Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja do nowego domu.

mlis2

Recommended Posts

Witam Serdecznie, jestem nowym użytkownikiem, proszę o pomoc szanownych forumowiczów w wybraniu odpowiedniej instalacji grzewczej.

Dom parterowy z poddaszem jest na etapie stanu surowego zamkniętego.Na działce jest gaz więc chyba najlepiej będzie wykorzystać go jako główne źródło energii. Zbudowany w technologii tradycyjnej z H+H 24cm +20 styropianu. Powierzchnia około 250 m2, dach 2 spadowy docieplony 25 cm2 wełną. Instalacja jaką sobie wymyśliłem to dół podłogówka około 80m2 garaż i pralnia kaloryfery, góra 4 pokoje + łazienka, myślę że w każdym po kaloryferze bez podłogówki, może ewentualnie w łazience. Nie wiem czy jest dobrym pomysłem instalować dodatkowe źródło energii np pompę powietrze woda (W mojej gminie nie ma żadnych dofinansowań:( więc może nie warto przepłacać) jako alternatywa. Dodatkowo w jest kominek ale jest on traktowany jako atrakcja wizualna. Prosił bym o pomoc jakiej firmy i jakiej mocy wybrać piec oraz cały osprzęt, bardzo liczę na sugestie

Nie bądź leniem paskudnym - użyj opcji szukaj.

Na szybko Ci powiem:

- Gaz + Pompa ciepła - bezsens tylko jedno źródło albo to albo tamto. Jeszcze kominek - chcesz 3 źródła ciepła - jak to zepniesz?? Od razu Ci powiem - koszty będą niewyobrażalne - a komfortu zero. Ostatnio było tu pytanie jak spiąć kominek z płaszczem z piecem gazowym czy czymś tam. Pytający przerobił kilku instalatorów - było to tak skomplikowane i skopane, że nikt nie doprowadził do ładu tego. Krótko mówiąc nie idź tą drogą.

- Tak samo koncepcja grzejniki + podłogowe - bezsens (najdroższa z możliwych konfiguracji - a najmniej komfortowa) - albo to albo tamto (z przewagą na podłogowe)

- Masz blisko gaz to rób sam gaz i nie wymyślaj, bo wpierdzielisz się i potem będziesz już tylko brnął. Niech to będzie główne źródło, ale i jedyne.

- Przemyśl też ten kominek - na kij CI kotłownia w salonie. Ja zlikwidowałem, bo nie miałem kasy i cieszę się niezmiernie.

- Co do kotła gazowego - omijaj niemieckie marki robione wacek wie gdzie - szajs szajs. A taka marka co miała wspólną nazwę z niemieckimi samolotami to już w ogóle - ludzie psioczą aż tutaj na forum.

Nie pakuj się też w nie wiadomo jaką automatykę do tego wszystkiego. Sterownik pogodowy wystarczy.

Edytowane przez domino34

Masz racje trochę ze mnie leń a tak naprawdę nie znalazłem tematu o podobnym zakresie do mojego.

Dla czego nie polecasz mieszanego źródła ciepła (kaloryfer + podłogówka)

Na dole ma 24cm wylewki(15 styro + wylewka) ale na górze już tylko 15 cm zmieści się tam podłogówka?

A co do kotła macie jakieś doświadczenia firmą Termet ? Biorę jeszcze pod uwagę vaillant bo mam obok serwis.

Masz racje trochę ze mnie leń a tak naprawdę nie znalazłem tematu o podobnym zakresie do mojego.

Dla czego nie polecasz mieszanego źródła ciepła (kaloryfer + podłogówka)

Na dole ma 24cm wylewki(15 styro + wylewka) ale na górze już tylko 15 cm zmieści się tam podłogówka?

A co do kotła macie jakieś doświadczenia firmą Termet ? Biorę jeszcze pod uwagę vaillant bo mam obok serwis.

Ja też się buduję, nie jestem fachowcem, ale po przewertowaniu forum można się sporo dowiedzieć. Trzeba tylko uważać na naganiaczy i ukryte firmy bo zrobiło się tu ich sporo. A leniuchem jesteś strasznym, bo w tym dziale kilka tematów niżej niż ten jest rozmowa o doborze kotła gazowego? Długo szukać?? Tu masz np:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190052-Immergas-Victrix-X-2-v-2011-ustawienia-opinie-porady ( nie to, że polecam mówię, że jest). Jest też wątek, w którym się gada ile gazu poszło w sezonie - jest tam mnóstwo informacji o grzaniu gazem.

Czytaj dzienniki forumowiczów (np Elfir grzeje dom gazem - zobacz tam, są też inne dzienniki - domy grzane i gazem i pompą, ale nie ma ani jednego, gdzie są oba)

Można zacząć od obliczenia zapotrzebowania na ciepło Twojego budynku. Wtedy wiesz ile budynek potrzebuje ciepła i dobierzesz sobie źródło. Mi to zrobił już architekt - ale potem i tak zrobiłem to sam (darmowym programem) i wynik wyszedł niższy o 16% - zaraz starzy forumowicze mnie zjadą.

Kaloryfery + podłogówka, to problem przede wszystkim od strony instalatorskiej. Kaloryfery są stworzone do grzania na wysokich temperaturach 50-60 stopni, a podłogówka przy niskich np 30-35 stopni na zasilaniu. Teraz piec musi wygrzać wodę do temperatury grzejników, a w instalacji trzeba ją obniżyć do podłogówki (co najminiej dwie pompy + zawór mieszający - 4 cyfrowa suma do wydania) - po co? Poza tym piec gazowy kondensacyjny działa w trybie kondensacji tylko do pewnej temperatury (55 stopni - chyba nie jestem pewien) im niższa temperatura tym lepsza kondensacja - grzejniki temu przeszkadzają, a podłogówka pomaga. Tak samo pompa ciepła im większa temperatura wody w instalacji tym mniejsza sprawność (COP spada i nici z oszczędzania). Stąd zarówno pompa ciepła i piec gazowy z kondensacją dobrze będą działać z podłogówką. Jest też wyjście w postaci przewymiarowania grzejników - większy grzejnik musi mieć mniejszą temperaturę - ale znów koszty i ogromne klocki pod oknami o długości 1,5m - 2m to też słabo. Ja nie używam ani jednego ani drugiego, więc więcej Ci nie powiem - jeszcze raz odsyłam do odpowiednich działów. Instalację mieszaną to można by jeszcze rozważyć może przy kotle na pellet (bo z pieca idzie 60 stopni), ale do gazu czy pompy to instalacja mieszana to już bardzo słaby pomysł.

Na piętrze masz 15 cm wylewki - to ok. Styropianu wystarczy tam 3-5 cm na wygłuszenie. Standardowa grubość wylewki jaką masz w tabelach do doboru parametrów podgłówki to 6cm do 7,5 cm. Razem piętro: 5cm stryro +8cm betonu =13cm + zapas na wykończenie. Masz spokojnie miejsce, aby zrobić podłogówkę i na dole, i na górze.

Ale i tak ogromny plus dla Ciebie, że nie myślisz o eko-groszku, ani węglu, tylko od razu bierzesz pod uwagę cywilizowane źródło ciepła. Tak trzymaj

PS Po uwadze od fachman19, rzeczywiście ta grubość wylewki jest za duża. Z pewnością Pan od wylewek czy KB dobierze to lepiej, ale podłogówka się żmieści

Edytowane przez domino34

Ja też się buduję, nie jestem fachowcem, ale po przewertowaniu forum można się sporo dowiedzieć. Trzeba tylko uważać na naganiaczy i ukryte firmy bo zrobiło się tu ich sporo. aj

Masz rację najlepiej doradzą niefachowcy ;)

Powinno się wprowadzić zakaz zakładania firm powiązanych z budownictwem

Witam Serdecznie, jestem nowym użytkownikiem, proszę o pomoc szanownych forumowiczów w wybraniu odpowiedniej instalacji grzewczej.

