Balin 06.07.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Witam Jestem w trakcie remontu. Mieszkanie jest w bloku z lat 60. W całym mieszkaniu, tj. przedpokój, salon, sypialnia mamy położony parkiet (łącznie 30m2, bez progów). Podłoga nie jest idealnie równa. Sprawdzaliśmy wahania i według mnie wychodzi max 5 mm. Klepki nie wypadają, w niektórych miejscach delikatnie się ruszają. Ogólnie parkiet jest zniszczony po remoncie- plamy, ryski, przebarwienia- wygląda nieładnie. Od razu napiszę, że nie chcemy go cyklinować i malować- mamy już kupione panele, pozostała kwestia podkładu i ewentualnego przygotowania podłoża. Wiem już, że między parkiet a panele nie kładzie się folii, że lepiej wybrać zwykły podkład ze styropiany lub korek. Zastanawia mnie jednak, co robić z tymi nierównościami. Jak już wcześniej pisałam nie są to duże wahania (max 5 mm), ale jednak są. Czy podkład poradzi sobie z nimi? Jaki wybrać? Styropian, korek, a może coś innego? Sprzedawcy w każdym sklepie proponowali mi coś innego i nie wiem po prostu komu zaufać. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 26.07.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Nie ma ideału. Każdy ma coś. W przypadkach nierówności polecam podkłady o grubości około 2x większej od największej nierówności. Dodatkowo polecam podkłady trwale plastyczne. Tzn. takie, które po ściśnięciu np. w palcach i puszczeniu, wracają do swojego kształtu. Robiłem kiedyś testy różnych podkładów podłożonych pod panele i skacząc na tym. Druga osoba słuchała piętro niżej. Okazało się że najlepsze efekty dawał powtórnie spieniony poliuretan, tzw. pianomat. Prawdopodobnie w przypadku tej podłogi jest problem z dźwiękiem, jeśli nie to może można zastosować coś innego tańszego, chociaż ta pianka sama w sobie nie jest droga. PozdrawiamSebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts