Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Samodzielnie wykonuję przebudowę dachu na budynku gospodarczym. Nie wylewam wieńca (niski mały budynek, a sciany z podwójnej czerwonej cegły w dobrym stanie) i chcę zamontować murłate (14x14cm) do muru. Myślałem nad kotwą stalową o długości 120mm i grubości 12mm do której wkręce gwint i przepuszczę przez murłatę (gotowych stalowych kotw do montażu tak grubych elementów nie znalazłem). Może ktoś polecić mi inny sposób montażu tak grubego elementu do muru?

https://forum.murator.pl/topic/212207-monta%C5%BC-elementu-14cm-do-pod%C5%82o%C5%BCa-ko%C5%82ki-kotwy/

- pręt stalowy gwintowany ocynkowany fi 12 lub fi 14. Tniesz na odpowiedniej długości szpilki.

- kotwa chemiczna (są sprzedawane w kartuszach do pistoletu, jak tubki z silikonem).

- wiercisz dziury w cegle i wklejasz pręty na kotwę chemiczną (oczywiście zgodnie z instrukcją na kotwie, odpowiednio większy otwór, odpylenie itp). Nie do wyrwania, chyba że mur nie da rady i się rozwarstwi.

- moim zdaniem 12cm w mur to trochę mało, osobiście dał bym min. 20cm

Kotwa chemiczna jest najmocniejsza. Tylko nie kupuj tych śmiesznie małych opakowań po 50zł w zestawie z 2 kołeczkami. Kup sobie osobno kołki "szmaciane" i osobno tubę jak pisał dzabij wyżej. Resztę już wiesz.

Tu akurat fischera, ale są też inne dobre firmy.