agresst 05.07.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Witam, W jednej z granic działki mam skarpę około 150-170 cm. Chciałbym możliwie blisko granicy wykonać mur oporowy długi na około 25 m .Na sąsiednich działkach zrobili szalunki i wylali taki mur grubości 20-30 cm.Mam kilka pytań:1.Czy należy wykonać w tej sytuacji mur typu L?2.Jeżeli nie typu L o ile cm zalać w gruncie?3.Czy 20-30 cm to wystarczająca grubość?4.Czy można dorzucić gruzu w taką konstrukcje? ( zdaje sobie sprawę ze to osłabia)?5.Czy wręcz przeciwnie należy dorzucić zbrojenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarW 05.07.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Po pierwsze przydałby się projekt gdzie wszystko będzie policzone.Po drugie na mur oporowy wymagane jest pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 06.07.2016 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Witam, W jednej z granic działki mam skarpę około 150-170 cm. Chciałbym możliwie blisko granicy wykonać mur oporowy długi na około 25 m .Na sąsiednich działkach zrobili szalunki i wylali taki mur grubości 20-30 cm.Mam kilka pytań: 1.Czy należy wykonać w tej sytuacji mur typu L? 2.Jeżeli nie typu L o ile cm zalać w gruncie? 3.Czy 20-30 cm to wystarczająca grubość? 4.Czy można dorzucić gruzu w taką konstrukcje? ( zdaje sobie sprawę ze to osłabia)? 5.Czy wręcz przeciwnie należy dorzucić zbrojenie? Na te pytania odpowie konstruktor, ktory ten mur zaprojektuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 06.07.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Ja bym dała zbrojenie, wzmocni to konstrukcję. Głębokość posadowienia zależy od rodzaju gruntu, na gliniastych trzeba głębiej, na przepuszczalnych powinno wystarczyć 60-80 cm. Zerknij tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214759-Murek-oporowy ten temat był już wałkowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts