Robo4x4 02.07.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Wylewkarz zaproponowal taki sposob ulozenia warstw 1 Podloga na gruncie -, folia , styro 5cm , folia, styro 2x 5 cm , wylewka2 Pietro -, styro a na to wylewka bez foli oczywiscie wszedzie tasma obwodowa Argumentujac to tym ze wszelka wilgoc zawsze spokojnie odparuje poprzez wylewke i styropian zarowno na pietrze i parterze nie bedzie sie kisil. A folia ukladana na chudziaku z gruchy zawsze zamieni sie w sito po chodzeniu ,ukladaniu styro itp, stad dobrym rozwiazaniem jest druga folia na pierwszej warstwie styro na gruncie. Brrzmi to logicznie. Co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 02.07.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Nie brzmi logicznie. Weź folię do wylewek a nie folię do okrywania mebli w czasie malowania to wytrzyma robienie wylewki jeżeli oczywiście ekipa zada sobie odrobinę trudu. Na dole - podłoga na gruncie - folia połączona na zakład z izolacją poziomą (to przeciwilgociowo, chociaż styropian sam w sobie też jest pewną barierą) - styropian (warstwy układane z przesunięciem spoin) - folia pod wylewką (ta za zadanie ma zabezpieczenie przed wnikaniem betonu w szczeliny między płytami styropianu) Na górze folię dajesz tylko na styropian a pod wylewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robo4x4 02.07.2016 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 (edytowane) Folia na chudziak jest Conbudu 0,5 mm. Pytam co jest nie logicznego w takim ulozeniu i chce jakies argumenty bo nie przekonuje mnie ze tydzien chodzenia po foli i ukladanie 3 warstw styro na tej foli jak rowniez ukladanie rurek OP i robienie wylewki nie zrobi z foli na ostrym chudziaku sita z tej ze foli . Konkretnie jakie sa wady ulozenia drugiej foli na pierwszej warstwie styro.Druga sprawa na pietrze styro jest ulozony na mijanke 2 warstwy ,scislo i zapiankowane szpary wiec nie wleje sie tam wylewka , jakie sa inne wady wylewki bez foli. Bo trafia do mnie ze styro bez foli pod wylewka napewno sie nie kisi. Takze konkretne argumenty a nie gdybanie i wez to wez tamto . Jak jest zle to dlaczego ? Edytowane 2 Lipca 2016 przez Robo4x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.07.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Folia na chudziak jest Conbudu 0,5 mm. Pytam co jest nie logicznego w takim ulozeniu i chce jakies argumenty bo nie przekonuje mnie ze tydzien chodzenia po foli i ukladanie 3 warstw styro na tej foli jak rowniez ukladanie rurek OP i robienie wylewki nie zrobi z foli na ostrym chudziaku sita z tej ze foli . Konkretnie jakie sa wady ulozenia drugiej foli na pierwszej warstwie styro. Druga sprawa na pietrze styro jest ulozony na mijanke 2 warstwy ,scislo i zapiankowane szpary wiec nie wleje sie tam wylewka , jakie sa inne wady wylewki bez foli. Bo trafia do mnie ze styro bez foli pod wylewka napewno sie nie kisi. Takze konkretne argumenty a nie gdybanie i wez to wez tamto . Jak jest zle to dlaczego ? "Pierwsza folia" czyli hydro lub paroizolacja zależnie od usytuowania, rodzaju gruntu itd. Druga folia o,2 mm na termoizolacji pod wylewką. To wszystko - więcej można, tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.07.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Wylewkarz zaproponowal taki sposob ulozenia warstw 1 Podloga na gruncie -, folia , styro 5cm , folia, styro 2x 5 cm , wylewka 2 Pietro -, styro a na to wylewka bez foli oczywiscie wszedzie tasma obwodowa Argumentujac to tym ze wszelka wilgoc zawsze spokojnie odparuje poprzez wylewke i styropian zarowno na pietrze i parterze nie bedzie sie kisil. A folia ukladana na chudziaku z gruchy zawsze zamieni sie w sito po chodzeniu ,ukladaniu styro itp, stad dobrym rozwiazaniem jest druga folia na pierwszej warstwie styro na gruncie. Brrzmi to logicznie. Co o tym sadzicie? z opisu wynika, że nie masz indywidualnego projektu pod domek. Propozycje wylewkarza może są i dobre, ale nie w tym miejscu. Grunt rodzimy, pospółka ubita, na to chudziak najlepiej W20, na chudziak 3mm papa termozgrzewalna, na papę folia 0,5mm na sklejone zakładki 20cm wysunięta na ściany około 20cm. Następnie styropian akustyczno-termiczny. Na styropian folia 0,5mm na sklejone zakładki i wywinięta na ściany. Teraz dopiero podkład podłogowy cementowy lub anhydrytowy... Zaoszczędzisz w tym miejscu lub spartaczysz masz dom do remontu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.07.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 po co folia na papę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robo4x4 04.07.2016 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Jarekkur w projekcie na chudziaku mam wpisane izolacja przeciwwilgociowa , styro i warstwa poslizgowa pcv klejona na zaklad. Kombinuje jak to zrobic bo folie i styro ulozymy z ojcem dokladnie i ostrozniea papy juz nie damy rady. Zalezy mi tez zeby jakos uniknac papy wewnatrz. Grunt mam ubity zageszczony na to byla folia i chudziak B15. Foli 0.5mm mam dwie rolki lacznie 300m2 i chce ja wykorzystac bo pow parteru na gruncie to ok 140m2. Z obserwacji i opini wyglada ze wiekszosc budujacych nie stosuje papy na chudziaku ,mam isomura ktory tez utrudnia zgrzewanie bo sie bedzie topil styro. Reasumujac mam sporo foli 0.5mm i 0.3mm i ojciec oferuje pomoc w ukladaniui kombinuje czy da sie to jakos wykorzystac i zrobic by bylo skuteczne. Chudziak wylany 2 lata . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.07.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 po co folia na papę? ano po to aby nie doszło do reakcji papy z styropianem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.07.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Jarekkur w projekcie na chudziaku mam wpisane izolacja przeciwwilgociowa , styro i warstwa poslizgowa pcv klejona na zaklad. Kombinuje jak to zrobic bo folie i styro ulozymy z ojcem dokladnie i ostrozniea papy juz nie damy rady. Zalezy mi tez zeby jakos uniknac papy wewnatrz. Grunt mam ubity zageszczony na to byla folia i chudziak B15. Foli 0.5mm mam dwie rolki lacznie 300m2 i chce ja wykorzystac bo pow parteru na gruncie to ok 140m2. Z obserwacji i opini wyglada ze wiekszosc budujacych nie stosuje papy na chudziaku ,mam isomura ktory tez utrudnia zgrzewanie bo sie bedzie topil styro. Reasumujac mam sporo foli 0.5mm i 0.3mm i ojciec oferuje pomoc w ukladaniui kombinuje czy da sie to jakos wykorzystac i zrobic by bylo skuteczne. Chudziak wylany 2 lata . Papa była przykładem... to może być każdy inny skutecznie zatrzymujący wilgoć materiał. Możesz również położyć dwa razy folię 0,5mm. Każda warstwa na zakładkę i sklejone zakładki. Druga warstwa ułożona przeciwlegle także z zaklejonymi zakładkami. Do klejenia zakładek użyj taśmy dwustronnie klejącej, butadienowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robo4x4 12.07.2016 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Powiem jak zrobilem byl czas na bawienie sie. W pomieszczeniu ok 30m2 polozylem na chudziaka geowloknine typar 56 bo mi zostala z dachu w takim jednym kawalku jako ochrona dla foli ,na to folia 0,5 tez w jednym kawalku wsunieta pod pape scian pod scianami, na to druga folia 0,5 wywinieta na sciany 25cm i w to wszystko styropian. Drugie pomieszczenie na chudziak folia 0,5 w jednym kawalku wsunieta pod pape przy scianach ,na folie pianka pe 3mm wywinieta 25cm na sciany bo mi sie walala w garazu a na to jeszcze raz folia w jednym kawalku 0,5 wywinieta na sciany 25cm i na to styro. Folie 0,5 mam o szerokosci 6m w rolce wiec nie musialem robic z kawalkow. Zostalo mi jeszcze salon z kuchnia ok 50m2 i tu chudziak jest najgorszy . Co myslicie o tej piance Pe , 100m2 3mm kosztuje 60zl ,czy warto sie w to bawic czy odpuscic sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts