Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

3700 kWh na miesiac - za duzo?

Pietrach81

Recommended Posts

Witam,

Prosze o porade czy ogrzewanie domu jednorodzinnego, ocieplonego, dwu kondygnacyjnego o powierzchni urzytkowej 340m2, wynoszace 3700kWh (330m3 gazu) na miesiac to zuzycie w granicach normy? Powyzsze zuzycie jest na podstawie 8 miesiecy miedzy Pazdziernikiem a Majem.

Prosze rozwniez o podanie typowych wartosci zapotrzebowania na energie grzewcza.

Dziekuje I pozdrawiam

Pawel

Jestem w trakcie pozyskiwania dokumentacji wiec narazie nie jestem w stanie powiedziec jakie jest ocieplenie. Poki co prosze o opinie oraz typowe wartosci. Pytam poniewaz na moje niedoswiadczone oko zuzycie wydaje sie bardzo wysokie, i zaleznie od uzyskanej porady planuje wezwac kogos do sprawdzenia calego system grzewczego, cokolwiek by to znaczylo.

z tego zużycia wynika po prostu, że dom zużywa około 70 kWh/m2 i to zapewne z ciepłą wodą użytkową, czyli całkiem przyzwoicie jak na dom niebudowane obecnie - zresztą ludzie popełniają błąd i nawet dzisiaj budują zimniejsze domy, np. mój sąsiad (do niedawna 70 kWh było umowną granicą domu energooszczędnego wg niektórych założeń). po prostu powierzchnia robi swoje. duży dom musi swoje spalić. nie wiem jak z niego korzystasz, może dałoby się czasowo schładzać niewykorzystywane pomieszczenia i tym samym trochę zaoszczędzić

Poprawcie sie jesli sie myle, ale czy nie powinienem pomnozyc sredniego 330m3 przez 12mcy co da mi 3960m3 czyli 39600kWh rocznie, czyli 116kWh/m2 ?

Powod dla ktorego podalem moje wczesniejsze dane na podstawie 8mcy byl taki ze nie posiadam reszty rachunkow, wiec chyba powinienem zalozyc ze tta srednia z 8mcy kontynuuje sie na pozostale miesiace. Stad tez 330m3 x12mcy.

Poprawcie sie jesli sie myle, ale czy nie powinienem pomnozyc sredniego 330m3 przez 12mcy co da mi 3960m3 czyli 39600kWh rocznie, czyli 116kWh/m2 ?

Powod dla ktorego podalem moje wczesniejsze dane na podstawie 8mcy byl taki ze nie posiadam reszty rachunkow, wiec chyba powinienem zalozyc ze tta srednia z 8mcy kontynuuje sie na pozostale miesiace. Stad tez 330m3 x12mcy.

W lecie tez grzejesz?

napisałeś:

3700kWh (330m3 gazu) na miesiac to zuzycie w granicach normy? Powyzsze zuzycie jest na podstawie 8 miesiecy miedzy Pazdziernikiem a Majem

czyli chodzi raczej o miesiące sezonu grzewczego. poza tym dopóki dostawcy gazu nie wprowadzili kWh na fakturach, to z 1 m3 gazu nigdy nie wychodziło 10 kWh, tylko trochę mniej.

nawet jeśli liczysz tak jak liczyłeś, czyli 116 kWh/m2 z ciepłą wodą użytkową, to wychodzi w normie dla do niedawna budowanych domów. w zasadzie prawie spełnia zaostrzone w 2014 r normy (po przeliczeniu na energię pierwotną). dom pewnie nie jest jakoś wyjątkowo dobrze i dbale zaizolowany, jak większość budowanych przez Polaków zresztą, którzy na energooszczędność patrzą z przymrużeniem oka, jak to mój sąsiad budujący nowy dom pełen mostków termicznych powiedział..

nie wiem jakie możesz mieć błędy w instalacji czy izolacji. może zimą warto zrobić badanie termowizją i uda się coś poprawić. poza tym w tak dużym domu może da się jakoś inaczej sterować temperaturami w poszczególnych pomieszczeniach, jak pisałem wcześniej.