karmelowa 05.07.2016 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Moi drodzy! U mnie sytuacja wygląda tak: Dom jednorodzinny, około 20-letni, z nieużytkowym poddaszem. Poddasze jest otwartą przestrzenią, bez ścian działowych. W dachu nie ma okien, nie ma też podciągniętych instalacji [do podłączenia prąd, woda, kanalizacja oraz ogrzewanie centralne]. Plan jest taki, aby wstawić 5 okien dachowych i jeden balkon dachowy, podłączyć instalacje, wstawić ścianki działowe i wykończyć... Mam jeszcze tutaj dwie zagwozdki - mianowicie chcę dostawić schody a'la pożarowe, które pozwoliłby mi zorganizować osobne wejście [na dole mieszkają moi rodzice]. Chcę też do nieużywanego obecnie komina podpiąć kozę. Na te wszystkie działania chcę wziąć kredyt. I tutaj pojawia się problem - bank wymaga pozwolenia na budowę. Mimo moich starań, aby sprawę zlecić fachowcom z uprawnieniami budowlanymi [żeby poprowadzili temat], nie udało się ani z jedną ani z drugą osobą doprowadzić tematu do finału. Zostałam z tym sama... Mam już mapkę geodezyjną, wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzeni, mam projekt poddasza. Z tego, co wiem, potrzebuję jeszcze inwentaryzacji zamieszkanego już parteru + ekspertyzę techniczną. Ale nie wiem tak do końca: czy mam składać wniosek o pozwolenie na budowę? Czy na przebudowę? Jak wyglądają dalsze formalności? Czy mam zaangażować kierownika budowy, jak wygląda odbiór? Ktoś przez to przechodził? Proszę o info, będę bardzo wdzięczna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 05.07.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Z tego, co wiem, potrzebuję jeszcze inwentaryzacji zamieszkanego już parteru + ekspertyzę techniczną. A to wszystko złożone w całość, czyli w projekt budowlany remontu i przebudowy ze zmianą sposobu użytkowania poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karmelowa 05.07.2016 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 @redd, czy formalnie jest to wobec tego wniosek o pozwolenie na budowę? I czy wiesz może, co z tym kierownikiem budowy? Czy będzie mi potrzebny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 05.07.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 czy formalnie jest to wobec tego wniosek o pozwolenie na budowę? I czy wiesz może, co z tym kierownikiem budowy? Czy będzie mi potrzebny?Tak. Być może w zakresie będzie też rozbudowa, jeśli "schody a'la pożarowe" mają być docelową komunikacją na poddasze. co z tym kierownikiem budowy? Czy będzie mi potrzebny?Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karmelowa 05.07.2016 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 OK, pozwól, że zapytam o coś jeszcze. Jeśli zrezygnuję z zewnętrznych schodów i wejście na poddasze będzie przez klatkę schodową, to czy zostaję tylko przy pozwoleniu na budowę? Czy formalności związane z wnioskiem mogę załatwić bez kierownika budowy, uzyskując pieczątki od poszczególnych fachowców - architekt z uprawnieniami oraz branżowcy (woda, wod-kan itp.)? Jaka jest konkretnie rola kierownika budowy? Jakie kwalifikacje / uprawnienia musi mieć taka osoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 05.07.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Budowa, rozbudowa, nadbudowa, itp. - procedura do pozwolenia jest taka sama. Nie trzeba rezygnować ze schodów. Niezależne wejście na poddasze na pewno podniesie funkcjonalność domu. A może przebudować istniejącą klatkę schodową?Kierownik będzie potrzebny dopiero na starcie prac budowlanych. Musi mieć uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi. Najpierw trzeba zaangażować architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 06.07.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Musi być to osoba z uprawnieniami do projektowania w specjalności architektonicznej. Może nią być też inż. budownictwa. Powinny instalacje być w projekcie, czasem się je pomija przy prostych przebudowach. Koza wymaga niezależnego kanału dymowego. Na poddaszach często jest problem z wysokością komina. Dobrze gdyby miał >4 m. Schody zewnętrzne, otwarte powinny być min. 1,5 m od granicy. Zamknięte w kubaturze min. 3 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karmelowa 13.07.2016 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Dziękuję Ci za wiadomość. Ostatnio dowiedziałam się, że prace tego typu nie wymagają pozwolenia na budowę i można je wykonywać w oparciu o zgłoszenie... Weryfikuję temat powoli. Czy coś Ci może w tym temacie wiadomo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 14.07.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 prace tego typu nie wymagają pozwolenia na budowę i można je wykonywać w oparciu o zgłoszeniePrzebudowa nie wymaga, dla budownictwa jednorodzinnego. Sprawę komplikują schody zewnętrzne (klatka schodowa), bo wtedy zakres prac to rozbudowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karmelowa 31.10.2016 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Dzięki, zrezygnowałam ze schodów, zmienimy trochę projekt i będziemy robić wszystko w oparciu o zgłoszenie. To znacznie mniej formalności i dużo niższe koszty. Raz jeszcze dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts