Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie powietrzem z kominka

Recommended Posts

optymalnie jest umieszczać wyloty ciepłego powietrza w górnej części pomieszczeń, jak najdalej od drzwi. ciepłe powietrze ma tendencję do jak najszybszego powrotu do pomieszczenia w którym znajduje się kominek. u mnie nie wszędzie się tak udało. ale nawet w tych pomieszczeniach gdzie wyloty są przy podłodze jest ciepło

dzieki za dobrą radę.Mam jeszcze kilka innych watków z cyklu "trzeba było"(nie będę o nich pisał). Ciesze się, że wybrnąłeś z problemu w taki sposób. ja nie wykuje juz rury spiro i w jej miejsce nie wstawię prostokatnej ocieplonej 3 cm warstwa wełny, ale co z tym ciepłem?poleci?

kroyena, doprowadzenie powietrza pod kominek zawsze warto wykonać. będzie ono dostarczało świeży tlen, potrzebny do procesu spalania. natomiast cyrkulacja powietrza grzewczego to zupełnie inna para kaloszy. można oddzielić jedno od drugiego tylko wówczas gdy kupisz baaardzo szczelny wkład z możliwością podłączenia powietrza z dworu na palenisko w sposób szczelny. w innym przypadku powietrze z zewnątrz częściowo trafi na palenisko, a częściowo będzie się ogrzewać pod obudową kominka i trafiać do pomieszczeń. co do umieszczenia wylotów - zarówno na górze jak i na dole - im dłuższa linia od wylotu do drzwi tym lepiej. ale w jednym pokoju na górze mam kratkę tuż przy drzwiach i wielkiej tragedii nie ma (też jest ciepło)

MarioM nie bój, nie bój, czerpnia do komory spalania będzie poza GWC. Chodzi o to, że kominek ogrzewając powietrrze z GWC będzie wytwarzał w sposób naturalny nadciśnienie i nie będzie takiego powrotu do pomieszczenia z kominkiem jaki opisałeś.

Który kanał zasilający/odbiorczy na górze, a który na dole?

Chodzi o to, że kominek ogrzewając powietrrze z GWC będzie wytwarzał w sposób naturalny nadciśnienie i nie będzie takiego powrotu do pomieszczenia z kominkiem jaki opisałeś.

Ciekawe.... ale wątpliwe.

U mnie działa to tak:

Duży Jotul Harmony + dystrybutor DGP na jakieś 8-9 rurek + czerpnia powietrza do spalania z zewnątrz.

W takim układzie całe powietrze do spalania jest pobierane z dworu i przy zamkniętych drzwiczkach nawet gram nie jest pobierany do spalania z wewnątrz.

Co do DGP Mario słusznie zauważył:

optymalnie jest umieszczać wyloty ciepłego powietrza w górnej części pomieszczeń, jak najdalej od drzwi. ciepłe powietrze ma tendencję do jak najszybszego powrotu do pomieszczenia w którym znajduje się kominek

I działa to u mnie znakomicie - ciepłe powietrze z wlotów umieszczonych na suficie jak najbiżej okien, ochładza się i opada w dół i poprzez szpary po drzwiami itd. wraca z powrotem do kominka (mam go w piwnicy) - tam jest z powrotem zasysane przez kominek i proces ogrzewania odbywa się od nowa.

Brak jakiegokolwiek połączenia między powietrzem do spalenia a powietrzem do ogrzewnia.

W daleko od kominkach położonych pomieszczeniach (chodzi tu tylko odlełość w poziomie) można ten proces wspomóc turbiną.

I tak powinien działać kominek + DGP.

Sprawdza się u mnie od 5 lat - a ogrzewam nim ~250 metrów, paląc co sezon ~12-14 metrów drewna.

I ogłaszam to jako PRAKTYK, a nie jakiś nawiedzony TEORETYK. :wink:

Pozdrawiam

moimi zdaniem lepiej dać z dołu ze względu na cyrkulację powietrza i nie brudzący się dodatkowo sufit.

ja wypuściłem jedną rurę w korytarzu na poddaszu,czy jest ona w stanie choćby w małym stopniu ogrzać sypialnie przez otwarte drzwi (dość blisko siebie)?moze ma ktoś takie rozwiązanie?