Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - kratki czy anemostaty?

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie, bo nie jestem do końca pewny.

Czy przy wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej na zakończeniu kanałów wywiewnych zakłada się kratki czy anemostaty wywiewne?

Wydaje mi się, że anemostaty, gdyż wtedy można łatwiej sterować przepływami powietrza, ale pewności nigdy nie za wiele...

Z góry dziękuję, za rozwianie moich wątpliwości.

Pozdrawiam

GAZOBETON

A czy anemostaty (w szczególności nawiewne) muszą być w suficie czy też mogą być w ścianie (30 cm od sufitu)?

Czy to jakaś duża różnica?

Pasuje mi dać w ścianie pod podciągiem. Jakbym miał dawać w suficie to najpierw muszę przewodem obejść podciąg dołem (otwór w ścianie) a potem zrobić jakiś mały kawałek sufitu podwieszanego, żeby dać w nim anemostat.

Jakieś rady?

zarówno kratka jak i anemostat spełnią swoją rolę, jednak anemostat ( myślę że masz na myśli zawór ) ma nieco industrialny wygląd i poza pomieszczeniami gospodarczymi i łazienkami bym ich nie stosował.

Montaż anemostatu w ścianie jest możliwy, ale będzie to wyglądać nieciekawie no i jeżeli będzi to nawiew to będzie dmuchać częściowo na sufit ( ! ). W tym przypadku zdecydowanie polecam kratkę.

Zdecydowanie kratki jak będą anemostaty to będzie korciło by przy nich majstrować.Zwłaszcza gdy przyjdzie płacić za ogrzewanie.Wymiana powietrza jest niezbędna niezalerznie od finansów .Niemniej jednak można problem rozwiązać przez prosty system nawietrzaków higrosterowanych .U nas się sprawdza .Jest praktycznie bezobsługowe i w sposób dynamiczny dostosowuje się do zmiany warunków w pomieszczeniach.

Do wentylacji mechanicznej, zakończenia kanałów (anemostaty-zawory, kratki wentylacyjne) powinny miec koniecznie możliwość regulacji przepływu czynnika. Anemostaty wszystkie mają taką możliwość, zaś kratki tylko nieliczne. W przypadku zastosowania anemostatu jego konstrukcja zapewnia równomierny na wszystki strony wypływ czynnika, kratka natomiast nie gwarantuje tego. Stawiam na anemostaty choć kratki też mogą byc -. KONIECZNIE Z MOŻLIWOŚCIĄ REGULACJI