pabblo 08.07.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Witam.Samodzielnie wykonuję przebudowę dachu na budynku gospodarczym. Nie wylewam wieńca (niski mały budynek, a sciany z podwójnej czerwonej cegły w dobrym stanie) i chcę zamontować murłate (14x14cm) do muru. Myślałem nad kotwą stalową o długości 120mm i grubości 12mm do której wkręce gwint i przepuszczę przez murłatę (gotowych stalowych kotw do montażu tak grubych elementów nie znalazłem). Może ktoś polecić mi inny sposób montażu tak grubego elementu do muru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 08.07.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 - pręt stalowy gwintowany ocynkowany fi 12 lub fi 14. Tniesz na odpowiedniej długości szpilki.- kotwa chemiczna (są sprzedawane w kartuszach do pistoletu, jak tubki z silikonem). - wiercisz dziury w cegle i wklejasz pręty na kotwę chemiczną (oczywiście zgodnie z instrukcją na kotwie, odpowiednio większy otwór, odpylenie itp). Nie do wyrwania, chyba że mur nie da rady i się rozwarstwi.- moim zdaniem 12cm w mur to trochę mało, osobiście dał bym min. 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 11.07.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Kotwa chemiczna jest najmocniejsza. Tylko nie kupuj tych śmiesznie małych opakowań po 50zł w zestawie z 2 kołeczkami. Kup sobie osobno kołki "szmaciane" i osobno tubę jak pisał dzabij wyżej. Resztę już wiesz. Tu akurat fischera, ale są też inne dobre firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts