymi otworami dedykowany do wysokości paneli będzie za krótki, natomiast kolejny standardowy będzie miał złe rozstawy otworów Słupy bez otworów - systemy stosowane częściej przez osoby zakładające samodzielnie ogrodzenie Zalety: - płynna regulacja wysokości uskoków - osiowo ustawione panele względem podmurówki - łatwy dobór wysokości słupa Wady: - system wymaga precyzyjnego rozstawu słupów - przerwa pomiędzy panelem - konieczność stosowania obejm końcowych narożnych i pośrednich Wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre81 02.08.2016 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Dzięki @Betafence. Profesjonalna odpowiedź Przejrzałem spadki na działce i jest ok. 1.5m na boku działki tj na 30m. Spadek jest w dwóch kierunkach. Miały być panele, ale byłoby dużo zabawy z uskokami i jednak teraz skłaniam się do prostego murku w spadku i siatki..... Przyszły tydzień zabieram się do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts