shockmp 10.07.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2016 Witam, Mam duży garaż prawie 7x9m w obrębie którego będzie wydzielona kotłownia ok 7m2. Garaż przylega 1 ścianą do domu, a nad nim jest sypialnia. Garaż ma być ogrzewany (temp. rzędu kilkunastu stopni) w efekcie czego oprócz ocieplenia ścian zewnętrznych 15/20cm, wewnętrznej 10cm i sufitu 10cm planowane było ocieplenie w podłodze 10cm. W między czasie zaplanowałem kanał w garażu (prefabrykowany żelbetowy szczelny odlew) - planowałem go włożyć bezpośrednio do wykopu na wcześniej przygotowaną podsypkę z piasku. I tutaj pojawia się pytanie co z ociepleniem - czy wykonywać i jak (boki i spód kanału)? Ma ktoś jakieś doświadczenia/pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 16.07.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Ja bym teraz nie ocieplal podlogi garazu w ogole, a to dlatego ze z gruntu idzoe temp zawsze +8st, i w zimie odcinasz sie ociepleniem od tego ,,grzania,,. A dokladnie widze to na tarasie, bo mam wylewany po plytki, pod czescia mak styro, bo zostalo z wylewek w domu. I dokladnie widac obrys gdzie jest styro bo jak sypnie sniegiem to twm lezy snieg, a tam gdzie nie ma styro snieg sie roztapia. Czyli z gruntu idzie dodatnia temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shockmp 17.07.2016 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 A jak w tym przypadku potraktować kotłownię, która jest wydzielona z bryły garażu. W kotłowni będzie pompa ciepła (ogrzewanie podłogowe w całym domu), zasobnik CWU, rekuperator, licznik wody itp.. Wydaje mi się, że dla takiego pomieszczenia temperatura zimą rzędu kilku stopni to za mało. Czy w tym przypadku pod kotłownią dawać ocieplenie i ją ogrzewać, a resztę garażu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts