jarekc 29.07.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Jak radzicie czy rury rozporwadzające ciepłe powietrze zkominka puścić górą , a może dołem i zabetonować w posadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netiarz 29.07.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 ja mam puszczone górą przez poddasze. ale podobno lepiej jest puscic dołem z powodu lepszej cyrkulacji ogrzanego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
si 29.07.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 mam rozprowadzone dołem ale domek jest parterowy więc było łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioM 29.07.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 optymalnie jest umieszczać wyloty ciepłego powietrza w górnej części pomieszczeń, jak najdalej od drzwi. ciepłe powietrze ma tendencję do jak najszybszego powrotu do pomieszczenia w którym znajduje się kominek. u mnie nie wszędzie się tak udało. ale nawet w tych pomieszczeniach gdzie wyloty są przy podłodze jest ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 29.07.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 MarioM, a jak ktoś chce zrobić czerpanie powietrza do domu (pod kominek) z GWC, a oddawać przerobione do garażu to czy ustawić odpowiednio po możliwie najdłuższej linii w pokojakch? I co wtredy na górze, a co na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRYŚ 29.07.2004 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Mam podobny problem.Tylko, że nie mam pojęcia jak wogóle rozprowadzić ciepło po domu. NIe mam strychu. MOże ktoś z forumowiczów posługując się własnym doświadczeniem opisze krok po kroku jak zainstalować i rozprowadzić ciepło z kominka najefektywniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 29.07.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Ja zrobiłem u siebie jeden kanał ok 1,5m w podłodze i jest to najdłuższy odcinek - rozprowadzenie grawitacyjne, jak będzie się spisywać odpowiem po najbliższym sezonie grzewczym (lub w trakcie).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 29.07.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 ok 1,5m odcinek rury spiro(fi12)umiesciłem w części stropu zalanej betonem. Nie owinłąłem go wełną bo by się nie zmieściła. Powietrze ma ogrzewać tylko klatkę na poddaszu, czy niezaizolowana rura będzie miała duże straty ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 29.07.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Trzeba było przejść na kanał prostokątny 50x150 i go owinąć wełną (np. 3cm). Masz wtedy 3+5+3=11 cm. Ja tak u siebie zrobiłem i potem wylot z kanału prostokątnego w ścianie.Zobaczymy jak będzie działać.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 29.07.2004 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 dzieki za dobrą radę.Mam jeszcze kilka innych watków z cyklu "trzeba było"(nie będę o nich pisał). Ciesze się, że wybrnąłeś z problemu w taki sposób. ja nie wykuje juz rury spiro i w jej miejsce nie wstawię prostokatnej ocieplonej 3 cm warstwa wełny, ale co z tym ciepłem?poleci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioM 29.07.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 kroyena, doprowadzenie powietrza pod kominek zawsze warto wykonać. będzie ono dostarczało świeży tlen, potrzebny do procesu spalania. natomiast cyrkulacja powietrza grzewczego to zupełnie inna para kaloszy. można oddzielić jedno od drugiego tylko wówczas gdy kupisz baaardzo szczelny wkład z możliwością podłączenia powietrza z dworu na palenisko w sposób szczelny. w innym przypadku powietrze z zewnątrz częściowo trafi na palenisko, a częściowo będzie się ogrzewać pod obudową kominka i trafiać do pomieszczeń. co do umieszczenia wylotów - zarówno na górze jak i na dole - im dłuższa linia od wylotu do drzwi tym lepiej. ale w jednym pokoju na górze mam kratkę tuż przy drzwiach i wielkiej tragedii nie ma (też jest ciepło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 29.07.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 MarioM nie bój, nie bój, czerpnia do komory spalania będzie poza GWC. Chodzi o to, że kominek ogrzewając powietrrze z GWC będzie wytwarzał w sposób naturalny nadciśnienie i nie będzie takiego powrotu do pomieszczenia z kominkiem jaki opisałeś.Który kanał zasilający/odbiorczy na górze, a który na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioM 29.07.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 kroyena, poddaję się - zbyt mało wiem na temat "GWC" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 29.07.2004 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Chodzi o to, że kominek ogrzewając powietrrze z GWC będzie wytwarzał w sposób naturalny nadciśnienie i nie będzie takiego powrotu do pomieszczenia z kominkiem jaki opisałeś. Ciekawe.... ale wątpliwe. U mnie działa to tak: Duży Jotul Harmony + dystrybutor DGP na jakieś 8-9 rurek + czerpnia powietrza do spalania z zewnątrz. W takim układzie całe powietrze do spalania jest pobierane z dworu i przy zamkniętych drzwiczkach nawet gram nie jest pobierany do spalania z wewnątrz. Co do DGP Mario słusznie zauważył: optymalnie jest umieszczać wyloty ciepłego powietrza w górnej części pomieszczeń, jak najdalej od drzwi. ciepłe powietrze ma tendencję do jak najszybszego powrotu do pomieszczenia w którym znajduje się kominek I działa to u mnie znakomicie - ciepłe powietrze z wlotów umieszczonych na suficie jak najbiżej okien, ochładza się i opada w dół i poprzez szpary po drzwiami itd. wraca z powrotem do kominka (mam go w piwnicy) - tam jest z powrotem zasysane przez kominek i proces ogrzewania odbywa się od nowa. Brak jakiegokolwiek połączenia między powietrzem do spalenia a powietrzem do ogrzewnia. W daleko od kominkach położonych pomieszczeniach (chodzi tu tylko odlełość w poziomie) można ten proces wspomóc turbiną. I tak powinien działać kominek + DGP. Sprawdza się u mnie od 5 lat - a ogrzewam nim ~250 metrów, paląc co sezon ~12-14 metrów drewna. I ogłaszam to jako PRAKTYK, a nie jakiś nawiedzony TEORETYK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 30.07.2004 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 MarioM nie odpuszczaj tak łatwo. Mnie tylko chodzi gdzie zamontować kratki nawiewną i wywiewną jeżeli powietrze płynie tylko między nimi, no może jakieś resztki popłyną przez drzwi do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darand 30.07.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 Odeszliście od początkowego pytania. Napiszcie jeszcze swoje sugestie, czy nawiemw robić z góry, czy z dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 30.07.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 moimi zdaniem lepiej dać z dołu ze względu na cyrkulację powietrza i nie brudzący się dodatkowo sufit.ja wypuściłem jedną rurę w korytarzu na poddaszu,czy jest ona w stanie choćby w małym stopniu ogrzać sypialnie przez otwarte drzwi (dość blisko siebie)?moze ma ktoś takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 30.07.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 A koleżeństwo zza Oceanu co napisze przecież to u nich klasyka takie rozprowadzanie powietrza, tak jak u nas rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 30.07.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 Witam! Problem rozprowadzenia powietrza był poruszany wielokrotnie. Proszę przeczytać choćby poniższe linki lub skorzystać z funkcji szukaj. http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=19191.http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=250230&highlight=#250230 Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts