Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

W jednej z granic działki mam skarpę około 150-170 cm. Chciałbym możliwie blisko granicy wykonać mur oporowy długi na około 25 m .Na sąsiednich działkach zrobili szalunki i wylali taki mur grubości 20-30 cm.Mam kilka pytań:

1.Czy należy wykonać w tej sytuacji mur typu L?

2.Jeżeli nie typu L o ile cm zalać w gruncie?

3.Czy 20-30 cm to wystarczająca grubość?

4.Czy można dorzucić gruzu w taką konstrukcje? ( zdaje sobie sprawę ze to osłabia)?

5.Czy wręcz przeciwnie należy dorzucić zbrojenie?

Witam,

W jednej z granic działki mam skarpę około 150-170 cm. Chciałbym możliwie blisko granicy wykonać mur oporowy długi na około 25 m .Na sąsiednich działkach zrobili szalunki i wylali taki mur grubości 20-30 cm.Mam kilka pytań:

1.Czy należy wykonać w tej sytuacji mur typu L?

2.Jeżeli nie typu L o ile cm zalać w gruncie?

3.Czy 20-30 cm to wystarczająca grubość?

4.Czy można dorzucić gruzu w taką konstrukcje? ( zdaje sobie sprawę ze to osłabia)?

5.Czy wręcz przeciwnie należy dorzucić zbrojenie?

Na te pytania odpowie konstruktor, ktory ten mur zaprojektuje

Ja bym dała zbrojenie, wzmocni to konstrukcję.

Głębokość posadowienia zależy od rodzaju gruntu, na gliniastych trzeba głębiej, na przepuszczalnych powinno wystarczyć 60-80 cm.

Zerknij tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214759-Murek-oporowy ten temat był już wałkowany ;)