Dom parterowy z poddaszem jest na etapie stanu surowego zamkniętego.Na działce jest gaz więc chyba najlepiej będzie wykorzystać go jako główne źródło energii. Zbudowany w technologii tradycyjnej z H+H 24cm +20 styropianu. Powierzchnia około 250 m2, dach 2 spadowy docieplony 25 cm2 wełną. Instalacja jaką sobie wymyśliłem to dół podłogówka około 80m2 garaż i pralnia kaloryfery, góra 4 pokoje + łazienka, myślę że w każdym po kaloryferze bez podłogówki, może ewentualnie w łazience. Nie wiem czy jest dobrym pomysłem instalować dodatkowe źródło energii np pompę powietrze woda (W mojej gminie nie ma żadnych dofinansowań:( więc może nie warto przepłacać) jako alternatywa. Dodatkowo w jest kominek ale jest on traktowany jako atrakcja wizualna. Prosił bym o pomoc jakiej firmy i jakiej mocy wybrać piec oraz cały osprzęt, bardzo liczę na sugestie

Witam, masz gaz na działce, więc masz w zasadzie problem rozwiązany - polecałbym kocioł kondensacyjny.

Nie łączyłbym tego z pompą ciepła - nie jest to uzasadnione ekonomicznie, tym bardziej, że kocioł pracowałby dosłownie kilka dni w ciągu roku.

Co do kotłów kondensacyjnych - przeglądnij opcje naszej rodziny kotłów Vitodens. Zobacz jakie mamy warunki gwarancji i serwisu.

Jak masz watpliwości co do mocy urządzenia, możesz skorzystać z pomocy naszych partnerów, którzy odwiedzą Cię na budowie i bezpłatnie, niezobowiązująco i indywidualnie doradzą. TUTAJ znajdziesz odpowiedniego dla Ciebie.

Masz jakieś pytania? Pytaj!

fachman - Masz rację chodzi mi o to, że jest 15 cm miejsca na wykończenie na piętrze - podłogówka się w to spokojnie zmieści - grubości niech dobierze człowiek od wylewek, kierownik budowy czy inny odpowiedzialny za to. Tylko tyle chciałem powiedzieć.

Są dwie strony medalu - było tu sporo przypadków: Naganiania na pompy, wstawiania pieców 25kW do domów 100m2 itp. Stąd piszę, aby brać z rezerwą porady. Instaluje Pan pompy proszę doradzić w takim razie.., a nie wyśmiewać. Proszę też poprawić wszystkie moje błędy, bo jak mówię, nie jestem fachowcem tylko dzielę się tym co tu wyszukałem.

Edytowane przez domino34

fachman - Masz rację chodzi mi o to, że jest 15 cm miejsca na wykończenie na piętrze - podłogówka się w to spokojnie zmieści - grubości niech dobierze człowiek od wylewek, kierownik budowy czy inny odpowiedzialny za to. Tylko tyle chciałem powiedzieć.

Są dwie strony medalu - było tu sporo przypadków: Naganiania na pompy, wstawiania pieców 25kW do domów 100m2 itp. Stąd piszę, aby brać z rezerwą porady. Instaluje Pan pompy proszę doradzić w takim razie.., a nie wyśmiewać. Proszę też poprawić wszystkie moje błędy, bo jak mówię, nie jestem fachowcem tylko dzielę się tym co tu wyszukałem.

