Darek P 02.07.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Witam w moim starym domu ,którego od niedawna jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem chciałbym położyć kamień elewacyjny, jednak ubytki w tynku i ścianie są dość duże, jak mogę to pouzupełniać tak żeby za jakiś czas nie odpadło mi wszystko ? jakich impregnatów ewentualnie użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 02.07.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Skuć co się nie trzyma oraz wyrównać skuwając co bardziej wystające fragmenty. Oczyścić z pyłu, zagruntować i wyrównać podłoże zaprawą. Na wszelki wypadek możesz jeszcze przykołkować (4 kołki na m^2) jakąś siatkę w stylu siatki rabitza. Zadbaj o odpowiednią hydroizolację płyty spocznika, parapetów, osadzeń barierek, itp. Sprawdź również czy nie ma u Ciebie również problemu podciągania wilgoci z gruntu - od wewnątrz w piwnicy zobacz czy ściany nie są zawilgocone, możesz w paru miejscach podkuć i zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 02.07.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 Dobra dobra... kilka pytań: jak wygląda izolacja (pozioma, pionowa etc). Z tego co widzę, oryginalnie była cegła potem ktoś ją zarzucił tynkiem, zbyt mocnym, zbyt twardym jak na to co zostało użyte. W efekcie wilgoć siedzi w murze, a po każdym przejściu przez zero od środka robi się głucho i tynk odpada. Skuć cały tynk, zobaczyć jak były robione poprawki etc, wysuszyć mur i dopiero coś dalej myśleć, biorąc pod uwagę stan cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek P 02.07.2016 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2016 jest to dobudowane tylne wejście izolacja jest prawdopodobnie jedynie między ścianą nośną a tą dobudówką, a na gruncie położyli kilka warstw worków foliowych Od poprzedniego właściciela dowiedziałem się jeszcze tylko że góra jest wylana na słabym zbrojeniu w środku jest gruz budowlany i jest to zamknięte właśnie ścianką z cegły. Zresztą bardzo różną- dziurawką, pełną nawet klinkierówką, łatane to było zaprawą cementową. Jakiś wykwitów czy grzyba nie ma, wilgoć jest tylko sezonowa. W zimie w pęknięcia wchodziła woda , a mróz dokończył dzieła , tylko nie wiem ile to trwało i jaki tak na prawdę jest stopień degradacji. Zastanawiałem się żeby to rozebrać i zrobić zgodnie ze sztuką, ale może jednak jest sposób żeby tego uniknąć. Dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 03.07.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Jeśli jest to dobudówka na odczepnego, to jeśli ściana jest wilgotna, albo podciąga wilgoć, to przy takiej "sieczce" koniecznym jest nałożenie tynku, jeśli już to stosunkowo słabego, dokładniej słabszego niż najgorsza użyta tam cegła. W innym wypadku będziesz miał to co masz, tylko nie teraz a po zimie kolejnej. Albo jeszcze kolejnej. Musi tak być, by wilgoć nie siedziała w murze. W innym wypadku robota głupiego. Druga możliwość "sztuki budowlanej" to rozebranie ścian i sprawdzenie, ew zrobienie fundamentów etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 02.08.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Szanowny Panie, najpierw sugeruję rozwiązać problem ewentualnego zawilgocenia, zgodnie z wcześniejszymi zaleceniami internautów. W celu wyrównania powierzchni, na oczyszczone i zagruntowane gruntem głęboko penetrującym (np. ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący) podłoże można nałożyć zaprawę wyrównawczą ACRYL-PUTZ® ZW 50. Innym rozwiązaniem jest wykonanie dodatkowo warstwy zbrojeniowej z użyciem Zaprawy Klejącej do siatki KU 11 FOVEO TECH i siatki, co pozwoli na stworzenie stabilnej powierzchni. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts