barnio 09.07.2016 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 WitamZastanawiam się nad wyborem materiału na drzwi, które będą lakierowane fabrycznie na biało - w stylu angielsko / skandynawskim.Pytanie co wybrać jako materiał na takie drzwi - MDF czy drewno (sosna). Drewniane są niewiele droższe, jednak słyszałem, że w przypadku drzwi całkowicie drewnianych i lakierowanych całościowo farbą wodną potrafią zrobić się po jakimś czasie mikropęknięcia związane z dosychaniem drewna. Pytanie czy to prawda, czy tylko marketing sprzedawcy drzwi z MDF-u ? Rozważam póki co Budrex i Koronę ze względu na bardzo szeroką futrynę (ponad 40cm) przez którą odpada większość dostawców. PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 11.07.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Mogą ale raczej takowe nie powstaną. Jedynie drzwi drewniane na łączeniu mogą się mikroskopijnie rozsychać. Np. jeśli masz płycinę i ramę to tam może dostać luzu przy wysychaniu nadmiernym (gdybyś chciał dać je do kotłowni). Jedyne co z białym może być nie tak na drzwiach sosnowych (malowanych w domu) to opcja żółknięcia. MDF też ma minus - ciężko jest ją później przemalowywać. Ja mimo wszystko jestem zwolennikiem drzwi drewnianych (wewnętrznych) choć sosna jest dość miękka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts