GAZOBETON 29.07.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Witam, Mam pytanie, bo nie jestem do końca pewny. Czy przy wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej na zakończeniu kanałów wywiewnych zakłada się kratki czy anemostaty wywiewne?Wydaje mi się, że anemostaty, gdyż wtedy można łatwiej sterować przepływami powietrza, ale pewności nigdy nie za wiele...Z góry dziękuję, za rozwianie moich wątpliwości. PozdrawiamGAZOBETON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 29.07.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Anemostaty, lepsza jest możliwość regulacji.WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 29.07.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 U mnie w większości są anemostaty ale przy dużych oknach mam kratki bo tam anemostaty się nie zmieściły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 29.07.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 A czy anemostaty (w szczególności nawiewne) muszą być w suficie czy też mogą być w ścianie (30 cm od sufitu)? Czy to jakaś duża różnica? Pasuje mi dać w ścianie pod podciągiem. Jakbym miał dawać w suficie to najpierw muszę przewodem obejść podciąg dołem (otwór w ścianie) a potem zrobić jakiś mały kawałek sufitu podwieszanego, żeby dać w nim anemostat. Jakieś rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 29.07.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 zarówno kratka jak i anemostat spełnią swoją rolę, jednak anemostat ( myślę że masz na myśli zawór ) ma nieco industrialny wygląd i poza pomieszczeniami gospodarczymi i łazienkami bym ich nie stosował. Montaż anemostatu w ścianie jest możliwy, ale będzie to wyglądać nieciekawie no i jeżeli będzi to nawiew to będzie dmuchać częściowo na sufit ( ! ). W tym przypadku zdecydowanie polecam kratkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAZOBETON 29.07.2004 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 U mnie w większości są anemostaty ale przy dużych oknach mam kratki bo tam anemostaty się nie zmieściły. Maluszku, a masz kratki z mozliwoscia regulacji typu żaluzje lub cos podobnego? Pozdrawiam GAZOBETON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 29.07.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Kratki są z możliwością regulacji typu żaluzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioM 29.07.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 w ścianach polecam kratki żaluzyjne, w suficie anemostaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 30.07.2004 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 Zdecydowanie kratki jak będą anemostaty to będzie korciło by przy nich majstrować.Zwłaszcza gdy przyjdzie płacić za ogrzewanie.Wymiana powietrza jest niezbędna niezalerznie od finansów .Niemniej jednak można problem rozwiązać przez prosty system nawietrzaków higrosterowanych .U nas się sprawdza .Jest praktycznie bezobsługowe i w sposób dynamiczny dostosowuje się do zmiany warunków w pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 01.08.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2004 Do wentylacji mechanicznej, zakończenia kanałów (anemostaty-zawory, kratki wentylacyjne) powinny miec koniecznie możliwość regulacji przepływu czynnika. Anemostaty wszystkie mają taką możliwość, zaś kratki tylko nieliczne. W przypadku zastosowania anemostatu jego konstrukcja zapewnia równomierny na wszystki strony wypływ czynnika, kratka natomiast nie gwarantuje tego. Stawiam na anemostaty choć kratki też mogą byc -. KONIECZNIE Z MOŻLIWOŚCIĄ REGULACJI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts