Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu - teoria i rzeczywistość

ezg2014

Recommended Posts

Czy ktoś może orientuje się jak policzyć koszt ogrzewania z danych z projektu? Według danych z projektu energia pierwotna mojego domu to 80kwh/m2 na rok a energia końcowa to 35 kwh/m2 na rok. Ogrzewam pompą ciepła w taryfie G11. Roczny koszt pompy ciepła na ogrzewanie i ciepłą wodę to ok. 2900zł.

Jak to się ma do danych z projektu?

Czy ktoś może orientuje się jak policzyć koszt ogrzewania z danych z projektu? Według danych z projektu energia pierwotna mojego domu to 80kwh/m2 na rok a energia końcowa to 35 kwh/m2 na rok. Ogrzewam pompą ciepła w taryfie G11. Roczny koszt pompy ciepła na ogrzewanie i ciepłą wodę to ok. 2900zł.

Jak to się ma do danych z projektu?

140m2 * 35kWh/m2/rok = 4900 kWh/rok

4900kWh * 0,55 = 2700zł

Dlatego końcowa jest niższa od pierwotnej. Wprawdzie nie trzykrotnie, ale 2,3 raza, ale jest.

Teraz wszystko zależy od dbałości, z jaką zbudowano dom, od poprawności działania instalacji pompy.

2900zł to bardzo dużo, szczególnie, że za instalację pompy zapłąciłeś - strzelam - 35-40tyś.

Z drugiej strony 20cm wełny w stropie też nie ma szału....

Możesz spróbowac przejść na taryfę G12w, gdzie masz kWh za około 30gr, przez cały weekend, w dni robocze w nocy i 13-15

To ile teoretycznie na podstawie energii końcowej powinienem płacić za ogrzewanie pompą ciepła? Jak to się liczy?

dla prądu to musisz zobaczyć na opłaty twojego dostawcy. Na pompie zużyłeś Ek, a dom zużył przy tym określoną ilość Eu. Przy grzaniu np. kablami Eu=Ek ( praktycznie) natomiast przy pompie Eu jest większe od Ek.

Wiem , ile płacę. Chciałem zobaczyć jak to się ma do teoretycznych wyliczeń.

teoria oparta jest o wieloletnie obserwacje meteo. Dodatkowo występują błędy wykonawcze.No i upodobania mieszkańców,

To jak z samochodem ( znowu) zalęży od kierowcy i terenu

Ja wyliczyłem ,ze u Ciebie C.o. to koszt roczny 2300 zł,Taka uproszczona metoda dla =-20C strefa III