Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w rozpoznaniu i wycenie urządzenia do uzdatniania wody!

perkun86

Recommended Posts

Witam! Na początku lat 90-tych mój ojciec wybudował basen koło naszego domu jednorodzinnego. Do tego basenu zastosowano filtr, o który chciałem zapytać się na forum. Filtr działał ze 3-4 sezony i został wyłączony, nawet nie wiem, dlaczego - podobno wszystko działa. Generalnie, dzisiaj chciałbym się pozbyć tego filtra i odzyskać pomieszczenie. I tutaj pytanie do szanownych forumowiczów:

Czy ktoś rozpoznaje takie urządzenie, jak na załączonych zdjęciach? Tabliczka jest "Spółdzielcze Zakłady Mechaniczne w Bydgoszczy", ale nie widzę w google takiej firmy ani takiego urządzenia. Być może źle szukam :p Jeżeli ktoś rozpoznaje, to czy takie urządzenie ma jakieś zastosowanie w dzisiejszych czasach? Czy się komuś przyda? W środku jest piasek gruby zmieszany ze żwirem - więcej frakcji żwirowej. Czy ktoś podjąłby się szacunkowej wyceny, za ile można to wystawić? Jest w zestawie też pompa, podobno działa, ale trzeba by sprawdzić. Czy po prostu zdemontować i wywieźć na złom? Z góry dziękuję za wszystkie porady i pozdrawiam! IMG_0236.jpgIMG_0237.jpgIMG_0238.jpg

To jest odzelaziacz. Tak i dzisiaj wygladaja odzelaziacze lub raczej podobnie. Zbiornik ( tyle ze PE) w srodku jakies zloze ( tyle ze najczesciej ciut lepsze niz piasek) a do tego automatyczna glowica sterujaca sama pluczaca filtr co pewien okres czasu. A tu masz 25 letni zbiornik stalowy nadgryziony zebem czasu a zapewnie i korozja. Moim zdaniem mala szansa ze sprzedasz to jako filtr.

Podobnie z pompa. Na pewno wymagalaby jakiejs regeneracji.