Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na co ogrzewanie domu? [ trudna decyzja ] proszę o pomoc znawców.

editt2

Recommended Posts

Bardzo trudny dylemat stoi przede mną. Wiem że wątków jest multum, ale im człowiek więcej czyta tym chyba staje się głupszy :) Pytanie do znawców, osób z doświadczeniem życiowym.

Domek: 158 m2 z poddaszem użytkowym. Działka 9 arów.

Porotherm + 22 styropianu + poddasze 30 cm wełny, okna 3 szybowe, myślę że o izolację zadbałem.

Jeśli chodzi o ciepło:

Mam kominek - tutaj się zastanawiam czy robić płaszcz wodny? jestem jeszcze przed rozkładaniem podłogówki, także to można zrobić, co wy na to ?

Kwestia najważniejsza: ogrzewanie domu + woda, wprowadzić się chcę w przyszłym roku, w 2018-2020 jest projekt na moim osiedlu na miejskie ogrzewanie, nie chcę tyle czekać, na innych osiedlach przyłączenie do sieci miejskiej to 25 tys zł. więc też tanio nie jest. Po drugie nie mam komina w kotłowni ( oczywiście zrobiłem fundament, także jeśli by trzeba było to mogę postawić ). Jednak od razu, wykluczam ekogroszek... syf !

Co rozważam? Pompę ciepła powietrza lub gruntową ( spiralną, jednak mam 9 arów tylko , nie wiem czy sie kolektor smieści. ) ewentualnie gaz przez 2 lata i pozniej miejskie, ktore tez nie jest tanie. Co robić?

dowiedz się ile kosztuje GJ ciepła z sieci miejskie, z gazu i pompy dodaj koszty zakupu urządzeń i wybierz najtańszy w przeciągu np. 10 lat, moim zdaniem nie ma sensu gaz 2 lata i potem miejskie ciepło, jeżeli chcesz się podpiąć do sieci miejskiej wybierz ogrzewanie prądem, widziałem gdzieś na forum ogrzewanie prądem kolektor ko 2'' i w nim dwie grzałki i pompka obiegowa i jakiś termostat (to minimalne koszty) i dwa lata przepękasz

O kominku z płaszczem zapomnij, lubi go korozja zżerać(jak wszystkie kotły) , do tego potrzebny bufor ciepła, , uciążliwe w użytkowaniu na dłuższą metę itp itd

Kup sobie jakąś tanią powietrzną pompę ciepła ala meeting, pewnie krócej popracuje niż drogie firmówki potem idź w ciepło sieciowe. Jak trochę pomyślą w Polsce tak jak w Danii- to najbardziej przyszłościowe rozwiązanie. A nie pomyślą ,a Ci się spodoba powietrzna PC to przy takim rozwiązaniu zostaniesz.

Jeśli mogę coś dodać to nie polegaj na jakiś obiecankach z urzędu miasta i ciepłowni. Projekt jest, ale czy wbili chociaż jedną łopatę. Wykonawca jest? Jakiś przetarg na wykonawce był? Cokolwiek? U nich wszystko palcem na wodzie jest pisane. U mnie tak jest z kanalizacją i gazem - co 3-4 lata nowy projekt i nawet 1m rury nie zakopany. Chociaż jeśli jest to tylko kwestia nowego osiedla, a na sąsiednich sieć jest to bardziej prawdopodobne. Choć ja bym liczył tylko na siebie. Tym bardziej, że cena za podłączenie do sieci duża, a pompa tyle samo ( pewnie już gotowa kotłownia a nie sama pompa).

Mając swoje źródło jesteś niezależny. A tak to urzędasy będą Cię wodzić za nos podwyżkami. W Warszawie SPEC poszedł pod młotek. Równolegle podwyżki. A tak mając swoje źródło masz ich gdzieś.

Edytowane przez domino34

PC PW nawet przy mniejszym cop różnica w cenie będzie się amortyzowała naście lat . A im mniej energii potrzebuje dom tym mniejsza ta róznica .

Nie wiem jak jest teraz ,a le ja w Wawie zmieniałem ogrzewanie z miejskiego na gazowe .Klienci twierdzili ,że to miejskie ma strasznie wysoką cenę.

Warto policzyć

Jaką pompę ciepła z wymiennikiem pionowym polecacie? jakiej firmy, jaki model, cena/jakość ?

Rozumiem, że nie masz jeszcze OZC?

Mocy, a więc konkretnego modelu bez tego nie zasugeruje, ale polecam pompy ciepła firmy Viessmann - rodzina pomp ciepła Vitocal. Mamy zarówno pompy ciepła powietrze jak i gruntowe.

Polecam również umówić się z naszym partnerem, który odwiedzi twój budynek i po wizji lokalnej i rozmowie zaproponuje konkretne urządzenie. TUTAJ znajdziesz najbliższego ci partnera.

Możesz go też zapytać o wariant z kotłem gazowym kondensacyjnym - takie też mamy w ofercie.

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...

Witam,

Polecam wybór pompy ciepła do ogrzewania budynku. W przypadku gruntowej pompy ciepła można wykonać pionowe odwierty dla kolektorów, które nie wymagają dużej powierzchni działki. Może się Pan zastanowić również nad powietrzną pompą ciepła, której montaż nie wymaga wykonywania kolektorów.

Pompa ciepła zapewni w przyszłości prawdopodobnie najniższe koszty eksploatacyjne, zależne od sposobu użytkowania budynku.Marka Junkers posiada w swojej ofercie zarówno gruntowe jak i powietrzne pompy ciepła. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła z rodziny Supraeco: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

• 4 weeks później...
Ktoś poleci wykonawcę z woj. Łódzkiego? mam budżet 35 tys na tą pompę ciepła..

http://klimasieradz.pl/pompyciepla.html

Pogadaj z nimi. Młode chłopaki, mieli mi instalować klimatyzator, ale się nie dogadaliśmy do końca.

Tym niemniej warto pogadać. Instalowali jednemu z zadowolonym userów tego forum PC PW Panasonica. Jest zadowolony i publikuje nawet swoje dane o zużyciu prądu.

Spróbować warto.

pzdr