Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Roleks Bis IV" na mazowieckim polu. Budowa własnymi rękami.

Recommended Posts

Witam wszystkich,

przyszedł czas i na mój dziennik budowy, chociaż formalnie budowy jeszcze nie ma i nadal jestem zakopany w "papierologii".

Obiecałem sobie, że nie będę się z dziennikiem śpieszyć, gdyż mieliśmy z żoną tylko kawałek pola, do tego bez warunków zabudowy i marzenie, żeby mieć swój dom, dla nas i naszego małego synka.

Wstępnie napisze coś o nas, jesteśmy małżeństwem ze stosunkowo niewielkim stażem, bo ledwie 2 lata (chociaż żyjemy ze sobą już dobre 10 lat), mamy niespełna rocznego synka. Obecnie mieszkamy w Niemczech i z całych sił walczę, żeby wrócić do Polski i w końcu realizować nasz plan o budowie domu. Po prostu uważam, że moje miejsce jest w Polsce a 30 lat, to idealny wiek na budowę domu :)

A więc po wielu namowach, udało mi się przekonać żonę, żebyśmy zakupili działkę i zaczęli coś robić w kierunki naszego gniazdka :D Po kilku miesiącach poszukiwań znaleźliśmy ładną działkę i w listopadzie staliśmy się jej właścicielami. Był tylko mały problem, podejmowaliśmy ryzyko, bo kupowaliśmy działkę, tylko z dostępem do drogi i możliwością podpięcia prądu + wywierconą studnią głębinową (z którą chyba nie jest tak różowo jak myśleliśmy). Działka nam się na tyle spodobała, że zaryzykowaliśmy i kupiliśmy. Nasze poletko ma 1118 m2 i kształt niemal kwadratu. Działka znajduje się we wsi Nowe Miasto-Folwark w gminie Nowe Miasto w powiecie Płońskim, jakieś 55km od Warszawy.

dzialka_2.jpgdzialka_1.jpg

W marcu złożyliśmy wniosek o warunki zabudowy i po niecałych 3 miesiącach je otrzymaliśmy, bez żadnych problemów, bez komplikacji, wręcz lepsze, niż się spodziewaliśmy. Powierzchnia zabudowy do 200m2, szerokość elewacji frontowej do 18m, do 10m wysokości budynki itd. Więcej, niż mogliśmy się spodziewać.

Po otrzymaniu warunków zdecydowaliśmy się na zakup projektu i po burzliwych poszukiwaniach wybór padł na projekt Roleks Bis IV studia Atrium z Bielsko-Białej (z góry przepraszam, jeśli źle odmieniłem :) )

rzut_parter.jpgrzut_poddasze.jpg

Zdjęcia pochodzą ze strony http://www.studioatrium.pl

Projekt dotarł dziś

projekt_foto.jpg

A więc w sierpniu mamy zaplanowane, żeby wykonać adaptację i jakby się udało, to do końca roku wystąpić o pozwolenie na budowę.

Na pewno mamy zaplanowanych kilka zmian w projekcie, ale będą to głównie zmiany umiejscowienia okien, dodanie drzwi z tyłu garażu itp.

Troszkę o mediach. Mamy mały problem z Energą, bo wystąpiłem o warunki przyłącza dla nowo budowanego domu i otrzymałem je z kontraktem, którego niestety nie mogłem podpisać, ponieważ Energa wymaga mapę zagospodarowania działki oraz pozwolenie na budowę przyłączanego obiektu a tego niestety nie mam. Sprawa się więc przeciąga i będę musiał, będąc w Polsce się do nich wybrać i wyjaśnić.

Co do wspomnianej studni, to odziedziczyłem ją po poprzednim właścicielu, dowiedziałem się tylko, że dokopali się do wody na głębokości ponad 50m.

Jak po fakcie się dowiedziałem, nikt sprawy nie zgłaszał i studnia nie jest zaznaczona na żadnej mapie. Nie było operatu wodno-prawnego, nie było pozwolenia itd. Teraz mam studnię i nie wiem, co z nią zrobić, żeby było "legalnie".

Napisałem w tytule, że będę budować własnymi rekami i taki jest plan. Wykonanie jak największej ilości rzeczy samemu, lub z pomocą braci. Jak wyjdzie, zobaczymy. Na pewno nie planuję, że szybko skończę i wiem, że rozciągnie się to na etapy, szczególnie, że kredytem chcemy się posiłkować dopiero jak wykonamy SSO.

Przepraszam, że się rozpisałem, mam nadzieję, że nie zanudzam :)

Edytowane przez OnlyAfc

Tomek, dziękuję za odwiedziny i pierwszy komentarz w moim dzienniczku :) :hug:

We wtorek byli u mnie geodeci na działce i wykonali pomiary, teraz czekam na mapę do celów projektowych :)

PS. 500-600zł za taką mapę to chyba dobra cena?

Możecie polecić jakiegoś solidnego architekta, który wykonuje adaptację na północ od warszawy? Okolice Płońsk - Nasielsk - Nowy Dwór Mazowiecki.

Geodeta wykonał mapę, natomiast zaznaczył studnię tylko na podstawie wskazanego przeze mnie miejsca, gdzie powinna być. Rura jest obecnie zakopana, żeby nikomu nie przyszło do głowy ją wyciągnąć, działki nadal nie ogrodziłem i nie wiadomo, kto sie w pobliżu będzie kręcić.

Pytanie, czy przypadkiem przy staraniu sie o PNB nie będe miał problemów, że zaznaczenie studni nie nastapiło na podstawie pomiarów?

Geodeta napisał, że na mapie takiej informacji nie będzie, jedynie w notatkach z pomiarów, które dostarczają do gminy przy rejestracji mapy.

Położenie studni jest o tyle istotne, że planuję robic przydomową oczyszczalnię a działka jest nieduża 30 na 40m, więc będą się liczyć odległości od studni do np. studni chłonnej.

• 5 months później...

Witam wszystkich po kilkumiesięcznym przestoju.

Sprawy budowy przesunęły się troszkę w czasie a wszystko jest spowodowane naszym powrotem z Niemiec i zamieszkaniu w Warszawie.

Zamiast robić adaptację w sierpniu, projekt oddałem do architekta dopiero na początku stycznia.

Sprawy mają się następująco:

Mamy na działce problem z prądem. Energa miała pociągnąć w drodze wewnętrznej kabel i tym samym zasilić cały kompleks 30 działek. Prąd mieliśmy mieć za kilka miesięcy, niestety Energa musiała wymienić 2 słupy, żeby móc podciągnąć kabel i jakiś "sąsiad", który mieszka tam od dawna nie zgodził się, żeby słupy na jego działce wymienić na nowe.

Mamy teraz wstrzymaną inwestycję przyłączeniową i musimy czekać.

EDIT. Teraz nie wiemy, skąd brać prąd na budowę. Myśleliśmy, że do czasu rozpoczęcia budowy, będziemy mieć docelowe przyłącze. Wiemy, że się nie uda i teraz powstaje pytanie. Występować o prąd budowlany, czy bawić się w agregat?

Ile kosztuje podłączenie prądu budowlanego i ile czasu może to trwać?

Jeśli chodzi o projekt i papierologię to oddaliśmy projekt do architekta. Wnieśliśmy w sumie niewiele zmian.

screen.jpg

Po kolei:

1. Zmiast okna w pomieszczeniu technicznym w garażu będą drzwi.
  2. Usuwamy ściankę między pomieszczeniem technicznym i kotłownią. Jest to spowodowane przepisem, że w kotłowni musi być okno a chcieliśmy tam też drzwi.
  3. Usuwamy jedne drzwi, bo oba pomieszczenia będą połączone (czt. pkt. 2)
  4. Poszerzamy drzwi tarasowe. Ich szerokość w projekcie to 1,80m, zwiększamy do 2,80m.
  5. Zamiast okna w tym miejscu będą pojedyńcze drzwi balkonowe. Chcemy zrobić taras z boku domu, bo będzie to strona południowa. Uznaliśmy że wyjście z kuchni to będzie dobry pomysł.
  6. Wprowadziliśmy też drobną zmianę na poddaszu. W pomieszczeniu nad garażem usunęliśmy jedno okno poddaszowe i dodaliśmy 2 po przeciwnej stronie.

Całość (adaptacja + zmiany) architekt wycenił nam na 2,5k, w tym jest również złożenie w naszym imieniu wniosku o pozwolenie na budowę i ew. uzupełnienia.

Cały czas waham się, czym będziemy ogrzewać dom i wodę. Kotłownia z projektu jest gazowa, niestety gazu nie mamy. Bardzo nie chcemy robić pieca na ekogroszek, bo wymaga to sporo zachodu (czyszczenie, uzupełnianie itd.). Dodatkowo nie wiem, jak miałoby wyglądać podgrzewanie wody np. latem. Musiałbym cały rok palić w piecu. Ogrzewanie prądem odpada ze względu na miesięczne koszta.

Bardzo poważnie myślę o pompie ciepła z pionowym kolektorem. Zdaję sobie sprawę, że całość instalacji (pompa, odwierty, podłogówka + instalacja wodna ze studni) może się zamknąć w kwocie 50-60 tyś. Wiem też, że jest to rozwiązanie raczej "mało obsługowe".

Wiecie może, jak wyglądają sprawy pozwoleń (np. na odwiert), jeśli ten rodzaj ogrzewania jest wpisany w projekcie i na ten projekt jest wydane pozwolenie na budowę?

Niestety, życie zweryfikowało również plany budowy bez kredytu. Wiemy już, że to się nie uda, dlatego jestem też po rozmowie z bankiem w sprawie kredytu na budowę. Wstępnie wiem, że mimo, że moja działka jest rolna, to może służyć, jako zabezpieczenie kredytu. Wiem też, że ze zdolnością nie będzie problemu.

Teraz pozostaje czekań na PNB i działać dalej z kredytem.

To tyle, jeśli chodzi o newsy. Mam nadzieję, że ktoś to czyta :)

Edytowane przez OnlyAfc

Czyta, czyta. Witam w Twoim dzienniku.

Patrząc na rzuty w oczy rzuciły mi się dwie rzeczy: ścianka pomiędzy pomieszczeniami 7 i 8, oraz schody zabiegowe. Pierwszą rzecz już wykluczyliście, natomiast ja bym jeszcze zmienił kształt schodów tak żeby nie były zabiegowe. Widzę, że można łatwo to zrobić kosztem kuchni i pomieszczenia nr 2 na górze. Schody miałyby kształt litery "C" (schody trzy biegowe).

Ja na działce też nie mam prądu ale idzie bez tego żyć jeśli buduje się samemu.

Pozdrawiam

Bartek

natomiast ja bym jeszcze zmienił kształt schodów tak żeby nie były zabiegowe. Widzę, że można łatwo to zrobić kosztem kuchni i pomieszczenia nr 2 na górze. Schody miałyby kształt litery "C" (schody trzy biegowe).

Witaj, dziękuję za odpowiedź.

Tutaj mnie zaskoczyłeś troszkę, bo w schodach raczej nie widziałem problemu

Myślałem o mniej więcej takich schodach:

http://www.drewmir.pl/samonosne/policzkowo_zebate_15/schody_policzkowo_zebate_5.jpg

Myślę, że na schody 3 biegowe raczej za mało miejsca będzie. Nie chcemy zmieniać rozmiaru kuchni, bo żona i tak twierdziła, że ta jest już na styk.

Ciekawe, czy schody 2 biegowe by się zmieściły tam. One chyba wymagają więcej przestrzeni "wzdłuż".

st-76-schody-zabiegowe-stolmarktreppen.jpg

My w obecnym domu mamy bardzo łagodne zabiegowe i dzieciaki na wirażu trochę się gubią. Po ciemku też trzeba "macać" stopą. Po imprezie to już w ogóle :D.

Oczywiście da się z tym żyć, ale większość ludzi się jednak skarży. W małych domach to standard, ale wasz mały nie jest.

Kuchnia wydaje mi się bardzo duża.

Pozdrawiam

Bartek

• 3 weeks później...

Byłem dziś u architekta, dowiozłem oświadczenia projektantów itd.

Przy okazji zobaczyłem ostateczny plan zagospodarowania działki :)

mapa.jpg

Ostatecznie potwierdziłem również, że ogrzewanie domu i wody użytkowej będzie z użyciem pompy ciepła z kolektorem pionowym. Także już szykuję sie na wydatek.

Jako że byłem niedaleko, to zajechałem na działeczkę i zrobiłem kilka fotek. Już nie mogę się doczekać budowy :razz:

DSC08149_small.jpgDSC08163_small.jpg

Architekt, który adaptuje projekt, potwierdził również, że chciałby w nadchodzącym tygodniu złożyć wszystkie dokumenty w starostwie w sprawie pozwolenia na budowę. Obecnie czekamy, na doprojektowanie instalacji i podpisy. Mam nadzieję, że w tym tygodniu papiery pójdą do urzędu.:rolleyes:

• 1 month później...

Mamy PNB :wave:

Jeszcze nieprawomocne, jeszcze nie ma kredytu, ale jest to jeden z najważniejszych kroków.

O dziwo, jestem zadowolony z działania urzędu, dokumenty zostały złożone 3-ego lutego i po 27 dniach mamy odebrane pozwolenie na budowę.

Architekt wspominał, że ostatnio ten sam urząd wydał pozwolenie w 4 tygodnie i po cichu liczyłem na to, teraz się okazało, że decyzja jest jeszcze szybciej.

Czekamy do 11-ego na uprawomocnienie i zaczynamy działać z kredytem. Mam nadzieję, że również się uda. :rolleyes:

• 2 weeks później...

Mamy już ostateczne pozwolenie na budowę podbite :) :wiggle:

Teraz akcja kredyt, zobaczymy co z tego wyjdzie.

PS. mam problem, bo część działki, gdzie miał być ew. wjazd dla cięższego sprzętu jest mocno grząska i myślę, jak ją utwardzić, ale tylko na czas budowy, bo potem brama wjazdowa będzie w innym miejscu. Macie jakiś pomysł, jak w miarę tanio to zrobić?

PPS. Nikt nie pisze tutaj prócz mnie, czy ktoś w ogóle czyta ten dziennik :p ?

• 4 weeks później...

1-2 kwietnia wykonałem z bratem ogrodzenie tymczasowe na działeczce, tydzień później, już sam dorobiłem bramę.

Oto kilka fotek:

IMG_20170402_144620_small.jpgIMG_20170402_145111_small.jpgIMG_20170402_145133_small.jpgIMG_20170402_150139_small.jpgIMG_20170402_150142_small.jpg

Całość wykonana została ze stempli o długości 280cm, zakopane zostały na głębokość ok 90cm. Otoczone zostały siatką leśną 150-10-15.

Brama to dwa skrzydła o długości 2m każde. Całość ogrodzenia to 137mb i koszt to troszkę ponad 1000zł ( w tym cena narzędzi, gwoździ, siatki, stempli, piły itd.).

Jeśli chodzi o postępy w sprawie budowy, to złożyliśmy przez naszego doradcę dwa wnioski kredytowe (jeden w piątek 07.04, drugi w poniedziałek 11.04) i czekamy niecierpliwie na decyzję.

PS. Niestety też są niemiłe informacje. Po roztopach okazało się, że poziom wody gruntowej jest bardzo wysoki. W niektórych miejscach działki jest ona już na 40cm. Mam nadzieję, że do czasu rozpoczecia budowy opadnie na tyle, żeby nie zalewać wykopu. Niestety na większości terenu działki jest glina, gdzieniegdzie przemieszana z piaskiem. Nie jest to dobry prognostyk na przyszłość, bo nie mam gdzie odprowadzać ew. wody. Najbliższy rów jest jakieś 40m od działki i do tego na terenie pola sąsiada.

• 2 months później...

Nareszcie, po 3 miesiącach walki z bankiem, jest decyzja kredytowa :wave:

Dziś był w ogóle intensywny dzień, udało mi się załatwić kopię mapy ewidencyjnej (o którą prosił jeszcze bank), ustalić wszystko z kierownikiem budowy i umówić sie na współpracę, dostarczyć wszystkie papiery do powiatowego inspektora i złożyć zawiadomienie o rozpoczęciu budowy.

Oficjalnie 1-szego lipca zaczynam budowę. :yes:

Już organizuję koparkę, materiały i sprzęt. Życzcie mi powodzenia, bo na pewno fundament robię samemu (a w zasadzie z pomocą brata), biorąc pod uwagę, że terminy ekip są na wiosnę, to chyba nie tylko fundament. 8)

• 1 month później...

W czwartek pojawił się pierwszy budynek na działce :)

Przyjechał blasza:

IMG_20170720_140751.jpg

IMG_20170720_140757.jpg

IMG_20170720_140828.jpg

Blaszak kupiłem na allegro i z transportem kosztował mnie 880 zł. Mogę polecić firmę PPHU Konstal, szczególnie za szybkość montażu, bo trwało to niecałe 15min :) Jedyną wadą było to, że czekałem 21 dni, ale w sumie i tak się nie paliło mi, więc na spokojnie :)

W sobotę natomiast ruszyły pierwsze prace budowlane.

Zdjęliśmy humus i ok 30cm gruntu, żeby przygotować teren dla geodetów, do wyznaczenia budynku.

Przy okazji znalazła się nieszczęsna studnia głębinowa, którą szukałem od 1,5 roku, bo studniarz, który ją wiercił, zakopał ją, żeby nikt nie ruszał rury.

Okazało się też, że nie dość, że jest to zwykła studnia ssąca (abisyńska), czyli zwykła rura pcv o średnicy 4cm z filtrem na końcu, to jeszcze jest prawie na środku działki i najpewniej w obrysie budynku, który niedługo mam nadzieję, zacznie rosnąć.

Ciekawi mnie też fakt, że kupując działkę, dowiedziałem się, że studnia jest głęboka na ok 50m i jest „całkiem” wydajna, wygląda jednak na to, że lustro wody jest na mniej niż 8 metrach, bo ... fizyki nie oszukasz. Pompą ssącą nie byliby w stanie sprawdzić wydajności, jeśli lustro wody byłoby głębiej.

A oto kilka foteczek i efekt 5,5h walki pana koparkowego:

IMG_20170722_091354.jpg

IMG_20170722_100218.jpg

IMG_20170722_115826.jpg

IMG_20170722_123129.jpg

IMG_20170722_132646.jpg

• 5 weeks później...