Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa domu po granicy działki

flatbeet

Recommended Posts

Witam,

Mam taką oto sytuację że Inwestor chce rozbudować dom na nowo powstałej granicy działki. W budynku mieszkają w tej chwili 3 rodziny które tworzą wspólnotę i wspólnota wyraziła zgodę na rozbudowę.

Sytuacja jak w załączonym poniżej linku

http://oi64.tinypic.com/2ns1dvn.jpg

Działka 2/5 została podzielona na 4 mniejsze działki (2/31, 2/32, 2/33 i 2/34), budynek mieszkalny stoi na działce 2/7. Do Inwestora należy nowo powstała działka 2/33 i działka istniejąca 2/6 i na obu tych działkach przewiduje się dobudowę pomieszczenia mieszkalnego (kolor niebieski) o wymiarach ok. 6x7 m. Dobudowa parterowa z dachem płaskim. Problem w tym że projektowana dobudowa przebiegałaby po granicy z działką 2/32.

Moje pytanie czy takie rozwiązanie jest zgodne z przepisami ? Czy par. 12, pkt. 3, ppkt. 3 WT ma w tej sytuacji zastosowanie ? Dodam, że działka jest szersza niż 16m.

Zastanawiam się czy nie prościej by było rozbudować budynek na pierwotnej działce jeszcze przed podziałem i potem po rozbudowie dokonać podziału wtórnego geodezyjnego.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

paweł

Moje pytanie czy takie rozwiązanie jest zgodne z przepisami ? Czy par. 12, pkt. 3, ppkt. 3 WT ma w tej sytuacji zastosowanie ? Dodam, że działka jest szersza niż 16m.
Moim zdaniem nie ma. Powyższy przepis dotyczy sytuacji, gdy istniejący budynek stoi bliżej granicy niż 3, 4 m - np. w samej granicy. Rozbudować wtedy go można z zachowaniem pasa 3 m od granicy.