Właśnie dlatego raz jeszcze sugeruję skontaktowanie się z kimś kto zobaczy Pana inwestycje i po rozmowie z pewnością dojdziecie do kompromisu. To nic nie kosztuje, a może pomóc i uspokoić :)

Podaje namiar raz jeszcze: http://www.viessmann.pl/pl/uslugi/najblizszy-partner.html

f

Skoro są dwie strony medalu to dlaczego pisac o jednej, duzo, duzo wiecej jest przypadków gdzie prawidłowo obliczono i dobrano moc pompy, kotła, ocieplenia, podano prawidłowe rozwiązania instalacji. Co do prawidłowosci ozc w poprzednich postach to jaką masz gwarancję ze to Ty prawidłowo wykonałes OZC, to ze wyszło 16% mniej o niczym nie swiadczy. Jakkolwiek z rezerwą podchodzę do wiarygodnosci ozc wykonywanych przez architektów, to negowanie fachowosci wszystkich firm tu piszacych jest troche nie na miejscu, fachman ma rację ze niektórym sie wydaje ze fachowiec i tak na niczym sie nie zna lub wykonuje niedokładnie i dlatego najlepiej wszystko samemu.

Skoro są dwie strony medalu to dlaczego pisac o jednej, duzo, duzo wiecej jest przypadków gdzie prawidłowo obliczono i dobrano moc pompy, kotła, ocieplenia, podano prawidłowe rozwiązania instalacji. Co do prawidłowosci ozc w poprzednich postach to jaką masz gwarancję ze to Ty prawidłowo wykonałes OZC, to ze wyszło 16% mniej o niczym nie swiadczy. Jakkolwiek z rezerwą podchodzę do wiarygodnosci ozc wykonywanych przez architektów, to negowanie fachowosci wszystkich firm tu piszacych jest troche nie na miejscu, fachman ma rację ze niektórym sie wydaje ze fachowiec i tak na niczym sie nie zna lub wykonuje niedokładnie i dlatego najlepiej wszystko samemu.

Czytaj przede wszystkim dokładnie. Ani razu nie powiedziałem, że uważam się za fachowca, wręcz mówię wprost, że wiem tylko tyle co wyszukam na forum, w internecie i ze zbudowania 1 swojego domu - mówię to wprost! Ja napisałem dwa posty na temat, a Pan fachowiec audytor? Fachman przynajmniej zwrócił uwagę na mój błąd

Dokładnie takiego postu się spodziewałem od Pana od audytów energetycznych. A skąd wiesz, że mój architekt nie podzlecił tego np Tobie i gadasz o OZC robionym przez Ciebie??? Nie napisałem słowa, że ktoś się pomylił, że ktoś zrobił źle. Raczej miałem na myśli, że skoro mi na darmowym programie wyszło tylko 16% różnicy to ma szanse to być dobrze. Ale Pan audytor wie lepiej co napisałem i swoje 3 grosze, aby dać do fachowca wtrącił.

Widzę, że coś boli. Ja tylko mówię, że trzeba troszkę uważać. Są fachowcy, którzy mówią "jestem instalatorem, myślę to i to i tamto" robią to otwarcie i spoko. Są też ludzie, którzy też są instalatorami i mówią " sądze to i to i tamto", ale robią to bez przyznawania, ze nimi są. Dlatego nie mówię, aby ich skreślać, tylko mówię, aby być ostrożnym i brać porady z rezerwą. O nikim nie mówie, że robi swoją pracę źle Panie audytorze. Dla zwiększenia odsetku trafnych doborów radzę po prostu trochę dystansu i tyle.

Dodatkowo Ty to masz wiedzę, stąd też mógłbyś coś doradzić w temacie... a nie krytykować zalecenie od ostrożności.

Edytowane przez domino34

Nie bądź leniem paskudnym - użyj opcji szukaj.

Na szybko Ci powiem:

- Gaz + Pompa ciepła - bezsens tylko jedno źródło albo to albo tamto. Jeszcze kominek - chcesz 3 źródła ciepła - jak to zepniesz?? Od razu Ci powiem - koszty będą niewyobrażalne - a komfortu zero. Ostatnio było tu pytanie jak spiąć kominek z płaszczem z piecem gazowym czy czymś tam. Pytający przerobił kilku instalatorów - było to tak skomplikowane i skopane, że nikt nie doprowadził do ładu tego. Krótko mówiąc nie idź tą drogą.

- Tak samo koncepcja grzejniki + podłogowe - bezsens (najdroższa z możliwych konfiguracji - a najmniej komfortowa) - albo to albo tamto (z przewagą na podłogowe)

- Masz blisko gaz to rób sam gaz i nie wymyślaj, bo wpierdzielisz się i potem będziesz już tylko brnął. Niech to będzie główne źródło, ale i jedyne.

- Przemyśl też ten kominek - na kij CI kotłownia w salonie. Ja zlikwidowałem, bo nie miałem kasy i cieszę się niezmiernie.

- Co do kotła gazowego - omijaj niemieckie marki robione wacek wie gdzie - szajs szajs. A taka marka co miała wspólną nazwę z niemieckimi samolotami to już w ogóle - ludzie psioczą aż tutaj na forum.

Nie pakuj się też w nie wiadomo jaką automatykę do tego wszystkiego. Sterownik pogodowy wystarczy.

Nie pochwalę również pomysłu pytającego ale da się to zrobić żeby spiąć do kupy i żeby działało.

Dwa tygodnie temu klient sobie coś takiego wymyślił.

Miał już w instalacji kocioł gazowy i zwykłego śmieciucha.

Twierdził że gdzieś z tego gazu ciepło jest "inne" i palił w śmieciuchu :)

Teraz dopięty kocioł na eko groszek i wsio działa, może korzystać z czego chce.

W przypadku kolegi pytającego radziłbym wybrać jedno źródło, np. zrobić wszędzie podłogówkę i zainwestować w pompę, jeśli góra ma zostać z grzejnikami to podłączyć gaz skoro jest.

Dokładnie takiego postu się spodziewałem od Pana od audytów energetycznych. A skąd wiesz, że mój architekt nie podzlecił tego np Tobie i gadasz o OZC robionym przez Ciebie???

Widzę, że coś boli. Ja tylko mówię, że trzeba troszkę uważać. Są fachowcy, którzy mówią "jestem instalatorem, myślę to i to i tamto" robią to otwarcie i spoko. Są też ludzie, którzy też są instalatorami i mówią " sądze to i to i tamto", ale robią to bez przyznawania, ze nimi są. Dlatego nie mówię, aby ich skreślać, tylko mówię, aby być ostrożnym i brać porady z rezerwą. O nikim nie mówie, że robi swoją pracę źle Panie audytorze. Dla zwiększenia odsetku trafnych doborów radzę po prostu trochę dystansu i tyle.

Dodatkowo Ty to masz wiedzę, stąd też mógłbyś coś doradzić w temacie... a nie krytykować zalecenie od ostrożności.

Nie nic nie boli, tylko pytam skąd pewnosc ze architekt zrobił zle, a Ty zrobiłes lepiej bo przeciez wyszło 16% mniej. To ze wyszło mniej nie jest zadnym miernikiem dokładnosci obliczen. Kto wykonywał ozc nie ma znaczenia, chodzi o wiarygodnosc oceny dokładnosci obliczen przez laika/amatora.Oczywiscie ze mogę doradzic, tylko tyle ze pytajacy po ostrzezeniach na forum jacy to fachowcy zli i niekompetentni uzna ze i tak nie nie warto tego czytac. Polska to taki dziwny kraj w którym wszyscy znają sie na wszystkim. Co do ostroznosci w stosunku do porad to oczywiscie jest ona zalecana, ale trzeba miec na uwadze ze za wszelkie te porady bo to tylko forum, nikt nie bierze odpowiedzialnosci. Jezeli fachowiec doradzi i wykona to bierze odpowiedzialnosc i daje gwarancję. Forum tego nie daje.

Panie asolt. Ani słówkiem, nie stwierdziłem, że architekt zrobił źle!!!

Powtarzam swój poprzedni post! "Nie napisałem słowa, że ktoś się pomylił, że ktoś zrobił źle. Raczej miałem na myśli, że skoro mi na darmowym programie wyszło tylko 16% różnicy to ma szanse to być dobrze" I dodam pewnie z racji używania darmowego programu to ja mam coś nieuwzględnione i stąd różnica. Teraz Pan zrozumiał?

Nie mówię też że każdy spec to partacz. Mówię tylko, że należy uważać. Proszę tylko o trochę dystansu do rad i opinii.

Nigdzie też nie napisałem, aby być samorobem, jak kilku naszych pozytywnych forumowych wariatów ( w pozytywnym sensie, żeby nie było...). Po prostu mówię korzystajcie z usług, ale obserwujcie, pilnujcie, sprawdźcie na forum.

Panie asolt nie rób też z pytającego idijoty. Na pewno zdaje sobie sprawę, że to forum i ostateczna rozmowa rozegra się z instalatorem. Jednak może będzie wiedział o co pytać i czego nie dać sobie wcisnąć np pieca 25KW na zapas, czy rozbudowanej automatyki....

Edytowane przez domino34

bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Chyba macie racje co do grzejników głownie chodzi mi o wygląd wizualny,choć wasze argumenty są jasne, zona też optuje za tym rozwiązaniem, ale ja jako prawdziwy Polak chciałem troszkę przyoszczędzić. To może jeszcze podpytam co do marek kotłów gazowych.Instalator bardzo zachwala firmę Termet ale sami wiecie jak to jest ze sprzedawcami.

bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Chyba macie racje co do grzejników głownie chodzi mi o wygląd wizualny,choć wasze argumenty są jasne, zona też optuje za tym rozwiązaniem, ale ja jako prawdziwy Polak chciałem troszkę przyoszczędzić. To może jeszcze podpytam co do marek kotłów gazowych.Instalator bardzo zachwala firmę Termet ale sami wiecie jak to jest ze sprzedawcami.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?25403-Piec-gazowy-TERMET-czywarto&highlight=termet

http://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=16637164

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243922-Piec-gazowy-jaki-wybra%C4%87/page1

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18808-Czego-w-urz%C4%85dzaniu-domu-nie-zrobiliby%C5%9Bcie-ponownie&p=7115806&highlight=Junkers#post7115806 (od postu 7139 do postu 7153)

Panie asolt. Ani słówkiem, nie stwierdziłem, że architekt zrobił źle!!!

Powtarzam swój poprzedni post! "Nie napisałem słowa, że ktoś się pomylił, że ktoś zrobił źle. Raczej miałem na myśli, że skoro mi na darmowym programie wyszło tylko 16% różnicy to ma szanse to być dobrze" I dodam pewnie z racji używania darmowego programu to ja mam coś nieuwzględnione i stąd różnica. Teraz Pan zrozumiał?

Nie mówię też że każdy spec to partacz. Mówię tylko, że należy uważać. Proszę tylko o trochę dystansu do rad i opinii.

Nigdzie też nie napisałem, aby być samorobem, jak kilku naszych pozytywnych forumowych wariatów ( w pozytywnym sensie, żeby nie było...). Po prostu mówię korzystajcie z usług, ale obserwujcie, pilnujcie, sprawdźcie na forum.

Panie asolt nie rób też z pytającego idijoty. Na pewno zdaje sobie sprawę, że to forum i ostateczna rozmowa rozegra się z instalatorem. Jednak może będzie wiedział o co pytać i czego nie dać sobie wcisnąć np pieca 25KW na zapas, czy rozbudowanej automatyki....

Nikt nie robi z pytającego idioty, skoro pyta o moc kotła gazowego to proszę mu ją podac, oczywiscie bez obliczeń tak oko. Wtedy bedzie wiedział jak z instalatorem rozmawiac bo otrzymał dokładne dane z forum. Dla instalatora oczywiscie to nie wyznacznik, ale pytający majac taką informacje moze sie upierac przy swoim.

Pytania o moc kotła to bardzo czeste pytania na tym forum, a odpowiedzi sa czesto bardzo rózne. Czy pomagają one w podjeciu decyzji ? byc moze

Nikt nie robi z pytającego idioty, skoro pyta o moc kotła gazowego to proszę mu ją podac, oczywiscie bez obliczeń tak oko. Wtedy bedzie wiedział jak z instalatorem rozmawiac bo otrzymał dokładne dane z forum. Dla instalatora oczywiscie to nie wyznacznik, ale pytający majac taką informacje moze sie upierac przy swoim.

Pytania o moc kotła to bardzo czeste pytania na tym forum, a odpowiedzi sa czesto bardzo rózne. Czy pomagają one w podjeciu decyzji ? byc moze

Tak w #4 poście jest informacja, aby pytający zaczął od określenia ile budynek potrzebuje do grzania to sobie dobierze piec i moc itp. Informacja się pojawiła, a co z nią zrobi to jego sprawa. Niech przewertuje projekt bo czasami jest to już zrobione w projekcie.

Czy może te obliczenia z projektu są zawsze złe i trzeba robić jeszcze raz u specjalnego audytora?

Ważniejsze jest moim zdaniem powiedzenie, aby znaleźć piec, który moduluje z mocą od jak najmniejszych wartości.

Z drugiej strony może wystarczy znaleźć piec, który potrafi modulować z mocą w przedziale np 2.5kW - 15kW. Taki piec wystarczy i wiadomo to bez żadnych audytów energetycznych. Dodam od razu, że nie krytykuje audytów energetycznych i ich nie podważam, ale akurat to można stwierdzić. Pewnie zaraz mnie strasznie zjedziesz, ale czy jakikolwiek budynek jednorodzinny (do 150m2) zgodny ze standardami i warunkami miał obciążenie większe niż 15kW? Akurat Ty masz chyba takie dane?

Z trzeciej strony zawsze można policzyć to obciążenie, bo to chyba w 3 cyfrowej sumie się zamyka?. Wtedy ma się pewność, jest się trendy maddy i bursztynowym i na forum do tego lubianym.

Może napisz wprost, że się na tym znasz. Robiłeś to u wielu osób i jesteś ogólnie polecany. I chętnie pomożesz pytającemu, ale za kilka buggsów. Będzie mniej smiecenia w wątku, a i wszyscy zadowoleni, zrobisz mu też projekt podłogówki, dobierzesz rozstaw i oszczędności kasy na rurze się zwrócą i trochę dla pytającego zostanie

Edytowane przez domino34

Tak w #4 poście jest informacja, aby pytający zaczął od określenia ile budynek potrzebuje do grzania to sobie dobierze piec i moc itp. Informacja się pojawiła, a co z nią zrobi to jego sprawa. Niech przewertuje projekt bo czasami jest to już zrobione w projekcie.

Czy może te obliczenia z projektu są zawsze złe i trzeba robić jeszcze raz u specjalnego audytora?

Ważniejsze jest moim zdaniem powiedzenie, aby znaleźć piec, który moduluje z mocą od jak najmniejszych wartości.

Nie zawsze są obliczenia złe, jednak często przegladam projekty gotowe i tak czesto jakos dziwne są te wyniki. W gotowych projektach nie jest uwzgledniona ani strefa klimatyczna, ani usytuowanie, ani zmiany w ociepleniu, oknach, wymiarach , rodzaju wentylacji, itd. Kto chce moze z nich korzystac. Przymusu korzystania z alternatywnych obliczen nie ma. Jezeli inwestor uzna ze obliczenia z gotowego projektu są ok, nie ma problemu.

Co do mocy minimalnej to wielkiego wyboru nie ma, 1,9 kW Viessman i Immergas, 2,0 kW Termet. Konkretny model poda zapewne bardzo aktywny konsultant Viessmana, a Immergas i Termet trzeba znalezc samemu bo chyba nie maja tu konsultantów.