Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy - czy potrzebne gładzie?

Recommended Posts

Mam zrobione tynki gipsowe Diamant 75L. Prace odbierałem przez fachowca, który stwierdził, że wykonanie ładne, nie ma do czego się przyczepić, ale trzeba będzie kłaść gładź, bo mało która ekipa potrafi lub chce przygotować taki tynk pod malowanie.

Tynk miejscami jest lekko chropowaty (daleko mu do chropowatości tynku C-W), występują na nim miejscami różne białe plamy cieńsze lub grubsze. Ciężko zrobić zdjęcie to pokazujące. W załączniku moja próba uchwycenia stanu obecnego.

Próbowałem przeszlifować ścianę gąbką do szlifowania tynków, ale plamy nie znikają. Po szlifowaniu ściana robi się gładka.

Proszę o poradę, czy wystarczy przeszlifować ściany pod malowanie, a może trzeba kłaść gładź?

Czy po pomalowaniu przeszlifowanych ścian na kolor inny niż biały będzie coś przebijać spod farby?

1.jpg 3.jpg 4.jpg 2.jpg

Edytowane przez Antymateria

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

proponuję wykonać najpierw próbę – przeszlifować fragment ściany, odpylić go, zagruntować i pomalować wybraną farbą nawierzchniową. Jeśli efekt końcowy będzie satysfakcjonujący, prace powtarzamy na całej powierzchni. Gdy rezultat nie spełnia oczekiwań, polecam nałożenie gładzi szpachlowej ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ w dwóch cienkich warstwach. Podłoże pod gładź powinno być zagruntowane – rekomenduję zastosowanie ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka