Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż drążka prysznicowego bez wiercenia - alternatywy

blejdziu

Recommended Posts

Witam forumowiczów!

Na wstępie chcę przeprosić, jeśli umieściłem temat w złym dziale, ale chyba trafiłek w miarę ok.:)

Przechodząc do sedna:

Założyłem tutaj konto by uzyskać poradę dotyczącą montowania drążka prysznicowego (kątowego) bez wiercenia.

Sytuacja wygląda następująco: Podnajmuję mieszkanie. W łazience posiadam wannę, nad którą jest panel prysznicowy. W związku z tym chciałem zamontować drążek prysznicowy nad wanną. Właściciel mieszkania średnio pozwala na wiercenie w łazience, z bliżej nieznanych mi powodów. W ruch na poszły w pierwszej kolejności "plastry" montażowe (przezroczyste) - niestety, bez sukcesu. Następnie zakupiłem w Castoramie klej montażowy. Po 24 godzinach drążek się trzymał, zatem postanowiłem zawiesić zasłonę. Wszystko wydawało się okej, do czasu kąpieli. Po skończonej kąpieli drążek zaczął odpadać i tak skończył się "montaż" drążka.

Następnym krokiem, który chcę wykonać jest zakup taśm montażowych Tesa - czy to załatwi sprawę? Czy znacie jakiś inny sposób? I - generalnie - czy da się to w ogóle wykonać?

Pozdrawiam!

Adrian

Moim zdaniem żadna taśma tego nie utrzyma, zbyt duże ramię i siła ścinająca.

Nie wiem jak to wygląda na żywo, ale ratunkiem jest drążek rozporowy :

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=dr%C4%85%C5%BCek+rozporowy+prysznicowy&bmatch=s0-hou-1-4-0623

Niestety wymagane są dwie równoległe ściany aby było jak go rozeprzeć.

Właściciel prawdopodobnie boi się wiercenia w płytkach, bo to pozostawi nienaprawialne otwory. Natomiast ewentualnie możesz pogadać czy nie zgodzi się na montaż do sufitu. Sufit jest zazwyczaj malowany / biały i potencjalna naprawa jest trywialna.