paczasss 06.07.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Witam. Na wstępie chciałbym sie usprawiedliwic że kolejny podobny tworze temat jednak posiadam wiele wiecej pytań na których nie uzyskałem odp czytajac inne fora. Na dzień dobry chciałbym zadac podstawowe pytania aby zweryfikowac swoją wiedze z przeczytaną w innych tematach . Przymierzam sie do wymiany pieca / kotła w domku budowanym 30 lat temu wiec instalacja stara. Obecnie posiadam kocioł na miał jednak chciałbym ułatwic sobie dlatego przymierzam sie na piec z podajnikiem. Domek ok 200m2 jednak w tym jest spora kotłownia i klatka schodowa które są minimalnie ogrzewane. Z racji ze nie mam mozliwosci załozenia pieca na gaz mysle o eko-groszku , pelecie jednak nie jestem przekonany co do tego paliwa. (co polecacie z własnego doswiadczenia?)Najistotniejsze pytania które mnie interesują to:1. Jaki kocioł żeliwny czy stalowy ? wady i zalety ?2. jakiej marki i jaki model polecacie ? nie oczekuje jakis nowinek tylko sprawdzonych modeli3. jaki osprzęt do pieca ? oszczedny w poborze prądu .4. Interesował mnie kocioł tzw 3 w 1 (ekogroszek, miał , drewno czy wegiel )z dodatkowym paleniskiem jednak czytałem że są gorsze niz same na jedno paliwo . Są juz i cztery w jednym jak wyzej plus petet.5. Jaki osprzęt mechaniczny typu podajnik , zawór ilu drożny ? refluks spalin ? na co szczegolnie zwrócic uwage. Proszę jeszcze o własne spostrzezenia , doświadczenia ile trzeba spalic na sezon danego paliwa (oczywiscie mniej wiecej poglądowo.) Oraz własne cenne informacje których nie wyczytam w internecie czy u producenta . Dziękuję z góry.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 06.07.2016 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 proszę o linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.07.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybiera%C4%87-kocio%C5%82-na-ekogroszek/ poczytaj może coś ci to pomożena pytania o ilość spalanego paliwa nie da się udzielić szybkiej odpowiedzizależy to od zapotrzebowania domu, kaloryczności paliwa i sprawności procesu i samego kotła oraz poprawności doboru do zapotrzebowania. za dużo zmiennych aby rzucić jakąś sensowną cyfrę. Ty zaś o potrzebach domu nie napisałeś nic. powierzchnia nie jest wyznacznikiem doboru mocy "czajnika"co do kotłów - jak kocioł jest do wszystkiego to jest do niczegoalbo ekogroszek/miał albo pelletkotły dedykowane zazwyczaj mają lepszą sprawność na paliwie podstawowym. ruszt dodatkowy "awaryjny" służy jak jego nazwa wskazuje do palenia awaryjnego - nie ma co na niego liczyć zacznij jednak od poradnika potem pytaj jeśli będziesz miał wątpliwości postaram się odpowiedzieć a i inni koledzy zapewne też coś dołożą od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 07.07.2016 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Potrzeby domu ? Hmmm . Pomurowany z pustaka na zSadzie caly pustak / przestrzen wolna /pol pustaka i do tego docieplony 8 cm steropianem . Calosc okolo gr 50 cm. Proszę o wlasne spostrzezenia co do tego czy zeliwny czy stalowy ? Aby w ogole ruszyc z miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.07.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 podstaw dane swojego domu do kalkulatora na stronie:http://cieplowlasciwie.pl/startprzeczytaj mój poradniktam opisałem co nieco o kotłachna szybko nawiązując do pytania o wymiennikżeliwny- zdecydowanie dłuższa żywotność, często jednak ze wsględu na problemy z odlewaniem żeliwa niższa sprawność i wyższa strata kominowastalowy- niższa żywotność niż żeliwnego (chociaż dbając można cieszyć się kotłem kilkanaście lat), wyższa sprawność, oczywiście nie każdej konstrukcji. dobrze wybierać wśród kotłów z badaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 10.07.2016 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2016 Proszę jeszcze o podpowiedź. Posiadam domek budowany w latach 80 ale dobrze zadbany, docieplony ale posiada komin murowany czerwoną cegłą. I zastanawiam się czy wyłożyć Blachą z kwasowki ? Co radzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 13.07.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 mój dom tez z lat 80-ych, komin z cegły bez wkładówjest jedynie lekko osmalony wewnątrz po 7 sezonach palenia ekogroszkiem.jak zadbasz to nie będzie problemowjak będziesz palił syfem to i wkład z kwasówki nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 13.07.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 mój dom tez z lat 80-ych, komin z cegły bez wkładów jest jedynie lekko osmalony wewnątrz po 7 sezonach palenia ekogroszkiem. jak zadbasz to nie będzie problemow jak będziesz palił syfem to i wkład z kwasówki nie pomoże Jest to kwestia temperatury spalin i ich wilgoci. Wkład zawsze zdążysz włożyć jeżeli zaobserwujesz jakieś niepokojące objawy. Jeżeli oczywiście komin ma odpowiednią średnicę, a jego obecny stan nie wymaga ratowania w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 18.07.2016 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Proszę jeszcze o konkretne modele kotłów stalowych. Max 16 -18 kw . Ekogroszek miał . Bardzo mi pomożecie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 18.07.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Proszę jeszcze o konkretne modele kotłów stalowych. Max 16 -18 kw . Ekogroszek miał . Bardzo mi pomożecie ... obawiam się że nie dostaniesz prostej odpowiedzi , ale 200 stron pyskówki a to ten a to tamten a na końcu taki jeden nawiedzony bedzie cię od durni wyzywał i namawiał na PC , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.07.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 "nawiedzony" chyba znowu komuś nabluzgał i go zbanowali po raz 101-szy Przeniósł się na budujemydom i tam nawraca kijem Wisłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 18.07.2016 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Hmmm Tzn ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 18.07.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Hmmm Tzn ? ten nawiedzony to jest gostek natrętnie promujący PC do tego stopnia że wrednie wszystkich obraża , a co do kotła jedynie co ja mogę powiedzieć bo też raczej bedę wymieniał kocioł na podajnikowy ( becny ma dopiero rok GS defro) to aby wybrać znanego producenta i tyle reszta to chyba ruletka tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 29.07.2016 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 duzo chwali kocioł DEFRO eko duo Uni R . Czy ktoś posiada ten model i moze coś powiedzieć na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.07.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Duo Uni = z nazewnictwa Defro rynna z rusztem wodnym. Nie wiem kto chwali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.07.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Duo Uni = z nazewnictwa Defro rynna z rusztem wodnym. Nie wiem kto chwali... Ci co myślą że tak ma być jak jest i tak jest najlepiej bo w ulotce tak napisali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 29.07.2016 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 w takim razie jaki Kocioł Defro na ekogroszek, miał i moze byc dodatkowe ruszta na drewno . Proszę o konkretny model ... Ps a jakie w takim razie ww model posiada wady ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 29.07.2016 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 co byś t takim razie z defro proponował na eko i miał i dobrze by było gdyby posiadał dodatkowe ruszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 31.07.2016 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 hello ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 31.07.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 ten nawiedzony to jest gostek natrętnie promujący PC do tego stopnia że wrednie wszystkich obraża , a co do kotła jedynie co ja mogę powiedzieć bo też raczej bedę wymieniał kocioł na podajnikowy ( becny ma dopiero rok GS defro) to aby wybrać znanego producenta i tyle reszta to chyba ruletka tak myślę Znanym producentom też udaje się wyprodukować bubla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts