editt2 09.07.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Bardzo trudny dylemat stoi przede mną. Wiem że wątków jest multum, ale im człowiek więcej czyta tym chyba staje się głupszy Pytanie do znawców, osób z doświadczeniem życiowym. Domek: 158 m2 z poddaszem użytkowym. Działka 9 arów. Porotherm + 22 styropianu + poddasze 30 cm wełny, okna 3 szybowe, myślę że o izolację zadbałem. Jeśli chodzi o ciepło: Mam kominek - tutaj się zastanawiam czy robić płaszcz wodny? jestem jeszcze przed rozkładaniem podłogówki, także to można zrobić, co wy na to ? Kwestia najważniejsza: ogrzewanie domu + woda, wprowadzić się chcę w przyszłym roku, w 2018-2020 jest projekt na moim osiedlu na miejskie ogrzewanie, nie chcę tyle czekać, na innych osiedlach przyłączenie do sieci miejskiej to 25 tys zł. więc też tanio nie jest. Po drugie nie mam komina w kotłowni ( oczywiście zrobiłem fundament, także jeśli by trzeba było to mogę postawić ). Jednak od razu, wykluczam ekogroszek... syf ! Co rozważam? Pompę ciepła powietrza lub gruntową ( spiralną, jednak mam 9 arów tylko , nie wiem czy sie kolektor smieści. ) ewentualnie gaz przez 2 lata i pozniej miejskie, ktore tez nie jest tanie. Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 09.07.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 kominek z pałaszcem to błąd . za 25 tyś zamontujesz pc pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 09.07.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 dowiedz się ile kosztuje GJ ciepła z sieci miejskie, z gazu i pompy dodaj koszty zakupu urządzeń i wybierz najtańszy w przeciągu np. 10 lat, moim zdaniem nie ma sensu gaz 2 lata i potem miejskie ciepło, jeżeli chcesz się podpiąć do sieci miejskiej wybierz ogrzewanie prądem, widziałem gdzieś na forum ogrzewanie prądem kolektor ko 2'' i w nim dwie grzałki i pompka obiegowa i jakiś termostat (to minimalne koszty) i dwa lata przepękasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 09.07.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 , widziałem gdzieś na forum ogrzewanie prądem kolektor ko 2'' i w nim dwie grzałki i pompka obiegowa i jakiś termostat (to minimalne koszty) i dwa lata przepękasz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203309-ja%C5%9Bkowe-quot-wynalazki-quot&p=7169672&viewfull=1#post7169672 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 11.07.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 O kominku z płaszczem zapomnij, lubi go korozja zżerać(jak wszystkie kotły) , do tego potrzebny bufor ciepła, , uciążliwe w użytkowaniu na dłuższą metę itp itdKup sobie jakąś tanią powietrzną pompę ciepła ala meeting, pewnie krócej popracuje niż drogie firmówki potem idź w ciepło sieciowe. Jak trochę pomyślą w Polsce tak jak w Danii- to najbardziej przyszłościowe rozwiązanie. A nie pomyślą ,a Ci się spodoba powietrzna PC to przy takim rozwiązaniu zostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 11.07.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 (edytowane) Jeśli mogę coś dodać to nie polegaj na jakiś obiecankach z urzędu miasta i ciepłowni. Projekt jest, ale czy wbili chociaż jedną łopatę. Wykonawca jest? Jakiś przetarg na wykonawce był? Cokolwiek? U nich wszystko palcem na wodzie jest pisane. U mnie tak jest z kanalizacją i gazem - co 3-4 lata nowy projekt i nawet 1m rury nie zakopany. Chociaż jeśli jest to tylko kwestia nowego osiedla, a na sąsiednich sieć jest to bardziej prawdopodobne. Choć ja bym liczył tylko na siebie. Tym bardziej, że cena za podłączenie do sieci duża, a pompa tyle samo ( pewnie już gotowa kotłownia a nie sama pompa). Mając swoje źródło jesteś niezależny. A tak to urzędasy będą Cię wodzić za nos podwyżkami. W Warszawie SPEC poszedł pod młotek. Równolegle podwyżki. A tak mając swoje źródło masz ich gdzieś. Edytowane 11 Lipca 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.07.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 editt2, skoro postanowiłeś wydać 25 tysięcy+kasa na kominek czyli zamierzasz wydać 35-40 tysięcy. To spokojnie za to zrobisz cały system ogrzewania na pompie ciepła plus odwierty ( kolektor pionowy). Lepsze są głębokie odwierty niż płytkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.07.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Zgadzam się z przedmówcą. Polska pompa z płaskim kolektorem to koszt 30k. Z odwiertami około 38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editt2 11.07.2016 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Jaką pompę ciepła z wymiennikiem pionowym polecacie? jakiej firmy, jaki model, cena/jakość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editt2 12.07.2016 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 z jakim kolekorem proponujecie ta pompe ciepla , z gklikolem czy bezpośredniego odparowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.07.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Weź z glikolem. A co do firmy - nie bierz firm typu krzak z bardzo wysokim COP-em i niską ceną. Ale najpierw zrób porządne OZC i wtedy weź pompę o mocy wyliczonej z OZC. Nie daj sobie wmówić że o 2xwiększej mocy będzie lepsza.( bo lepsza będzie tylko dla sprzedawcy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.07.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 PC PW nawet przy mniejszym cop różnica w cenie będzie się amortyzowała naście lat . A im mniej energii potrzebuje dom tym mniejsza ta róznica . Nie wiem jak jest teraz ,a le ja w Wawie zmieniałem ogrzewanie z miejskiego na gazowe .Klienci twierdzili ,że to miejskie ma strasznie wysoką cenę.Warto policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.07.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Jaką pompę ciepła z wymiennikiem pionowym polecacie? jakiej firmy, jaki model, cena/jakość ? Rozumiem, że nie masz jeszcze OZC? Mocy, a więc konkretnego modelu bez tego nie zasugeruje, ale polecam pompy ciepła firmy Viessmann - rodzina pomp ciepła Vitocal. Mamy zarówno pompy ciepła powietrze jak i gruntowe. Polecam również umówić się z naszym partnerem, który odwiedzi twój budynek i po wizji lokalnej i rozmowie zaproponuje konkretne urządzenie. TUTAJ znajdziesz najbliższego ci partnera. Możesz go też zapytać o wariant z kotłem gazowym kondensacyjnym - takie też mamy w ofercie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 25.07.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Witam, Polecam wybór pompy ciepła do ogrzewania budynku. W przypadku gruntowej pompy ciepła można wykonać pionowe odwierty dla kolektorów, które nie wymagają dużej powierzchni działki. Może się Pan zastanowić również nad powietrzną pompą ciepła, której montaż nie wymaga wykonywania kolektorów.Pompa ciepła zapewni w przyszłości prawdopodobnie najniższe koszty eksploatacyjne, zależne od sposobu użytkowania budynku.Marka Junkers posiada w swojej ofercie zarówno gruntowe jak i powietrzne pompy ciepła. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła z rodziny Supraeco: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editt2 17.08.2016 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Ktoś poleci wykonawcę z woj. Łódzkiego? mam budżet 35 tys na tą pompę ciepła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.08.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Ktoś poleci wykonawcę z woj. Łódzkiego? mam budżet 35 tys na tą pompę ciepła.. Witam, Wyszukałem dla Łodzi i okolic - masz TUTAJ spis firm z adresami i kontaktami. Mam nadzieję, że się przyda Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.08.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Ktoś poleci wykonawcę z woj. Łódzkiego? mam budżet 35 tys na tą pompę ciepła.. http://klimasieradz.pl/pompyciepla.html Pogadaj z nimi. Młode chłopaki, mieli mi instalować klimatyzator, ale się nie dogadaliśmy do końca. Tym niemniej warto pogadać. Instalowali jednemu z zadowolonym userów tego forum PC PW Panasonica. Jest zadowolony i publikuje nawet swoje dane o zużyciu prądu. Spróbować warto. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts