Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Muszę ustalić grubość ocieplenia i wylewki ostatecznej do stanu obecnego - nie będzie tak jak w projekcie. Najważniejsze żeby mi sie drzwi wewnętrzne zmieściły, ze schodami sobie poradze. I teraz pytanie jaka musi być minimalna wysokość otworu drzwiowego żeby zamontować typowe drzwi choćby z marketu wraz z ościeżnicą ? Wszystkie wątki jakie znalazłem na forum dotyczą szerokości która u mnie jest ok, mam problem ze zbyt cieńką wylewką i chce ją pogrubić ile się da maksymalnie. Na parterze mam teraz 225cm od chudziaka. Czy można zrobić wylewke tak żeby zostało np 205cm ? czyli 203 licząc już z podłogą np deską podłogową i podkłądem pod nią ? Czy raczej powinno być te typowe 210 cm ? Chce zastosować typowe drzwi z marketów, czy je w ogóle można przycinać w razie czego? Jeden spec mi powiedział że nie bo mają jakąś listwe od dołu. Kiedyś robiłem remont w mieszkaniu i przycinaliśmy wszystkie drzwi i nie było problemu...

Na piętrze mam jeszcze gorzej bo jest 218cm czyli zostaje w sumie tylko 8cm na wylewke ze styro co jest na pewno za mało. jesli bym zszedł do wysokosci otworu 205 to miałbym 13cm i dałbym np 5cm styro i 8cm wylewki...

Co do moich preferencji to same drzwi mogą mieć nawet poniżej 200cm jeśli można je przycinać.

https://forum.murator.pl/topic/212228-wysoko%C5%9B%C4%87otwor%C3%B3w-na-drzwi-wewn%C4%99trzne/

Optymalny mnie nie interesuje tylko minimalny :)

Zależy mi na jak największym ociepleniu i podniesieniu posadzki jak najwyżej się da. Jak zostawie otwory na 205cm (od koncowej podłogi do nadproża) to zostanie mi okolo 18cm na styropian i wylewke z podłogówką. Mniej nie chce.

https://forum.murator.pl/topic/212228-wysoko%C5%9B%C4%87otwor%C3%B3w-na-drzwi-wewn%C4%99trzne/#findComment-7133911