Moskino 07.07.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Witam, zakładałem już jakiś czas temu podobny temat odnośnie cyklinowania. Chciałbym zapytać: Posiadam starą drewniana podłogę pomalowaną kilkukrotnie farbą olejną. Wymiary pokoju to 4,5x4,5 metra czyli 20m2. Podłoga ma już swoje przynajmniej 40 lat, a dowiedziałem się że większość takich podłóg może być już zjedzona przez robaki od spodu,i nie będzie już co tam cyklinować. Druga sprawa to fakt że za cyklinowanie z robocizną i materiałem uzyskałem cenę 2000 zł, a chciałem zrobić to jednak bardziej budżetowo i taniej. Więc moje pytanie: jaki byłby minimalny koszt aby na taką podłogę położyć panele bez jej zrywania i bez wylewek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 07.07.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Witam, zakładałem już jakiś czas temu podobny temat odnośnie cyklinowania. Chciałbym zapytać: Posiadam starą drewniana podłogę pomalowaną kilkukrotnie farbą olejną. Wymiary pokoju to 4,5x4,5 metra czyli 20m2. Podłoga ma już swoje przynajmniej 40 lat, a dowiedziałem się że większość takich podłóg może być już zjedzona przez robaki od spodu, i nie będzie już co tam cyklinować. Druga sprawa to fakt że za cyklinowanie z robocizną i materiałem uzyskałem cenę 2000 zł, a chciałem zrobić to jednak bardziej budżetowo i taniej. Więc moje pytanie: jaki byłby minimalny koszt aby na taką podłogę położyć panele bez jej zrywania i bez wylewek? Pod panele ze względu na delikatność zamków paneli, podłoże musi być bardzo równe i stabilne. Deski powinny zostać wyrównane. Najpierw jednak należy sprawdzić równość powierzchni z desek łatą kontrolną np. poziomica 2m. Jeżeli nierówności nie przekraczają maks. 3mm na 2mb łaty kontrolnej we wszystkich kierunkach, to należy deski/podłoga sprawdzić, czy są stabilne, nie uginają się zbytnio. Panele mogą się uginać do 2mm, inaczej zaczna pękać zamki paneli i będą do wyrzucenia. Po usunieciu farby będziesz wiedział czy deski sa zmurszałe/przegniłe w co wątpię i czy są ślady po lub czy są tam żyjące korniki. Jeżeli deski sa zdrowe to cyklinuj, jeżeli zarobaczone i zgniłe to musisz je usunąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts