Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, jako że zainstalowano u mnie nowy piecyk gazowy w mieszkaniu, i mieszkam sama z dziećmi, mam zamiar zakupic czujnik/czujniki czadu lub gazu. Mam piecyk gazowy w lazience i gaz w kuchence i chce sie jakos zabezpieczyc.

1. Jaki czujnik czadu polecacie, jakiej firmy? Czy do 50 zl kupie jakis dobry ktory mnie ostrzeze? Czy może lepiej już za stówę? Będzie jakaś różnica? Mogę wydać do 100 zł, aczkolwiek wolałabym zmieścić się do około 50 zł... tak żeby ewentualnie kupić dwa za stówkę, w okolicach jej.

2. I ogolnie czy kupic czujnik czadu czy gazu? A moze oba? Teoretycznie gaz ma jakiś zapach, więc idzie go wyczuć jak się zacznie ulatniać, a czad już nie - może zabić, zatruć...

3. Gdzie taki czujnik wstawic - do kuchni, w okolicy pieca gazowego do gotowania, lazienki, przy piecyku gazowym czy moze do pokojow, w których śpią domownicy? A moze do przedpokoju, kiedy czad/gaz wyjdzie z łazienki, albo kuchni na przedpokój to odpowiednio zawiadomi? Wystarczy w takim razie jeden na całe mieszkanie, czy może wiecej? (np. po jednym w kuchni i w łazience, albo po jednym w każdym pokoju) Mam dwa pokoje + kuchnia - osobna. Blok jest ocieplony 20 cm styropianem, okna są bardzo szczelne plastikowo o podwyższonej izolacji, drzwi podwójne również zaizolowane, także wszelakie zanieczyszczenia nie mają jak uciekać, tylko wentylacją... ewentualnie w lato oknem.

4. Jeżeli już montować w jakimś z w/w pomieszczeń to na jakiej wysokości, mieszkanie ma 250 cm - przy piecyku gazowy, przy kuchence, a jeśli w normalnym pomieszczeniu, to gdzie?

5. Jezeli go dam do lazienki to w kuchni czadu nie bedzie wykrywal, poza tym jak go dam do lazienki to czy nie bedzie falszywie wyl i alarmowal jesli bedziemy sie kapac? Dzieci sporo leją wody pod prysznicem i zazwyczaj jest tak że myją się 3 osoby jedna po drugiej, obawiam się, że nadmiar pary wodnej może trochę zmylić detektor, czujnik czadu i zacznie dzwonić niepotrzebnie? Może lepiej wiec w przedpokoju?

7. Jak ma się do tego palenie papierosów, czy dym z nich jest w stanie uruchomić taki czujnik? Palę w domu, w kuchni, przy otwartym oknie, w zimę wychodzę na balkon lub klatkę schodową.

Prosze o odp na powyzsze pytania

Pozdrawiam

Ja bym ci czujkę tlenku z firmy kidde polecał najlepiej z wyświetlaczem żeby wiedzieć ile PPM-ów tlenku jest w danym momencie , Co do jak wysoko i gdzie montować znajdziesz w zaleceniach producentach.Co do pytania czy warto czujkę dymu i gazu pewnie że warto kwestia kasy i fantazji :rolleyes:

Pierwszy link - spotykam te urządzenia w domach, spełniają swoje zadanie.

W firmie zakładamy głównie urządzenia Honeywella - droższe - jednego z drugim ciężko mi porównać, nieraz lepiej zainwestować w droższy, żeby później nie mieć kłopotów z fałszywymi alarmami.

Jaki typ urządzenia grzewczego model/fiirma masz zamontowany ?

Witam, jako że zainstalowano u mnie nowy piecyk gazowy w mieszkaniu, i mieszkam sama z dziećmi, mam zamiar zakupic czujnik/czujniki czadu lub gazu. Mam piecyk gazowy w lazience i gaz w kuchence i chce sie jakos zabezpieczyc.

1. Jaki czujnik czadu polecacie, jakiej firmy? Czy do 50 zl kupie jakis dobry ktory mnie ostrzeze? Czy może lepiej już za stówę? Będzie jakaś różnica? Mogę wydać do 100 zł, aczkolwiek wolałabym zmieścić się do około 50 zł... tak żeby ewentualnie kupić dwa za stówkę, w okolicach jej.

Każdy będzie dobry z wyjątkiem badziewia typu 2w1 lub 3w1, które dzięki zagięciu czasoprzestrzeni i lokalnemu zagięciu fal grawitacyjnych potrafią mierzyć dwa lub trzy różne gazy znajdują się na różnych wysokościach

2. I ogolnie czy kupic czujnik czadu czy gazu? A moze oba? Teoretycznie gaz ma jakiś zapach, więc idzie go wyczuć jak się zacznie ulatniać, a czad już nie - może zabić, zatruć...
Jeśli nie ma możliwości przeniesienia piecyka z łazienki do kuchni, to w łazience MUSI BYĆ czujnik tlenku węgla i DUŻY OTWÓR na dole drzwi od łazienki. Małe elegancko wyglądające otworki mogą być w tym przypadku zabójcze.

Czujnik powinien być daleko od piecyka i od źródeł pary wodnej. Wysokość montażu, to 120-150 cm, jest zawarta w instrukcji. Można czujnik przykleić na taśmę dwustronną.

W kuchni wystarczy czujnik gazu, bo prędzej zgaśnie panik niż wytworzy się czad. Czujnik gazu ziemnego jest montowany 10-30 cm od sufitu, czujnik propan butan 10-30 cm od podłogi( informacja dla użytkowników instalacji zasilanych z butli, nie dotyczy ciebie) dokładna wysokość i odległość od kuchenki jest w instrukcji i dotyczy tylko konkretnego modelu. Możesz taki czujnik przykleić taśmą dwustronną np. do szafki.

Dzieci sporo leją wody pod prysznicem i zazwyczaj jest tak że myją się 3 osoby jedna po drugiej, obawiam się, że nadmiar pary wodnej może trochę zmylić detektor, czujnik czadu i zacznie dzwonić niepotrzebnie?
Raczej go nie zmyli.

Dobrze, że masz prysznic, a nie wannę. Leżąc w wannie ma się głowę na poziomie idealnym do zatrucia się tlenkiem węgla.

W przypadku zadziałania czujnika tlenku węgla trzeba niezwłocznie zakręcić wodę, otworzyć drzwi i nie schylać się np. po ręcznik i opuścić łazienkę

Lepiej jak się trzy razy włączy niepotrzebnie, niż raz nie zadziała.

Powinno się też unikać używania ciepłej wody przez innego domownika, w czasie używania prysznica.

7. Jak ma się do tego palenie papierosów, czy dym z nich jest w stanie uruchomić taki czujnik? Palę w domu, w kuchni, przy otwartym oknie, w zimę wychodzę na balkon lub klatkę schodową.
Nie włączają się.

Od dymu papierosowego włączają się czujki dymu, które możesz dodatkowo założyć w kuchni.

Ps. Twórców czujek czadu i gazu typu 2w1 lub 3w1 należałoby wysłać na dożywotni wyrąb lasu tępą siekierą.

Edytowane przez dendrytus

• 2 weeks później...
A można w ogóle dostać takie tanie czujniki za około 50zł? Ja swój kupowałem za coś w okolicach 170-180, mamy go od prawie 2 lat i nie mieliśmy najmniejszych problemów, ale też staż krótki chyba jak na taki sprzęt ;) Ogólnie jak masz problemy z doborem sprzętu to dzisiaj spokojnie można znaleźć sklepy on-line czy tematyczne portale, na których możesz korzystać z live chatów albo innej pomocy konsultantów. Wiadomo, że będą oferowali produkty ze swojego sklepu, ale poza tym odpowiedzą też na różne pytania techniczne związane z wyborem odpowiedniego sprzętu, tym na co powinno się zwracać uwagę, co, gdzie i jak instalować itp :) do ostatecznego zakupy nikt Cię przecież nie zmusi ;) Mi to ostatnio pomogło przy wyborze alarmu do mieszkania, pan z http://www.eltrox.pl/systemy-alarmowe/systemy-bezprzewodowe/satel-micra.html był bardzo pomocny :D

• 2 weeks później...