Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara podłoga - tani koszt pod panele

Moskino

Recommended Posts

Witam, zakładałem już jakiś czas temu podobny temat odnośnie cyklinowania.

Chciałbym zapytać:

Posiadam starą drewniana podłogę pomalowaną kilkukrotnie farbą olejną.

Wymiary pokoju to 4,5x4,5 metra czyli 20m2.

Podłoga ma już swoje przynajmniej 40 lat, a dowiedziałem się że większość takich podłóg może być już zjedzona przez robaki od spodu,

i nie będzie już co tam cyklinować.

Druga sprawa to fakt że za cyklinowanie z robocizną i materiałem uzyskałem cenę 2000 zł, a chciałem zrobić to jednak bardziej budżetowo i taniej.

Więc moje pytanie: jaki byłby minimalny koszt aby na taką podłogę położyć panele bez jej zrywania i bez wylewek?

Witam, zakładałem już jakiś czas temu podobny temat odnośnie cyklinowania.

Chciałbym zapytać:

Posiadam starą drewniana podłogę pomalowaną kilkukrotnie farbą olejną.

Wymiary pokoju to 4,5x4,5 metra czyli 20m2.

Podłoga ma już swoje przynajmniej 40 lat, a dowiedziałem się że większość takich podłóg może być już zjedzona przez robaki od spodu,

i nie będzie już co tam cyklinować.

Druga sprawa to fakt że za cyklinowanie z robocizną i materiałem uzyskałem cenę 2000 zł, a chciałem zrobić to jednak bardziej budżetowo i taniej.

Więc moje pytanie: jaki byłby minimalny koszt aby na taką podłogę położyć panele bez jej zrywania i bez wylewek?

Pod panele ze względu na delikatność zamków paneli, podłoże musi być bardzo równe i stabilne. Deski powinny zostać wyrównane. Najpierw jednak należy sprawdzić równość powierzchni z desek łatą kontrolną np. poziomica 2m. Jeżeli nierówności nie przekraczają maks. 3mm na 2mb łaty kontrolnej we wszystkich kierunkach, to należy deski/podłoga sprawdzić, czy są stabilne, nie uginają się zbytnio. Panele mogą się uginać do 2mm, inaczej zaczna pękać zamki paneli i będą do wyrzucenia. Po usunieciu farby będziesz wiedział czy deski sa zmurszałe/przegniłe w co wątpię i czy są ślady po lub czy są tam żyjące korniki. Jeżeli deski sa zdrowe to cyklinuj, jeżeli zarobaczone i zgniłe to musisz je usunąć...